Chardonnay iz Rinčetove grabe pri minus 12
V ormoški vinski kleti, po šestih letih, spet pričakali ledeno trgatev.
Mrzli decembrski in januarski dnevi so očitno bili kot naročeni za številne tako imenovane ledene trgatve na območju Prlekije, kjer so se pač vinogradniki odločili, da nekaj grozdja kljub vsem nevarnostim (vreme, ptiči, srne...), ki prežijo nanj, pustijo na trtah do pravega in dolgotrajnega mraza, ki je potreben, da grozdje dovolj zmrzne in je potem primerno za ledeno vino. In tako so se tudi v vinski kleti največjega slovenskega vinarja, P&F Jeruzalem po dolgih šestih letih ponovno veselili ledene trgatve. V vinograd z imenom Topol v Rinčetovi grabi so se odpravili zgodaj zjutraj in se kljub ledenim - 12° C z veseljem lotili zadnje trgatve letnika 2016. Po besedah Mitje Herga, direktorja in glavnega enologa kleti, pričakujejo iz sorte chardonnay 380 litrov izjemnega ledenega vina, ki je med poznavalci in ljubitelji sladke kapljice nadvse cenjen.
Zakaj je od zadnje ledene trgatve minilo kar dolgih šest let? Razlog se skriva v prav posebnih pogojih, ki jih ta zahteva. Grozdje mora namreč izpolnjevati zdravstvene in zrelostne pogoje, ki so tudi zakonsko opredeljeni. Temperatura zraka mora biti dovolj nizka, da grozdne jagode v celoti zamrznejo, kar v praksi pomeni dolgotrajen mraz s temperaturami, ki gredo tudi pod – 10 stopinj Celzija. Sladkorna stopnja pa mora biti vsaj 128 Oe stopinj. Nižja je temperatura tem bolje, saj vpliva na zgoščevanje sladkornega soka. Tudi samo stiskanje grozdja poteka kontrolirano pri temperaturi pod lediščem. In prav zaradi zahtevanih pogojev, ki jih narava ne omogoča vsako leto ter posledično tveganja vinogradnikov, je ledeno vino dragocena redkost.
Ledeno vino chardonnay letnika 2016 bodo po besedah Mitje Herga prvič ponudili koncem leta 2018, pod novo blagovno znamko, ki je v tem trenutku še ne želijo razkriti. Vino bo zagotovo prava poslastica za vse čute, z vabljivo zlato rumeno barvo, razkošnimi notami suhega sadja in dolgim žlahtnim pookusom.
P&F Jeruzalem, sicer Vinar leta 2016, je največji slovenski vinogradnik in eden vodilnih domačih izvoznikov vina. Za vinsko klet od leta 2009 skrbi družina Puklavec, ponaša pa se z več kot 80-letno vinarsko tradicijo. Grozdje pridelujemo na naravi prijazen način in še vedno ohranjamo tradicijo ročnega obiranja grozdja. Uporabljamo najsodobnejšo tehnologijo, kar nam omogoča postavljanje trendov na področju pridelave belih vin.