PRIHAJAJO KAŠE IN MAK IZ LOKALNE PRIDELAVE
Panvita ponuja ajdovo in proseno kašo ter mak ...
Slovenski potrošniki bodo odslej na policah trgovcev lahko izbirali tudi med novimi izdelki iz suhega programa, največjega domačega pridelovalca hrane, Panvite, v katerem so vse kulture pridelane izključno v Sloveniji – ajdova in prosena kaša ter mak. Nove kaše so del Panvitinih usmeritev, da kot največji in vodilni slovenski poljedelec s svojim znanjem in izkušnjami kupcem zagotavljajo lokalno pridelano in kakovostno hrano.
Ajdova kaša je značilna specialiteta slovenske kuhinje, posebno mesto in zgodovino pa ima v Prekmurju, kjer ji v narečju pravijo tudi »hajdina«. Kljub temu, da gre praktično za prepoznaven znak Prekmurja, ajda izvira iz Azije in se je od tam razširila v Evropo. Ajda je poznana kot rastlina, ki izboljšuje krvni obtok, zmanjšuje tveganja za previsok holesterol ter visok krvni pritisk. Ima izjemno harmonično aminokislinsko sestavo beljakovin, zato predstavlja pomemben del prehrane vegetarijancev. Zaradi vsebnosti flavonoidov ajda deluje kot antioksidant, hkrati pa tudi protivnetno. Drugi izdelek Panvitinega suhega programa je prosena kaša, katere prehranske lastnosti blagodejno vplivajo na prebavo. Prosena kaša je bila nekdaj priljubljen, nasiten in okusen zajtrk, pogosto na mizah tudi v vrtcih in šolah. Z uživanjem prosene kaše pospešujemo odvajanje vode iz telesa in posledično tudi strupe.
Zadnji izdelek suhega programa je mak – nepogrešljiva sestavina vsake prave slovenske kuhinje, ki jo večinoma uvažamo iz tujine. Ne nazadnje je mak obvezna sestavina značilne prekmurske sladice – gibanice. Čeprav naj bi tudi mak prišel iz Azije, so tudi na Kreti našli antične slike maka, ki so nastale v času razcveta grške kulture. Mak vsebuje 40-60 odstotkov enkrat in dvakrat nenasičenih maščobnih kislin - tudi iz skupine Omega 3 maščob vključenih v smernice zdrave prehrane. Teh človeško telo samo od sebe ne more proizvajati, zato jih je potrebno zaužiti s hrano. Panvitin mak je možno dobiti v celem zrnju, saj se s predhodnim mletjem maka njegova kakovost zmanjša.
Tako so v Panviti ponovno pokazali, da njihov razvojni center ne počiva. Zdravi in kakovostni slovenski izdelki dokazujejo, da imajo posluh za potrošnike in njihove želje. Ajdova in prosena kaša ter slovenski mak so tri novosti širšega Panvitinega programa vrtnin in sadja, v katerem so že prisotni tudi drugi slovenski izdelki kot so sladke jagode, šparglji, paprike, mladi česen in sladka koruza, s katerimi lepo dopolnjujejo svoj mesni program AVE. Nove Panvitine izdelke bomo na policah prepoznali po inovativni pokončni embalaži iz okolju prijaznih materialov, ki je primerna za nadaljnjo uporabo.