Veržejci se bodo oddolžili Maistrovem nadporočniku Antonu Ostercu

Kar 21 občanov današnjega Veržeja je bilo v generalovi vojski.

    To soboto, 7. maja 2022, Društvo generala Maistra Veržej, ki z okoli 80 članicami in člani sodi med najbolj dejavna društva v Sloveniji, pripravlja posebno slovesnost, na kateri se bodo z odkritjem doprsnega kipa oddolžili svojemu rojaku Antonu Ostercu, ki je bil nadporočnik v vojski generala Rudolfa Maistra v odločilnih bojih za zavzetje severne meje. Prav tako se bodo oddolžili tudi ostalim borcem, ki so poskrbeli “za severno mejo”, zlasti svojim rojakom, iz Veržeja, ki jih je v generalovi vojski bilo kar 21. Prav zato v kraju, ki ga mnogi Slovenci poznajo po znamenitem Babičevem mlinu na Muri, od leta 2018 imajo Društvo generala Maistra Veržej, katerega vodi predsednik Drago Fras. Prav Fras nam je zaupal, da je prišel čas, da bodo v soboto odkrili doprsni kip enemu izmed 21 Veržejcev, udeležencev bojev za severno mejo, Maistrovi “desni roki” Antonu Ostercu. Če ne bi bilo težav s covidom, bi vse skupaj že prej končali, tako pa je sedaj v bližini hiše, kjer je Osterc živel (Trg Slavka Osterca), v krajevnem parku, vse pripravljeno za slovesno odprtje doprsnega kipa še enemu izmed zaslužnim Veržejcev.

    Ob tej priložnosti Fras poziva vse domoljube iz Veržeja, Pomurja in Slovenije, da se v soboto, 7.5.2022 ob 10.30 uri pridružijo svečanemu odkritju doprsnega kipa. Slavnostni govornik na svečanem dogodku, kjer bosta prisotne pozdravila veržejski župan Slavko Petovar in predsednica Zveze društev generala Maistra Lučka Lazarev Šerbec, bo upokojeni generalmajor, dr. Alojz Šteiner. V kulturnem programu bodo nastopili učenci OŠ Veržej, Godba na pihala Križevci, Pevski zbor Veržej in domača Folklorna skupina Leščeček, seveda pa po končanem uradnem delu prireditve ne bo manjkalo niti kaj za pod zob oz. za žejo.

    Mimogrede kaže omeniti, da je Društvo generala Maistra Veržej, ki je bilo ustanovljeno 18. marca 2018, v sodelovanju občine Veržej in ZDGM, ki sta zadevo finančno podprla, v okviru 100-letnice bojev za severno mejo, namestili spominsko ploščo preminulim 21 Maistrovim borcem iz sedanje občine Veržej. To so bili, iz Veržeja: Alojz AuerJože BabičAnton BobnjarAlojz FrasJakob FrasAnton HanžekovičAnton KapunFran KovačičIvan KozarRudi MilfelnerAnton OstercAnton PrelogFranc SternišaIvan SternišaJožef SternišaMartin StranjšakMartina Šonaja; iz Bunčanov: Anton Bolklovič in Jože Osterc ter iz Banovcev: Jakob Novak in Jože Novak. Plošča z imeni in priimki je nameščena na pročelju Doma kulture v Veržeju...