Obvestilo ZD Murska Sobota o načinu dela v Ambulantah družinske medicine

Sporočamo vam, da z 18.3.2020 spreminjamo način dela v Ambulantah družinske medicine Zdravstvenega dom Murska Sobota.

    Glede na razvoj epidemije se spreminjajo navodila, izdana dne 2.3.2020. Brisi in diagnostično testiranje na COVID-19 se ne izvaja več pri asimptomatskih bolnikih ali bolnikih z blagim potekom bolezni. Vsi pacienti z znaki akutne okužbe dihal se smatrajo, da imajo lahko okužbo s SARS COV-2 virusom. Zato se mora za obravnavo teh pacientov organizirati ločena pot obravnave, kjer se lahko zagotovi ustrezna zaščita zdravstvenih delavcev in ostali ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe. Ločen in varen način obravnave pacientov z možno boleznijo Covid-19 se organizira v okviru t.i.vstopnih ambulant za Covid-19. (AMBULANTA COVID 19).

 

    Lokacija AMBULANTE COVID - 19 je 18.3.2020 ZD Murska Sobota, Grajska 24 (prostori bivše Patronažne službe in zabojnik - vhod s Kopališke ulice).

 

    Ambulanta COVID - 19 je odprta 24 ur vse dni za oskrbo pacientov , ko jo pokrivajo ZD Murska Sobota, ZD Ljutomer in ZD Gornja Radgona. ZD Lendava ima svojo ambulanto COVID - 19.

 

 

    OBRAVNAVA BOLNIKA Z AKUTNO OKUŽBO DIHAL V OSNOVNEM ZDRAVSTVENEM VARSTVU poteka po naslednji poti

  1. Bolnik z znaki akutne okužbe dihal z ali brez vročine kontaktira izbranega zdravnika ali zdravnika, ki ga nadomešča po telefonu
  2. Ta oceni zdravstveno stanje bolnika in presodi

     1. Da je bolnik lahko v domači oskrbi, 

    • mu odredi samoizolacijo za 14 dni,
    • odpre bolniški stalež, zdravnik ga usmeri na spletno stran, kjer so navodila za preprečevanje okužbe v domačem okolju.
    • če bolnik ni sam sposoben pridobiti teh napotkov, ga zdravnik seznani po telefonu.
    • zdravnik posebno pozornost posveti tistim, ki so starejši od 60 let ali imajo kronično bolezen, ki povečuje tveganje za neugoden izhod. razloži mu, da ob poslabšanju takoj kontaktira zdravstveno službo

    2. Ocena bolnikovega stanja po telefonu ni možna, zdravnik bolnika napoti v najbližjo vstopno ambulanto za Covid-19. Zdravnik oceni, da se izvede testiranje na COVID – 19 in po rezultatu testa ponovno presodi o napotitvi domov ali v bolnišnico

    3. Bolnik potrebuje nujno napotitev v bolnišnico.

    Zdravstveni dom Murska Sobota ima od 19.3. 2020 poleg ambulante za Covid-19, tudi ambulanto za pregled pacientov brez znakov okužbe dihal. Ambulanta deluje v prostorih Splošne ambulante Grajska 24 Murska Sobota (pritličje-prostori nekdanje dežurne službe), od ponedeljka do petka od 7.00 do 19.00 za bolnike, ki jih pokriva ZD Murska Sobota. Še vedno deluje dežurna ambulanta v Urgentnem centru 24/7.

    Osebni izbrani zdravniki, ki ta dan ne izvajajo dela v zgoraj opisanih ambulantah, izvajajo v svojih ambulantah administrativno obravnavo pacientov, brez fizičnega stika s pacienti.

    19.3. 2020 je bila vzpostavljena nujna pediatrična oskrba, ki deluje na enak način. 

    
Zdravstveni dom Murska Sobota