Stara je štiri leta, a že srednješolka

Pri Steyerjevih so opravili »pomladno trgatev« pod streho. Iz petih ton grozdja so stisnili dobrih 300 litrov dejansko sladkega mošta, ki bo »dozoreval« do naslednjega rojstnega hčerke Vaneje, torej štiri leta.
Če so že »oškodovani«, ker imajo rojstni dan samo vsaka štiri leta, so potem »Smolčki«, torej ljudje rojeni 29. februarja, lahko bolj glasni ob svojih praznovanjih. Poleg domačih pa jim pripravljajo tudi nekatere druge proslave rojstnega dneva. Tako se je v ponedeljek 29.2. zgodilo tudi Vaneji Steyer iz znane vinogradniške družine v Plitvici pri Gornji Radgoni, ki je svoj 4. rojstni dan (stara je sicer 16 let) ponovno obeležila povsem drugače kot njeni drugi vrstniki. Oče Danilo, mama Magda in še ne 12 let star bratec Mark, skupaj s številnimi drugimi sorodniki, svojci, prijatelji, znanci in sosedi, so namreč v njeno čast pripravili IV. Smolčkovo trgatev. Res je sicer, da po dokaj deževnem in turobnem vremenu niso trgali v vinogradu, temveč na podstrešju, a kljub temu je bilo sila zanimivo in veselo. Natanko 14. septembra lani, ko so opravljali normalno trgatev so se namreč Steyerjevi ponovno odločili za to posebno trgatev. Narezali so šparone, in so nad kletjo dali sušiti okoli 5.000 kilogramov grozdja, njihove najbolj znane sorte dišeči traminec, katerega so sedaj na dan 29. februarja potrgali in iz njega stisnili dobrih 300 litrov izjemno sladkega vina, pravega deserta za posebne priložnosti. In posebna priložnost bo spet čez štiri leta, ko bo Vanea praznovala 5. rojstni dan oz. ko bo stara že 20 let. Do takrat bodo »Smolčkovo vino«, najprej pustili dozorevati v lesenih sodih, zadnje leto pa ga bodo šolali še v posebnih steklenicah in na koncu opremili s posebno etiketo.

Tako bo vino Steyer „Vaneja 2016“ sorte dišeči traminec, letnik 2015. Gre za vino posebne trgatve, torej vino iz naravno sušenega grozdja. „Vino je način našega življenja. Živimo z njim, z naravo in se učimo drug od drugega. Je sladko, kislo, grenko, slano, vsebuje cvetico in arome, ki spominjajo na določeno sadje, cvetje, med, je sadno, je bogato, je polnega okusa in še bi lahko naštevali v neskončnost. Vse to mu daje narava, človeško znanje, izkušnje in veliko božje sreče. Vino, ki ga bomo pridelali iz grozdja Dišečega traminca potrganega prav na 29. februarja leta 2016 ima še nekaj več, to posebno energijo novega življenja, veselja, sreče, saj se je prav na ta dan pred 16 leti, leta 2000 - leta Milenium rodila hči Vaneja. Zato je ta dan za nas nekaj posebnega. In kjer je zbrano veliko, dobrega, veselja in ljubezni, tam se lahko rodi samo nekaj posebnega, enkratnega, neponovljivega: vino iz naravno sušenega grozdja, ki nosi ime hčere Vaneje“, je med drugim dejal vinogradnik Danilo Steyer, ki je vsem priotnim, med drugimi dobrotami iz domače kleti, ponudil tudi Vanejo letnika 2011 iz grozdja, ki so ga trgali pred štirimi leti, a je bolj namenjeno tistim, ki imajo radi sladko...

Vino Vaneja je sicer vse v enem (sladica in vino). Drugače pa odlično spremlja domačo prleško gibanico, ki jo speče babica Jožica, ter še posebej čokoladne in karamelne sladice. Popečena gosja jetra in vino Vaneja sta vrhunski kulinarični dogodek... Prvi letnik tega vina je 1999, potrgan 29.2.2000. Ta ni naprodaj, saj še vedno zori v sodčku. Drugi letnik je 2003, potrgan 29.2.2004. Dobitnik zlate medalje Decanter v Londonu 2008 in 2010; Tretji letnik je 2007, potrgan 29.2.2008. Štiri leta pozneje, 29.2.2012 je bil prvič predstavljen publiki. Vino je prejelo priznanja: Šampion šampionov(Vino Ljubljana 2015), Double gold (Finger Lakes, ZDA), četrti letnik je 2011, potrgan 29.02.2012, poskušen 29.2.2016, ko je potrgan peti letnik 2015. In sedaj se je začela njegova pot.

Zgodba o vinu Vaneja se začne že spomladi leto prej, ko začnejo pri Steyerjih razmišljati o najboljši legi hišne sorte dišečega traminca. Spomladi 2015 so tako opravili strokovno rez vinograda na Plitvičkem Vrhu, kje rastejo Steyejevi najboljši traminci, nato pa čez celo poletje trte negovali (posebej dedek in babica: Jože in Jožica) po svojih najboljših močeh. 14. septembra 2015 so v polni zrelosti porezali šparone (enoletne mladike trte) z grozdjem vred. Okoli 5000 kilogramov grozdja so obesili na podstrešje nad kletjo, kjer je grozdje nato sušil hladen jesenski in mrzel zimski veter - vse do 29.2.2016, ko so to posebno trgatev izvedli že četrtič. Grozdne jagode dišečega traminca so bile v obliki posušenih rozin, saj je voda večinoma izhlapela, sladkor, kisline in arome pa so se tekom sušenja skoncentrirale. Iz teh grozdnih jagod so nato iztisnili dobrih 300 litrov pravega sladkega eliksirja, ki bo najprej nekaj tednov vrel v rabljenih hrastovih sodih. Z dolgim, kakovostnim alkoholnim vretjem se pridela bogato, strukturno sladko vino. Po enem letu se opravita prvi pretok in žveplanje. Vino nato še dve leti zori v hrastovih sodih. Po treh letih vino napolnijo v steklenice, namenjene predikatnim vinom (0,375 l).

Naslednje prestopno leto, 29.2.2020, ko bo pri Steyerju že 5. tovrstna trgatev, pa bodo na trg ponudili Vanejo letnika 2015 iz grozdja, ki so ga potrgali letošnjega 29. februarja. Vino Vaneja - Dišeči traminec, ki je tudi hišna sorta Steyerjevih, je intenzivno zlato rumene barve, vonj spominja na vrtnice, citruse. V okusu je harmonično, bogato in oljnato, sladko, z dolgim pookusom. Vonj je aromatičen, pester. Zazna se pahljača vonjav, divja vrtnica, agrumi (pomaranča, mandarina...), medene note, po dimu, po zapečenem... V ustih je vino sladko, polno, spet se lepo zazna traminčeva vrtnica, citruse, čebelji vosek, med, ki se lepo dopolnjuje z dimnimi, karamelnimi in praženimi notami. Ima zelo dolg pookus, tako, da se ga še dolgo po požirku spominjamo...

Četrta Smolčkova trgatev je bila nekaj posebnega, saj je Vaneja, ki je tokrat praznovala svoj 4. rojstni dan, že srednješolka. Obiskuje namreč znano Srednjo in Višjo šolo za gostinstvo in turizem v avstrijskem Bad Gleichenberg, ki sodi med najboljše tovrstne strokovne šole v Evropi. Ob tem je to prva trgatev, ki je potekala na novem Posestvu Steyer, ki sodi med največje in najpomembnejše lanske turistične pridobitve na skrajnjem severovzhodu države sploh. Za svoj rojstni dan si je vzela „počitnice“, saj je prejela nešteto čestitk in daril, za kulturni program trgatve so skrbeli predvsem domači glasbeniki, saj so prav vsi člani družine Steyer (tako Vaneja, kot njen bratec, oče in mama, potem dedek in babica, obe teti...) pravi glasbeniki. Nekaj je dodal tudi humorist Tof, odhod na „podstrešje“, kjer jih je čakalo delo, pa je popestril harmonikar, katerega so spremljali vsi ostali. Lepotica in strokovnjakinja za vinogradništvo in vinarstvo ter tudi poznavalka kulture pitja vina, zgodovino okolja, kjer živi, ob tem pa odlično obvlada tuje jezike, je Vaneja prava osebnost tudi za slovensko vinsko kraljico. In sama je obljubila, da se bo potegovala za vinski prestol, a šele čez dve leti ali pozneje, ko bo polnoletna!