Sladke dobrote iz domače peči
Radgonska kavarna in slaščičarna Nabucco zaslovela po svetovnih slaščičarskih dobrotah, ki jih izdelujejo sami iz domačih sestavin.
Podobno kot v čudoviti, 3. Verdijevi operi „Nabucco“, istoimenski babilonski kralj uspešno vodi ekipo osmih glasbenikov in nekaj „rezerv“, je tudi v Gornji Radgoni, kjer Sandi Šikar s svojo soprogo Matejo uspešno vodi ekipo osmih slaščičarjev in natakarjev, ter občasne „rezerve“, ki pomagajo soustvarjati ponudbo in vzdušje v najnovejši radgonski pridobitvi – posodobljeni in s ponudbo popestreni Kavarni in slaščičarni Nabucco. Razlika je le v tem, da Sandi in njegova Mateja ne nastopata z baritonom, temveč z lepo besedo, pozitivnimi načrti in dobrimi idejami, uspešno vodita ekipo radgonskega Nabucca. Prav tako je razlika v tem, da je osrednja tema opere, sanje ljudstva o samostojni deželi, v kavarni in slaščičarni Nabucco Gornja Radgona pa si ne želijo „samostojnosti“, temveč čim več „združevanja in zadrževanja“ gostov od blizu in daleč, iz Slovenije in tujine.
Pred leti, ko je Nabucco nastajal (od leta 1990: najemnik Španbauer; od leta 1998: Emica Slana: od leta 2010: njena hčerka Mateja Šikar), so si gostje v baru lahko popili dobro, takšno in drugačno kavo, kaj brezalkoholnega in alkoholnega..., nato je v prostorih, kjer je nekoč bila menjalnica in fotokopirnica, prišel pravi domači sladoled, sedaj pet let pozneje pa se je vsemu že uveljavljenemu in priljubljenemu pridružila še čudovita domača slaščičarna, ki se od ostalih razlikuje predvsem po tem, da vse kar ponujajo, a tega je zelo veliko, naredijo sami. „Naša hišna posebnost je tudi v tem, da uporabljamo surovine lokalnih proizvajalcev. Zato poleg nas korist imajo tudi drugi, torej kmetje, ki prodajajo jajca (kmetija Ovsenjak), moko (mlinar Kranjec), jabolka (kmetija Zorko) ipd. Seveda vsak naš izdelek potrebujejo svoje sestavine, svojo recepturo in ob kvalitetnih materialih, težav ne more biti. S tem, da se držimo domačih izdelkov in sestavin, žalimo ohraniti pristnost okusov, kot so jih poznali nekoč in to, zgolj po izgledu, prenesti v sedanji, sodobnejši čas“, pravi podjetni Sandi Šikar.
Sam je prepričan, da je Gornja Radgona sedaj dobila pravo profesionalno slaščičarsko delavnico, kjer so poleg njega in soproge Mateje, za peko različnih izbranih tort in drugih slaščic, zaposlili še enega slaščičarja Danija Krambergerja. „Prepričan sem, da bomo uspešno kreirali prihodnost našega podjetja, predvsem s sladkimi kreacijami, zaradi katerih se bodo gostje vračali v naš lokal. Sposobni smo vsakomur pričarati veliko sladkih trenutkov, v kar se je že po začetku našega dela prepričalo veliko gostov, predvsem sladkoljubov. Že doslej smo dejansko zadovoljni z obiskom in sprejemom gostov“, zadovoljno ugotavlja Šikar, ki nam je razložil, da so pred resnim začetkom proizvodnje tort in slaščic, opravili obsežne priprave, se dodatno izobraževali in usposabljali, kjer so jim pomagali številni domači in svetovno znani mojstri svojega poklica. Posebej so hvaležni Urošu Gorencu, ki jim je največ pomagal in pomaga. Vsekakor pa tudi veliko denarja vložili v opremljanje kuhinje. Morali so nabaviti različne peči in šokerje, ki delujejo pri temperaturi od minus 40 do minus 70 stopinj, kar je neobhodno v njihovi kuhinji. Potem so tukaj različni mešalci, zlasti za kreme, kjer je treba vse pravilno zmešati in skuhati...
Šikar nam je tudi sestavil „družinski meni“, kot on vidi ponudbo slaščic v njihovi kavarni in slaščičarni. „Priporočal bi eno pristno domačo babičino torto, ki je pravšnja za ta zimski čas, saj so osnovne sestavine: jabolko, cimet, prava domača skuta... Tukaj je irska torta, ki ima samo arome, ker vse kreme, vključno z irskim viskijem, prekuhajo na sopari, tako da izhlapi alkohol. Tako ostane mešana torta z aromo pravega viskija in kave ter nežne čokoladne elegance. Za ljubitelje čokoladne torte pa bi ponudili nekaj posebnega, saj uporabljamo čokolade iz Hondurasa, Jamajke in Kolumbije, tako pripravimo torto iz treh čokolad, pravih čokolad z več kot 72 odstotkov vsebnosti kakava. Za otroke in druge ljubitelje sadja, pa pripravimo borovničevo – skutno torto, jagodno torto ipd., ter tudi druge slaščičarske izdelke, zlasti iz listnatega testa“, pravi Sandi Šikar, ki je ponosen na pravi francoski rogljiček iz listnatega testa, kjer lahko gosti uživajo z vsemi čutili, zlasti je značilen okus s 95-odstotno maščobno vsebnostjo danskega putra.
„Gre za rogljiček, katerega postopek izdelave traja kar pet dni. Kar 150 krat je preloženo in razvaljano testo. Potem gre za tri dni počivati v hladilnik, četrti dan pa vzhaja kakšnih 12 ur in peti dan v pečico, ter nato pred gosta. Seveda ob tem nikakor ne moremo primerjati pekovskega rogljička ali pa našega, s katerim smo želeli pričarati okus, kakšen mora rogljiček dejansko biti. Kljub vsemu nismo šli na previsoke cene, saj se moramo zavedati trenutne kupne moči naših gostov. Pri nas ne bomo izbirali gostov, veselimo se vsem, še zlasti tistim, ki imajo radi sladko, in da vsi imajo vedno boljšo in širšo ponudbo“, realno razmišlja Šikar, ki kljub temu obljublja, da bodo po letu dni dela, ko jih bodo gostje dobro spoznali, ponujali tudi cenovno še višje izdelke, ki bodo temu primerno tudi kakovostni, po okusu in obliki. Pravi ljubitelji sladkih okusov gotovo vedo ceniti kakovost.
V kavarni in slaščičarni Nabucco, kjer je zaposlenih kar devet ljudi, so pripravili tudi posebna darilca za zaljubljene, ob bližajočem se Valentinovem. Gre za posebne tortice v obliki srčka, ki jo bodo zaljubljeni pojedli kar v lokalu, pripravili pa so tudi posebno embalažo, da bodo lahko tortica pravo darilce za obisk ljubljene osebe. „Za novo sezono imamo tudi nov proizvod na področju sladoleda, se imenuje sladoledna pralina, kar doslej nisem zasledil pri drugih sladoledarjih. Trenutno delamo sladoledne praline z lešnikov kremo, s pistacijo, z limonino kremo in sladoledne praline z belo čokolado“.
Torej, še naprej bodo pri Nabuccu na svoje prišli tudi ljubitelji domačega domačega sladoleda, ki je očitno odlično sprejet tudi v zimskem času. Zanimive sladolede izdelujejo tudi iz zelišč in posebej zelenjave oz. povrtnine, celo z okusom paprike, paradižnika, kumarice, rožmarina, bučnega olja, celo industrijske konoplje ipd. Tako je iz malega Nabucca sedaj nastala prav slaščičarska industrija. „Tako je, z dobro idejo in naprednim razmišljanjem se lahko vse naredi. Zato sem hvaležen našim gostom, da vedo ceniti domačnost in kakovost“, nam je še povedal Sandi Šikar, ki dodaja, da je Kavarna in slaščičarna Nabucco na Partizanski ulici v Gornji Radgoni, odprta vsak dan med sedmo in 23. uro.