Paradižnik iz integrirane predelave

Ko smo nedavno obiskali pridelavo vrtnin, ki jih pridelujeta Majda in Štefan Pivar v Lutvercih...
Ko smo nedavno obiskali pridelavo vrtnin, ki jih pridelujeta Majda in Štefan Pivar v Lutvercih, smo se ozrli po tabli, ki označuje njihovo dejavnost, to je integrirano pridelavo vrtnin. In kaj pomeni integrirana pridelava. V pisnih virih lahko preberemo: »Integrirana pridelava je naravi prijazen način pridelave, kjer se z uporabo naravnih virov in mehanizmov, ki zmanjšujejo negativne vplive kmetovanja na okolje in zdravje ljudi, prideluje kakovostna in zdrava hrana.« To je le kratka razlaga.
Naš namen je bil, da v sliki prikažemo marljive delavke, ki so tisti dan pobirale zrele plodove paradižnika. Že prej smo zvedeli, da se gospodinje, ki na domačem vrtu pridelujejo paradižnik, pritožujejo, da jim plodovi ne dozorevajo kot so včasih. Prav zato smo Majdi Pivar postavili nekaj vprašanj? »Imate prav. Paradižnik letos ne dozoreva tako kot včasih. Kljub temu, da ga gojimo v plestenjakih le redki plodovo dozorevajo. Jaz mislim, da je temu kriva narava. Saj je bil začetek letošnjega pravega, ne koledarskega, poletja nekoliko zamaknjen. Jaz mislim, da na to mi ne moremo vplivati. To so zakoni narave.«
Moramo omeniti datum obiska, to je bilo 22. julija.2013. In kaj paradižnik sploh je? To je rastlina, ki jo gojimo na naših vrtovih šele kakih 50 let. Prej ga, vsaj na podeželju, niso gojili. Danes je priljubljena rastlina, ki daje lepe rdeče, so tudi rumeni, plodove, ki imajo svojevrsten kiselkast okus. Ste vedeli, da je paradižnik, vsaj doslej, edina rastlina na naših vrtovih, ki ne daje črvivih plodov. Seveda, če zanemarimo buče in kumarice. Kot vam je znano so »črvi«, pravzaprav neke vrste muhe(insekti), napadli celo »lük« - čebulo in česen. Danes paradižnik prideluje vsaka gospodinja, ki ima le malo vrta. Dobite ga seveda v trgovinah, ki pa pogosto potuje kilometre in kilometre, zato njegov okus ni tak, kot ga ima tisti, ki ga odtrgate na svojem vrtu in se takoj znajde na mizi. Mimogrede naj omenimo, da lahko takega, se pravi svežega, dobite pri Majdi in Štefanu Pivar, če obiščete njun zelenjavni raj v Lutvercih pri Apačah.