SLOVENSKI MLEKARJI SE USPŠENO UPIRAJO TUJIM

Janez Erjavec, direktor Pomurskega sejma, in prof. dr. Bogdan Perko, Biotehniška fakulteta Ljubljana, Inštitut za mlekarstvo, sta na posebni tiskovni konferenci predstavila rezultate tradicionalnega mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov za odličja 49. Mednarodnega ...
Pripravili so mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov Janez Erjavec, direktor Pomurskega sejma, in prof. dr. Bogdan Perko, Biotehniška fakulteta Ljubljana, Inštitut za mlekarstvo, sta na posebni tiskovni konferenci predstavila rezultate tradicionalnega mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov za odličja 49. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 2011. Na letošnjem ocenjevanju je sodelovalo 24 podjetij s 148 izdelki, ki imajo poreklo v Sloveniji, Hrvaški, Avstriji in Nemčiji. In kot je povedal predsednik ocenjevalne komisije, prof. dr. Bogdan Perko, je kakovost ocenjenih izdelkov zelo dobra, splošna pa je tudi ocena, da se slovenski mlekarji uspešno upirajo tujim. „Mnenje članic in članov komisije o splošni kakovosti ocenjenih izdelkov je zelo dobro, število vzorcev pa primerljivo s številom v preteklem letu. Proizvajalci so na ocenjevanje poslali najboljše, kar proizvajajo. Izkazali so se tudi z novimi izdelki, s katerimi domača in mlečna predelovalna industrija v regiji uspešno zasleduje svetovne trende. Največ novosti je bilo na področju fermentiranih mlečnih napitkov, sicer pa so vsi proizvajalci na ocenjevanje prijavili svoje tradicionalno vrhunske mlečne izdelke. To še posebej velja za področje sirarstva. Pri tem moram poudariti, da je zadržati vrhunsko kakovost skozi daljše časovno obdobje vsaj tako težko kot na tržišče plasirati nove izdelke. Zato je to potrditev tradicionalne kakovosti lahko samo pohvalno dejstvo. Pohvalno je tudi to, da so se v boju za najvišja priznanja, ob boku z že uveljavljenimi podjetji, z izjemno kvaliteto enakovredno potegovali tudi mali proizvajalci. Število sodelujočih manjših proizvajalcev ter nivo njihovih ocen in priznanj so v porastu“, je menil prof. Perko. Danes smo sicer priča vse večji globalizaciji trgovskih verig, kar otežuje sledljivost izdelku od pridelovalca do kupca. „Dejstvo je, da so zaradi stroge zakonodaje in inšpekcijskih pregledov izdelki na našem tržišču ne glede na svoje poreklo zdravstveno neoporečni in vredni zaupanja kupcev. Glede na to, kar smo poskusili na letošnjem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov pod okriljem sejma AGRA, pa lahko ugotovim, da v trgovski ponudbi izstopajo izdelki iz Slovenije in sosedske regije, ki so več kot odlični tudi po senzoričnih lastnostih. Slovenija in sosednje države, ki so sodelovale na ocenjevanju, so v svetovnem merilu relativno majhno tržišče. Kljub temu pa so ponovno dokazale, da se lahko v tej regiji pohvalimo s številnimi kakovostnimi lokalnimi mlekarnami in proizvajalci mlečnih izdelkov. O tem najbolje pričajo visoke nagrade“, je prepričan predsednik ocenjevalne komisije.
Sicer pa je na ocenjevanju bilo podeljenih veliko visokih odličij, med drugim pa si je deset izdelkov prislužilo naziv šampion (trikrat zaporedno zlata medalja), izmed njih so štirje iz varaždinske Vindije: Albuminska ovčja skuta (Kmetija Novak), Mohant (Kmetija pr« Tonejovc), MU mlečni namaz kumare - gorčica – koper (Ljubljanske mlekarne, d.d.), Desert - jogurt z vanilijo, ter Desert - jogurtova smetana s podloženimi višnjami (oba Mlekarna Celeia, d.o.o.), Mleko v prahu (Pomurske mlekarne, d.d.), Fetaca - meki masni sir od kozjeg mlijeka u salamuri; Mliječni puding lješnjak – čokolada; Mliječni puding vanilija; Mliječni puding čokolada (vsi Vindija d.d.).