Razvoj socialnih tržnih produktov v agroživilstvu

Kakšne so možnosti ekološke pridelave v povezavi s socialnim podjetništvom?
Tik pred dnevom reformacije in dnevom mrtvih, je Kmetijsko živilski tehnološki center Pan-nutri, skupaj s partnerji v projektu, in sicer Društvom zeliščarjev Pomurje, Panvito, d.d., in Biotehniško šolo Rakičan, pripravil javni strokovni posvet “Možnosti ekološke pridelave v povezavi s socialnim podjetništvom”. Na javnem strokovnem posvetu, ki je potekal v trgovskem središču Maximus v Murski Soboti, je Tadeja Kvas Majer z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, v uvodnem predavanju, predstavila sedanje stanje, smeri razvoja in bistvene strateške usmeritve na področju ekološkega kmetovanja v Sloveniji ter akcijski program spodbujanja razvoja socialnega podjetništva na podeželju. Z vidika nadaljnjih ukrepov za razvoj podeželja do leta 2020 je prav ekološko kmetijstvo idealna panoga za razvoj socialnih podjetij, ki bodo v ta namen deležna različnih spodbud, iz evropskega socialnega sklada pa različnih nadomestil za plače zaposlenih iz ranljivih skupin. Pogoj je, da deluje najmanj pet let oziroma, da se je po petih letih socialno podjetje sposobno samo preživeti in trajno obstati ter ohranjati delovna mesta.
Sam posvet sicer spada v okvir projekta Razvoj socialnih tržnih produktov v agroživilstvu, ki ga izvaja Pan-Nutri v sodelovanju z Društvom zeliščarjev Pomurja, Panvito in Biotehniško šolo Rakičan, in ki poteka od avgusta 2012 do avgusta 2015. Splošni cilj projekta je razvoj novih ekoloških proizvodov in ustvarjanje novih delovnih mest. Kot predavatelji so tokrat nastopili tudi mag. Polonca Fiala (Pomurske lekarne), dr. Saša Štraus (Pan-Nutri), mag. Aleš Bandur (Društvo zeliščarjev Hermelika) in drugi. Kot je povedala dr. Saša Štraus, je namen projekta razvoj socialnega podjetništva in razvoj ekološke pridelave in predelave. Pred začetkom sezone v letu 2013 so k sodelovanju povabili tri zaposlence. Pred tem pa so izvajali izobraževanja s področja ekološke pridelave in predelave. Namen je ponuditi potrošniku lokalno, ekološko pridelano hrano in razviti sistem pridelovalcev ekološke hrane, od katerih bodo odkupovali tržne viške.
Splošni cilji projekta so razvoj novih ekoloških proizvodov, ustvarjanje novih delovnih mest, rast podjetja, strokovna priprava kadra na zaposlovanje. Specifični cilji pa so pripraviti program za usposabljanje, pritegniti 10 udeležencev iz ranljivih ciljnih skupin v izobraževanje o ekološki pridelavi in predelavi ter dodelavi izdelkov za trg, proizvesti najmanj tri nove prehranske proizvode, ki bodo tržno zanimivi, ter povečati ozaveščenost potrošnikov o lokalno proizvedeni hrani. V izobraževanje so vključili 10 ljudi iz ranljive ciljne skupine, od katerih so tri zaposlili za čas trajanja projekta. Ti so najpomembnejši člen, saj bodo skrbeli za pridelavo, dodelavo in predelavo ekoloških izdelkov, za kar bodo v okviru projekta nabavili tudi razvojno opremo.
Tematika javnega strokovnega posveta je bila usmerjena na področje zeliščarstva, zelenjadarstva in ekološkega kmetijstva v luči ekološkega kmetijstva...