Danes je še posebej pomembno opozarjati na drugačnost

V VDC so pripravili lutkovno predstavo SAM (drugačen).

    V Bivalni enoti Varstveno delovnega centra (VDC) Murska Sobota, enota Gornja Radgona, na Ljutomerski cesti, živi 16 ljudi s posebnimi potrebami. Nekateri so bolj ovirani, drugi manj. Skupno jim je, da so zelo hvaležni, če pride kdo h njim na obisk ali celo z njimi kaj počne. Javni zavod knjižnica iz Gornje Radgone jih zadnja leta vključuje v svoje Študijske krožke. Tako so skupaj gledali filme, delali plesno predstavo, na svojo hišo naredili mozaik izvajali likovne delavnice, naredili razstavo v domu kulture in podobno. Namen je, da se v neki interesni dejavnosti prepletejo različne skupine ljudi.

    Tako je mentorica Saša Bezjak povabila h sodelovanju Mateja Kolbla, mladinca iz Trat iz bližnjih Slovenskih goric, ki je poskrbel za predvajanje glasbe na predstavi, Dano Štrucelj, bivšo vzgojiteljico vrtca Manka Golar in socialno delavko Tino Vukan. Odločili so se, da bodo naredili lutkovno predstavo. Scena je nastala kar iz velikih pobarvanih škatel. Lutke so bili ploščati naslikani in narisani obrazi na palici. Vse so udeleženci izdelali sami. Prednost Bezjakove je, da vključuje tudi tiste najbolj ranljive. Krasno glasbo, ki je bila podlaga za predstavo je naredil Tjan Šoštarič, mlad glasbenik. Predstava govori od drugačnosti, o tem kako je nekdo nesprejet, ker je drugačen. Naredili so tako rekoč javno vajo.

    „Še predvsem danes je tema drugačnosti aktualna. Če si drugačen, si po navadi nesprejet, v bistvu bi morala drugačnost biti kvaliteta. In tako se je v nekdanji restavraciji Rodos na Ljutomerski 28 zgodila javna vaja lutkovne predstave. Maske so zaživele, glasba je zaigrala, gledalci so uživali. Po predstavi je stekel sproščen pogovor o načrtih ob kavi,“ nam je povedala mentorica Saša Bezjak.