GORNJA RADGONA
SE „PRIBLIŽUJE“
DOMAČINOM IN TURISTOM

PREDSTAVILI BODO MONOGRAFIJO OBČINE GORNJA RADGONA...
Ta petek, 25. maja 2007, ob 19. uri bo v Kulturnem domu Gornja Radgona potekal, za občino Gornja Radgona, odmeven in pomemben dogodek. Na posebni slovesnosti bodo namreč predstavili Monografijo občine Gornja Radgona, in sicer jo bodo javnosti predstavili njen urednik Franci Just, avtorji besedil Janez Balažic, Norma Bale, Stanka Dešnik, Alojz Filipič, Nino Flisar, dr. Tatjana Fulder, Franci Just, Anton Kampuš, Aleksander Ostan, dr. Ivan Rihtarič in Dušan Zagorc, fotografa Ivo Borko in Damijan Sovec, oblikovalec Igor Ribič ter prevajalki Liana Miholič in dr. Andrea Haberl Zemljič.
Predstavitev, ki jo bo vodila Norma Bale, bo z glasbenim programom obogatila domača pevka Ingrid Müller. „Premišljevanje o svojem kraju je najprej premišljevanje o vonju reke po pomladnem dežju, o puh-teči pšenični zemlji v juliju, je preštevanje udarcev maclja nad nabreklo jagodo ranine in je bela tišina v težki noči. Toda na koncu koncev je pravzaprav zmerom premišljevanje o samem sebi“, pravi ena izmed avtoric monografije, pedagoginja in pisateljica Norma Bale.
Monografija Gornje Radgone je 144 strani obsegajoča knjiga formata 23,5 x 32,5 cm, ki poljudno, a upoštevajoč sodobna spoznanja različnih strok, v besedi in sliki/fotografiji predstavlja poglavitne segmente preteklega in sodobnega življenja Občine Gornja Radgona v njenih mejah pred marcem 2006, ko je iz njenega apaškega dela nastala nova občina Apače. Besedila, ki jih je v angleščino prevedla Liana Miholič ob sodelovanju Gizelle Allin, v nemščino pa dr. Andrea Haberl Zemljič, so koncipirana tako, da prebivalcem sedanjih občin Gornja Radgona in Apače nudijo pregledno informacijo o zgodovinskih, naravnih in kulturnih dragocenostih prostora, v katerem prebivajo. Seveda pa je monografija tudi dobrodošla in-formacija obiskovalcem obeh občin o tistih njunih danostih, posebnostih in znamenitostih, zaradi katerih je vredno vanju priti in se v njune kraje vračati. Kot taka je tudi dragoceno turistično promocijsko gradivo.
Besedilni del knjige dopolnjuje 99 avtorskih barvnih fotografij (5 obojestranskih, 8 celostranskih, 47 polstranskih in 39 manjših), ki sta jih prav za namen priprave in izdaje monografije priskrbela Ivo Borko (47) in Damijan Sovec (47), iz osebnega arhiva pa prispeval še Aleksander Ostan (5). Tekstovne in fotografske elemente je likovno povezal ter oblikoval v knjižno celoto ilustrator in grafični oblikovalec Igor Ribič. Ustvarjalci vizualne podobe monografije so ob upoštevanju njene informativne narave sledili tudi svojim osebnim estetskim pogledom in na ta način nadgradili njen informativni značaj s prepoznavno likovno govorico.
Monografija občine Gornja Radgona je zasnovana tako, da so podatki v njej predstavljeni v štirih vsebinskih sklopih: Uvodni del tvorita predgovor župana Antona Kampuša in poetično razmišljanje Norme Bale o Gornji Radgoni kot mestu čakanja in upanja pod naslovom Večnost bivanja, ujeta v spominjanju. »Zgodovinski« del monografije tvorijo pregledni članki, ki prikazujejo zgodovinsko, krajinsko, arhitekturno, umetnostnozgodovinsko in splošno kulturno podobo občine v preteklosti in danes. Prispevali so jih zgodovinar dr. Ivan Rihtarič (Odtisi velikih skrivnosti stoletij), krajinska arhitektka Stanka Dešnik (Raznolika ter razgibana naravna in kulturna krajina), arhitekt Aleksander Ostan (Sledi žlahtnih prostorskih zapisov), umetnostni zgodovinar Janez Balažic (Prepišnost etničnega prostora, odtisnjena v kulturna obzorja) in literarni zgodovinar Franci Just (Ustvarjalni nemir skozi stoletja). V »geselskem« delu monografije Norma Bale (nb), Stanka Dešnik (sd), Alojz Filipič (af), Nino Flisar (nf), dr. Tatjana Fulder (tf), dr. Ivan Rihtarič (ir) in Dušan Zagorc (dz) v obliki gesel oz. geselskih člankov predstavljajo sodobni gornjeradgonski utrip oz. poglavitna po-dročja in znamenitosti Občine Gornja Radgona. Gesla, ki jih je 28, so naslednja: Radgon-ski grad (nb), Negovski grad (nb), Dvorec Črnci (nb, sd), Stari Špital (nb), Župnijska cer-kev sv. Petra v Gornji Radgoni (nb), Župnijska cerkev Marijinega vnebovzetja v Apačah (nb), Župnijska Marijina cerkev v Negovi (nb), Spomeniki kot pomniki (nb), Negovske če-lade (nb), Mostovi (nb), Slatinski vrelci (nb, sd), Jezera (sd), Drevesna naravna dediščina (sd), Vrtna umetnost (sd), Turistično-rekreacijski center Konjišče (nb), Vinske poti, kleti in vinotoči (nb), Trstenjakova pot in Obmejna panoramska pot (nb), Pot med vrelci življenja (nb), Doživljajski in izobraževalni zeliščni park Negova (nb), Vinogradništvo (af), Nosilci gospodarskega razvoja (tf), Obrtne in storitvene dejavnosti (tf), Sejemska dejavnost (tf), Vizija gospodarskega razvoja (tf), Mednarodno sodelovanje (nb), Kulturne dejavnosti (nf), Šolstvo (dz), Šport (ir).Monografijo zaključujejo kratki, po abecednem redu razvrščeni prikazi naselij v občini Gornja Radgona, ki jih je pripravil Dušan Zagorc.