NA POLICAH SO KAKOVOSTNI ŽIVILSKI IZDELKI
Medalje in priznanja najboljšim ponudnikom mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, sokov in vode, bodo podelili konec avgusta na Pomurskem sejmišču...
Gornja Radgona – Na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni so predstavniki sejmišča ter ocenjevalnih komisij različnih živilskih izdelkov predstavili izsledke ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov ter sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in voda. In njihova enotna ocena je, da na slovenskih prodajnih policah imamo kakovostne živilske izdelke. Res je sicer, da so tudi ugotovili, kako je zaradi krize na letošnjih mednarodnih ocenjevanjih v okviru 51. kmetijsko-živilskega sejma „Agra 2013“ v Gornji Radgoni, bilo nekaj manj izdelkov kot prejšnja leta, zato pa je kakovost dejansko vrhunska. Saj so si različne komisije sestavljene od slovenskih in tujih strokovnjakov bile enoten, da na ocenjevanju praktično ni bilo slabega vzorca mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov ter sadnih sokove, brezalkoholnih pijač in voda. Ob predstavitvi rezultatov ocenjevanja je izvršna direktorica Pomurskega sejma d.d. Mateja Jaklič spregovorila o pripravah za največjo sejemsko prireditev v Gornji Radgoni in tem delu Evrope, 51. mednarodnem sejmu kmetijstva, gozdarstva in živilstva „Agra 2013“.
Ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov, kjer je sodelovalo 29 podjetij s 149 izdelki iz Slovenije in Hrvaške, kar je bistveno manj kot prejšnja leta, je predstavil predsednik ocenjevalne komisije, prof. dr. Božidar Žlender, kar po njegovi oceni kaže na krizo v živilstvu. „Vendar pa je to kriza udeležbe podjetij, nikakor pa ne krize kakovosti izdelkov, kar je spodbudno, saj je delež nagrajenih izdelkov visok, več kot 93-odstoten. Med nagrajenimi je skoraj 28 odstotkov izdelkov odlične kakovosti oziroma so dobili zlato medaljo, ocenjevalci pa smo dobili nekatere odlične izdelke, klasične suhe klobase in salame, za katere je bila razpisana posebna nagrada, mortadele, kuhane in pečene pršute, paštete, gotove jedi, perutninske obarjene klobase, pa tudi nekatere izdelke z manj običajnimi dodatki, kot so bučna semena in tartufi. Kar devet izdelkov iz te skupine je za stalnost odlične kakovosti oziroma zaporedno trikratno zlato medaljo dobilo posebno priznanje šampion kakovosti“, je dejal Žlender, ki nekoliko pogreša ribe, ki jih ne pošiljajo na ocenjevanje. To pa se vidi tudi ob dejstvu, da smo Slovenci na repu EU po potrošnji tega zdravega živila, torej mesa, saj so tudi ribe meso, kot so to svinjina, govedina, perutnina...
Na ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sodelovalo 26 podjetij z 137 izdelki iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Nemčije. V ocenjevalni komisiji, ki jo je vodil prof. dr. Bogdan Perko, so ugotovil, da vrhunska kakovost ocenjenih vzorcev mleka in mlečnih izdelkov niti najmanj ne priznava splošnih kriznih razmer v gospodarstvu. „Očitno pa je, da so v zaostrenih razmerah proizvajalci prisegli na tradicionalno kakovost, ki se je tudi letos izkazala za izjemno. Z njo uspešno vzdržujejo in še dvigujejo ugled svojih blagovnih znamk. Le redko se zgodi, da vsi člani komisije za toliko izdelkov, kot letos podelijo vseh 20 možnih točk“, je povedal Perko, ki je dodal, da so se medalje z ocenjevanja pod okriljem Agre izkazale za odlično promocijsko in tržno sredstvo in so nepogrešljive za izdelovalce in kupce, zato na njem tudi sodelujejo najvidnejša slovenska, hrvaška in avstrijska podjetja, velika multinacionalna podjetja pa ne, saj jim, kot kaže, zadošča vzdrževanje visokih tržnih deležev z agresivnejšimi marketinškimi pristopi. Posebej je izpostavil hrvaški „paški sir“, ki mu ocene niso potrebne, saj je njegova kakovost že dolgo znana, a pridelovalci ga še vedno pošiljajo na ocenjevanje v Gornjo Radgono. „Doseči izjemno kakovost ni preprosto, še teže pa je obdržati vrhunsko kakovost skozi daljše obdobje. Medalje tehnologom pomenijo objektivno usmeritev za nadaljnje delo, tržnikom dober tržni inštrument, kupcem pa možnost izbire odličnih izdelkov po konkurenčnih cenah“, je med drugim še povedal Perko, ki je prepričan, da smo v Sloveniji lahko ponosni na izdelke, ki jih nam ponujajo in med katerimi lahko izbiramo.
Na ocenjevanje sadnih sokov, pijač in vod se je prijavilo 13 podjetij z 62 izdelki iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Nemčije ter Bosne in Hercegovine. Predsednik ocenjevalne komisije Janez Hribar je kakovost izdelkov ocenil kot izredno visoko, glede na razmere pa kot odlično tudi mednarodno zastopanost, čeprav je bilo tudi tu izdelkov nekaj manj kot prejšnja leta. „Med izdelki je bilo veliko novih pijač in okusov, dokaj velik poudarek pa na vodah z dodanimi okusi, še posebej pa so komisijo očarale nove kombinacije okusov in nove recepture v sestavi sadnih sokov in pijač“, še ugotavlja prof. Hribar.