Z Jeruzalema tudi tradicionalne penine

Največji slovenski vinar – P&F Jeruzalem Ormož namenu predal novo klet, kjer penine dozorevajo po klasični metodi.
Izjemno veselo in prijetno je bilo minuli četrtek, zadnji v letošnjem novembru, na 5. nadstropju znamenite ormoške kleti, ki je zgrajena pred skoraj pol (1967) stoletja. Nekaj minulih let je omenjeni del kleti sameva, sedaj pa so ga posodobili in slavnostno odprli sodobno opremljen del svoje kleti, ki so ga namenili prav posebni zgodbi – edinstvenim peninam, pridelanim izključno po klasični metodi. V novi kleti za penine sedaj lahko istočasno, po klasični metodi dozoreva 70.000 steklenic, sploh pa se bo količina penečih vin iz njihove kleti podvojila. Za vinsko klet, ki se sicer ponaša z več kot 80-letno vinarsko tradicijo, od leta 2009 skrbi družina Puklavec, in prav od takrat se je začel pravi preporod vinarstva v tem tradicionalnem vinorodnem predelu naše države, v Prlekiji. V P&F Jeruzalem Ormož, ki je največji slovenski vinar, so ponosni na svoje pridelke, ki so čedalje v višjih količinah in bolj kakovostni. Grozdje pridelujejo na naravi prijazen način in še vedno ohranjajo tradicijo ročnega obiranja grozdja. Uporabljajo sicer najsodobnejšo tehnologijo, kar jim omogoča postavljanje trendov na področju pridelave belih, po novem pa tudi rdečih vin.

Ob svečanem dogodku, vodila ga je Natalija Bratkovič, ko so pripravili pester kulturni program, ko so penine in vina tekli v potokih in ko so stotinam gostov, prijateljev in poslovnih partnerjev, ponudili številne kulinarične dobrote, so v ospredju dogajanja bili: Vladimir Puklavec, direktor P&F Holding Vino, Tatjana Puklavec, direktorica p&f winweies B.V. in Mitja Herga, direktor in glavni enolog P&F Jeruzalem. Še preden je Slovenska vinska kraljica Sandra Vučko, slovesno prerezala trak in novo pridobitev tudi uradno izročila ljubiteljem tradicionalnih penin, je enolog Rok Jamnik prisotni množici v praksi predstavil pridelavo svojega novega produkta – penine po klasični oziroma tradicionalni metodi. Vse se začne v vinogradu, nato v kleti, kjer vse poteka več kot tri leta, saj so se v ormoški kleti odločili proizvajati penine z dodatkom šipona, ki menda dozoreva nekoliko dalj časa, kot denimo beli pinot, chardonnay ipd.

„Danes je nov praznik za našo družbo, enako pa tudi za naše poslovne partnerje in potrošnike. Današnji dogodek je samo začetek novega obdobja v naši družbi“, je med drugim v pozdravu povedal lastnik največjega slovenskega vinarja Vlado Puklavec. Direktor P&F Jeruzalem in glavni enolog omenjene družbe Mitja Herga pa je z zadovoljstvom povedal, da zadnja investicija, ki jih v podjetju, enako kot novih idej, ne manjka, ni bila samo posodobitev kleti za penine, temveč tudi odprtje kleti za rdeča vina in ureditev prostorov v katerem lahko dnevno sprejmejo 300.000 kg grozdja. Dodal je, da bodo na razvoju delali tudi v naprej, saj želijo v Prlekiji pridelati sede milijonov litrov vina, v veliki meri pa vlagajo tudi v Makedoniji. Z nenehnim investiranjem in razvojem se zvišuje tudi število zaposlenih, in trenutno jih je 176, tukaj pa se ne bo ustavilo. Izvedeli smo tudi, da bodo prihodnje leto na novo zasadili 30 hektarjev novih vinogradov s čem bodo presegli 600 hektarjev lastnih vinogradov. V letu, ki se izteka so v lastnih vinogradih pridelali 3.660 ton grozdja, ob tem so odkupili dodatnih 2.520 ton sladkih grozdnih jagod, tako da so stisnili skupaj kar 4.2 milijona litrov vina...

Mitja Herga, direktor in glavni enolog kleti je o novi pridobitvi povedal: »V podjetju smo leta 2009 pričeli z razvojem penine po klasični metodi. Danes že lahko ponudimo prve količine teh penin na trgu. Da pa smo prišli do tega, smo morali vzpostaviti prave pogoje in revitalizirati del stolpne kleti, kjer so sedaj optimalni pogoji za fermentacijo in večletno zorenje penin. V prihodnje načrtujemo proizvodnjo 25.000 steklenic penine letno, predstaviti pa nameravamo tudi penino rose po klasični metodi.« Herga je izpostavil tudi drugo izredno pomembno naložbo kleti. Z novimi vinifikatorji so zagotovili možnost hladne maceracije belih in rdečih vinskih sort, prvič v zgodovini podjetja pa izpostavljajo vinifikacijo rdečih vin. Tako so povečali kapaciteto prevzemnega prostora za več kot 70% in tudi kakovost prevzema grozdja, saj so z investicijo zagotovili predelavo grozdja brez vpliva zraka – torej brez oksidacije. Skupne investicije so znašale 890.000 €.

Na slavnostnem dogodku je spregovoril tudi Vladimir Puklavec, lastnik podjetja in direktor P&F Holdinga Vino, ki je čestital celotni ekipi in ob tem povedal: »Kot pri vseh naših vinih, skušamo tudi za klasično metodo zagotoviti optimalne pogoje za proizvodnjo in skladiščenje. Po zaslugi naših enologov in prodajalcev smo v preteklih letih uspeli razvijati proizvodnjo penečih vin hitreje kot smo v začetku načrtovali. Tako bomo v naslednjem letu te količine podvojili in prepričan sem, da to še ne bo konec te uspešne zgodbe. Zato bi se zahvalil vsem, še posebej pa vodstvu in sodelavcem našega podjetja za uspešno izvedbo te nove investicije, ki so jo izvedli poleg rednega dela v vinarstvu.« Tatjana Puklavec, direktorica P&F Wineries B.V., pa je izpostavila vse večjo priljubljenost penin kleti P&F Jeruzalem na tujih trgih: »Peneča vina so ena izmed najhitreje rastočih produktnih kategorij na vinskem trgu. Na izvoznih trgih smo že uspešno predstavili našo široko paleto penin po charmat metodi. Z našo penino po tradicionalni metodi pa lahko slovenske penine zastopamo na najvišji ravni in prepričamo tudi najbolj kritične vinske poznavalce, da smo kompetentni ustvariti novo generacijo penečih vin z veliko kompleksnostjo in svežino.«

Piko na i dogodka je predstavljala zanimiva degustacija. Gostje so pod vodstvom enologa Roka Jamnika lahko poizkusili penino v treh fazah - od baznega vina, delno zorjene penine pa do končnega izdelka – penine Gomila Traditional Method, ki do popolnosti zori kar 50 mesecev. Jamnik je obenem izpostavil tudi specifiko penin njihove kleti, to je vključitev šipona kot primarnega deleža v baznem vinu, kar se je izkazalo za odlično osnovo in prav ta je ključna za kakovostne penine po klasični metodi.