LETOS BO RAZDELJENIH 17.000 EVROV

Župani s Heliosom in MOP podpisali pogodbe za obnovo vodnjakov...
Skupina Helios in Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) sta na sedežu podjetja Helios v Domžalah gostila župane sedmih slovenskih občin; Podpisane partnerske pogodbe za obnovo vodnjakov v vrednosti 17 tisoč evrov; Po podatkih okoljskega ministrstva je v Sloveniji evidentiranih čez deset tisoč vodnjakov. Letos je strokovna komisija, ki je sestavljena iz predstavnikov Heliosa, MOP in Slovenskega komiteja mednarodnega združenja hidrogeologov, odločala izmed 29 prijavami slovenskih občin, kar je do sedaj največje število prijav na razpis. Vsako leto je večji interes občin za dodelitev finančne pomoči Heliosovega sklada za ohranjanje tovrstne naravne in kulturne dediščine ter samo estetsko ureditev trgov v vaseh in krajih. Pri izboru imajo nekaj prednosti zapuščeni vodnjaki, saj ima njihova obnova tako za lokalno skupnost kot z etnografskega stališča še posebno vrednost. Eno od meril izbora pa je tudi prijava delovne naloge, ki oživljeni vodnjak umešča v družbeno okolje lokalne skupnosti. Te naloge izdelajo učenci osnovnih šol iz prijavljene občine in so zanje lahko tudi nagrajeni iz denarnega sklada v vrednosti 4.200 evrov.
Dobitniki letošnjih sredstev, ki bodo omogočila strokovno obnovo vodnjakov, so občina Podvelka za Hlebov vodnjak na Rdečem bregu, občina Tolmin za Zajetje – izvir Dicove vode v Klavžah, občina Mengeš za Matičkovo šterno, občina Moravske toplice za Izvirno Mlako na Makoterjevem Bregu v Selu, občina Domžale za vodnjak v središču vasi Kokošnje, občina Ivančna Gorica za vodnjak na Gabrovškem studencu in občina Hodoš za vodnjak v Hodošu. Skupna vrednost letos dodeljenih sredstev iz sklada je 21.200 evrov, od tega je za vodnjake namenjenih 17 tisoč evrov, ostalo je namenjeno za nagrade šolarjem. Obnovitvena dela pri vodnjakih se bodo po zagotovilu županov začela že v naslednjih dneh. »Pomen Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda je večplasten, v ospredju pa je vsekakor poudarjena skrb za čisto pitno vodo v vsakdanjem življenju in s tem krepitev nujne okoljske zavesti. Pomembno vlogo pri tem odigrajo tudi mediji, ki projektu namenjajo večjo pozornost,« je ob podpisu pogodb povedal državni sekretar MOP, mag. Mitja Bricelj.
Sicer pa se Heliosov sklad financira iz dela sredstev od prodaje okolju prijaznih izdelkov, ki jih združuje blagovna znamka HELIOS in so označeni s prepoznavnim logotipom »Ribice v soncu«, ki je tudi zaščitni znak Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda, ki je z letošnjim letom zakorakal v deseto leto svojega delovanja. Ustanovljen je bil leta 1998 ob svetovnem dnevu voda in je do danes finančno podprl obnovo 45 vodnjakov v 42 slovenskih občinah in v prvih letih čiščenje 17 kraških jam. Z akcijami Helisovega sklada so prisotni na vseh delih Slovenije. Sam projekt obnove slovenskih krajevnih vodnjakov pa poteka od leta 1999. Helios je v tem času za obnove vodnjakov namenil že več kot 106.800 evrov, od tega so nagrade osnovnim šolam za zasnove vodnih učnih poti znašale več kot 12.500 evrov. Lokalne skupnosti oz. občine so same zagotovile še najmanj dvakrat toliko lastnih sredstev za obnovo vodnjakov, nekaterim občinam so sponzorsko pomagala tudi lokalna podjetja. Na otvoritev čaka še Vodnjak s kalom na Gorici v MO Nova Gorica, ki je bil izbran v prejšnjih razpisih.
Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je podjetju Helios že lani izročil tudi zahvalo za dosedanje dejavno partnerstvo pri ohranjanju čistih slovenskih voda ter posebej izpostavil prvi tovrstni dolgoročni način zglednega partnerskega sodelovanja gospodarstva, države in lokalne skupnosti.