Poslovil se je odlični atlet Milan Balek

Njegov pepel so pokopali kar v enem izmed množice osvojenih pokalov. Od prvaka v krosu do jugoslovanskih rekordov v hitri hoji.
Slovensko in mednarodno športno javnost je pred dnevi pretresla žalostna vest, da je v 69. letu umrl nekdanji vrhunski atlet ter večkratni prvak in rekorder rajnke Jugoslavije in sedanje Slovenije v hitri hoji, Milan Balek. S kraljico športa - atletiko se je aktivno ukvarjal v obdobju od 1. oktobra 1966 do 17. oktobra 1991, to je polnih 25 let oz. četrt stoletja, kar dokazuje njegovo veliko predanost temu lepemu športu. V 70. letih prejšnjega stoletja je bil odličen v tekih na dolge proge in v krosu, v 80. letih pa se je proslavil danes pri nas nekoliko pozabljeni disciplini - v hitri hoji. Balek, ki je med športnimi prijatelji veljal za zelo pozitivno, družabno in veselo osebnost, se je rodil 17. oktobra 1950 v Murski Soboti, kjer je kot član AK Pomurje (1966-1972 in 1979-1984), tudi začel z atletiko. Vmes je bil šest let član AK Velenje in na koncu ŽAK Ljubljana. Med trenerji, ki so zaznamovali njegovo športno pot, sta bila le dva. Trenerski legendi Mirko Šeruga-Mimi v Murski Soboti in Martin Štajner v Velenju, s katerim je kot velikim strokovnjakom za hitro hojo ostal v stiku tudi po letu 1978 in z njim dopisno sodeloval vse do konca svoje športne poti.

Pokojni Milan ima vse slovenske in jugoslovanske rekorde v hitri hoji (5 km v dvorani, 5, 10, 20, 30, 50 km in na eno uro), razen v obeh državah v hoji na 5 km na prostem in v Jugoslaviji na eno uro. Dvakrat je bil v hitri hoji prvak Jugoslavije (1984. na Igmanu in 1990. v Splitu), večkrat pa podprvak. Leta 1990 se je udeležil Evropskega prvenstva v Splitu, kjer je v hitri hoji na 20 km osvojil 22. mesto; na balkanskih prvenstvih pa ima uvrstitve od 4. do 7. mesta. Za atletsko reprezentanco Jugoslavije je zbral 10 nastopov, enega za reprezentanco Slovenije leta 1998, ko je uradno športno pot že zaključil in je imel že skoraj 48 let. Vse nastope v reprezentancah je zbral v hitri hoji, ker se je marsikomu v spomin vtisnil z elegantnostjo drže. V tej disciplini je opravil natanko 114 tekmovanj in prav na nobenem ni bil diskvalificiran, kar se v hitri hoji pogosto dogaja. Na zadnjem prvenstvu Jugoslavije, leta 1991 v Pakracu na Hrvaškem je bil podprvak. Drugi je bil tudi na prvenstvu Jugoslavije, ki je bilo leta 1985 v Murski Soboti. Obakrat na razdalji 20 km. Leta 1984 je bil športnik Pomurja, sicer pa še dvakrat drugi in dvakrat tretji. Je tudi dobitnik priznanja občine Velenje za dvig ravni šaleške atletike, plakete ob 50. obletnici AK Pomurje (2015) in številnih drugih priznanj. Od atletike se je po polnih 25 letih poslovil na znamenitem Oktobrskem uličnem teku – okrog Trga zmage 17.10.1991 v Murski Soboti in to ravno na svoj 41. rojstni dan.

Milan Balek je vrsto let živel in delal v Ljubljani, zadnjih pet let je živel v Volavljah nad Ljubljano. Nikoli ni pozabil rodnega Prekmurja in številnih prijateljev, saj je imel z njimi vse do konca zelo tesne stike in se je med nje vsako leto pogosto vračal. Pokopan je v Idriji, namesto klasične žare pa se je njegova družina odločila, da ga položijo v enega od številnih njegovih osvojenih pokalov.