KMETJE SO IZOBRAŽUJEJO TUDI V VROČINI

PREDSTAVILI SO SETEV STRNIŠČNIH DOSEVKOV. Strniščna setev je še kako pomembna pri varovanju podtalnice…
V okviru izobraževalnega programa SKOP (Slovenski kmetijsko – okoljski program) in KOP (Kmetijsko – okoljski program) je kljub vročem poletnem času, potekala praktična predstavitev setve strniščnih dosevkov s strokovnim predavanjem. Na kmetiji Fašalekovih v Lastomercih pri Gornji Radgoni, se je zbralo preko 230 udeleženk in udeležencev iz številnih pomurskih občin, kakor tudi od drugje. V SKOP oz. KOP programu je sedaj na območju celega Pomurja vključeno okrog 2760 kmetij. Prisotnim je bila prikazana direktna strniščna setev dosevkov na različne načine, saj je v predstavitvi sodelovalo več kot deset demonstratorjev.
Na predstavitvi, ki jo je organizirala radgonska enota kmetijske svetovalne službe pri oddelku za kmetijsko svetovanje, Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, je kot strokovni komentator, oziroma predavatelj nastopil dr. Stanka Kapuna, sicer direktor KSS. V svojem nastopu je dr. Kapun med drugim poudaril, da je izvedba strniščne setve še kako pomembna na območju pomurske regije, saj ogromno pripomore k varovanju podtalnice. S takim posegom se izpiranje nitratov, ki grozijo podtalnici zmanjša na minimum, kakor tudi pripomore k bogatenju njivskih površin z organsko snovjo, humusom, ki je na prenekateri njivski površini v pomanjkanju. S tem povečamo sposobnost vezanja rastlinskih hranil v višjih slojih zemlje, tako da na ta način tudi preprečimo izpiranje tudi drugih hranil, katera so prav tako nezaželena v podtalnici. Dr. Kapun je tudi poudaril, da je tudi čas setve strniščnih dosevkov zelo pomemben, saj se pri tem moramo ozirati na vlažnost tal v času setve, kajti če so tla presuha nam bodo slednji propadli. Sedanje stanje z vlago na kmetijski površinah v Pomurju ni primerno za setev, saj je vlage premalo, da pa je ne glede na vlažnost površin strnišča treba plitvo obdelati, da ne bi izgubili še te vlage ki je sedaj prisotna, posejati pa takrat, ko bodo obilnejše padavine.
Ob tokratnem prikazu setve je bilo v Lastomercih uporabljenih preko 40 različnih sort oz vrst rastlin, ki so jih prispevale slovenske semenarske hiše (Agrosat, Semenarna Ljubljana in Intercorn trading). Vse zasejane površine s strniščnimi dosevki bodo do zime oz. pomladi na razpolago za ogled udeležencem, prav tako pa si bodo lahko ogledali prezimitev vseh vrst in sort, saj jih bo lastnik Fašalek zaoral oz. zasejal po 15. februarju naslednje leto, kot predvideva uredba. Sicer pa, vsi udeleženci prikaza so lahko navezali stike z izvajalci setve glede koriščenja uslug, saj so vsi izvajalci člani združenja za medsosedsko pomoč – Strojnega krožka Gornja Radgona in so pripravljeni nuditi usluge. „Ob tej priliki se organizator Kmetijska svetovalna služba pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota zahvaljuje vsem sodelujočim na predstavitvi; semenarskim hišam, izvajalcem setve, največja zahvala pa gre lastniku zemljišča oz. tehničnemu organizatorju Marku Fašaleku za dobro tehnično izvedbo setve in pogostitve udeležencev“, je dejal Slavko Topolovec iz radgonske enote KSS.