Slovenska živilska podjetja znova potrdila svojo inovativnost
Solata in zelišča iz KMG Panorganic med najboljšimi!
Inštitut za nutricionistiko je podelil nagrade za najbolj inovativna živila, pridelana v Sloveniji in postavljena na tržišče v preteklem letu. Pri tem gre za kakovostne izdelke z ugodno prehransko sestavo, ki so hkrati prijazni tako do porabnikov kot do okolja. Ustrezajo tudi načelom trajnostnega razvoja. Namen projekta, ki so ga letos izvedli tretjič, je spodbujati inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci in tako porabnikom zagotoviti pestrejši izbor živil, ki so kakovostna z več vidikov. Proizvodnja živil je v današnjem času polna izzivov, saj panogo zaznamujejo visoka pričakovanja potrošnikov in močna konkurenca - tudi s strani velikih mednarodnih podjetij.
Pri vpeljavi inovacij na področju razvoja novih živilskih izdelkov imajo mednarodne korporacije zaradi svoje velikosti in finančnih virov lahko prednost pred manjšimi, lokalnimi proizvajalci živil, vendar so tudi slovenski proizvajalci že pokazali veliko mero kreativnosti pri razvoju novih živilskih izdelkov, tudi takšnih, z izboljšano hranilno sestavo. Konkurenčnost domačih živilskih podjetij na področju inovativnosti je že tretje leto po vrsti ocenjeval Inštitut za nutricionistiko. Gre za nadaljevanje nekomercialnega projekta inštituta, katerega osnovni namen je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in večjo koristnost za zdravje potrošnika. Projekt je bil sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje RS v okviru programa varovanja in krepitve zdravja.
Mag. Dejan Židan: Mi smo zmagovalci, kljub naši majhnosti!
Predstavitve rezultatov se je udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan, ki je pohvalil osnovni namen tega nekomercialnega projekta, ki spodbuja slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in druge prednosti za potrošnike. Minister je udeležencem dejal, da lokalni trg, ki ocenjuje proizvode samo po kakovosti, prepoznava naše proizvode kot posebne ter da moramo lokalno hrano povezovati z zdravim načinom življenja. Židan je v nagovoru poudaril, da želi Slovenija na področju proizvodnje hrane rasti, česar pa zaradi zemljepisnih značilnosti ne more doseči z množično proizvodnjo poceni hrane, temveč le z inovativnostjo. Ob tem je spodbudil udeležence, da smo lahko samozavestni, pogumni in da se moramo zavedati, da smo kljub naši velikosti lahko zmagovalci. Po njegovih besedah namreč v Sloveniji v tem trenutku izvažamo že 25 % hrane, ki jo v tem trenutku proizvedemo.
„To je več v odstotkih kakor izvaža na primer Italija, ki je svetovno znana prehranska država in ta trend se samo nadaljuje“. Ob tem je minister še spomnil na nedavno ocenjevanje in podelitev nagrad pekovskim proizvodom, kjer je razgovoru s prejemniki nagrade slišal podobne in spodbudne informacije. „Tisti, ki je povedal najnižjo številko rasti je zrasel samo za dva odstotka, drugi so govorili, da rastejo za 15, 20, ali celo 30 %«. Pri te se je minister vprašal: Kdo so ti ljudje, ki so tako uspešni? „To so tisti, ki razvijajo inovativne prehranske proizvode“, je še poudaril minister in dodal: „Mi smo zmagovalci, kljub naši majhnosti!“.
Projekt izbora inovativnih živil poteka v okviru programov varovanja in krepitve zdravja, želi pa vzpodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in večjo prijaznost potrošniku, s čimer proizvajalci prispevajo k pestrejšemu izboru kakovostnih živil na slovenskem tržišču. K sodelovanju na razpisu za najbolj inovativna živila, ki ga je Inštitut za nutricionistiko izvedel v drugi polovici lanskega leta, so bili povabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil v Sloveniji. Proizvajalci so na razpis lahko posredovali po en predlog. Na izbor za najbolj inovativna živila, ki poteka v okviru programa varovanja in krepitve zdravja, sofinanciranega s strani ministrstva za zdravje, so letos prejeli 47 prijav.
Nagrado za najbolj inovativna živila leta 2017 so prejeli Spar Slovenija za ječmenov hlebček, Ljubljanske mlekarne za EGO Quark, podjetje Avokado za linijo izdelkov »I like tofu«, Žito za pirino vlečeno testo, Mlekarna Planika Kobarid za EKO jogurt s konopljinim oljem in podjetje Nutrisslim za žita za zajtrk BIO body cleanse muesli. Posebna nagrada za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je bila podeljena podjetju KMG Panorganic za linijo predpakiranih svežih solat in zelišč Živa iz Prlekije. Inštitut je proizvajalcem nagrajenih živil omogočil uporabo posebnega znaka za označevanje in oglaševanje nagrajenih živil.