OBČINSKI PRAZNIK OBČINE SV.JURIJ

Praznovanje občinskega praznika je bilo obogateno s številnimi kulturnimi in športnimi dogajanji...
Občina Sv. Jurij ob Ščavnici, je letos praznovala že 13. občinski praznik, ki ga vsako leto praznujejo v mesecu aprilu. Praznovanje se naslanja na god sv. Jurija, kateri je zavetnik župnije Sv. Jurija Ob Ščavnici in goduje 24. aprila. Začetek letošnjega praznovanja sega v 1. april, ko so članice Društva kmečkih žena in deklet Sv. Jurij ob Ščavnici, v večnamenskih prostorih župnišča, pripravile Velikonočno razstavo jedi in ročnih del. Še isti dan je v telovadnici OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, potekal v čast občinskega praznika Nogometni turnir, ki sta ga izvedla ŠD Videm in KMNVeterani.
V petek, 13. aprila, so se zvrstile kar tri prireditve. Literarni večer z gostom Stankom Janežičem, ki ga je pripravilo Literarno društvo Sv. Jurij ob Ščavnici, Likovna razstava, ki jo je pripravilo Likovno društvo Sv. Jurij ob Ščavnici (oboje dogajanje je potekalo v Domu Matije Gubca) in prireditev Spomin rojakom, žrtvam nasilja ob spomeniku pri Mercatorju, katerega je pripravila Občina Sv. Jurij ob Ščavnici. V soboto 14. aprila je potekala prireditev ob otvoritvi društvenih prostorov Društva ljubiteljev starodobne tehnike Oldteimer Stara Gora na Stari Gori. V petek, 20. aprila, so se zvrstile tri prireditve. Najprej Turnir šolskih ekip, organizator ŠŠDSv. Jurij ob Ščavnici, nato osrednja Proslava ob 13. občinskem prazniku v OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, ki sta jo pripravili ZKD in občina Sv. Jurij ob Ščavnici in Rock koncert Jurijevo je, ki ga je pripravilo KGD Dežurni krivci.
V soboto, 21 aprila je program prireditev zajemal: Predstavitev igre Na kmetih, ki jo je predstavili Dramsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici, Blaguški tek, ki ga je pripravilo ŠD Videm, Otvoritev Razstave razglednic Sv. Jurija z okolico, ki jo je pripravilo Zgodovinsko društvo Gornja Radgona in Občina Sv. Jurij ob Ščavnici in Jurijeva noč pod šotorom, ki jo je pripravilo Gostišče pri Antonu. V nedeljo 22. aprila, se je na Trgu Videm odvijala Osrednja prireditev ob občinskem prazniku s povorko, katere organizator je bila občina Sv. Jurij ob Ščavnici. Sledilo je Jurjevanje z ansamblom Mladih pet in humoristom Korlom pod šotorom, katerega organizator je bilo Gostišče pri Antonu. V petek , 27 aprila je potekala prireditev Praznik Zveze borcev, katero sta organizirali OZ ZB NOB Videm in Občina Sv. Jurij ob Ščavnici. V praznovanje občinskega praznika sodita tudi tradicionalna prireditev vinogradnikov iz Sovjaka, Dan odprtih vrat »klüčaj« - vinskih kleti, ki jo organizira Društvo vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric in vinogradniki Sovjaka, ter Tekmovanje mladih ribičev, ki jo organizira Ribiško društvo Gornja Radgona, Temeljna enota Videm.
Osrednja proslava 13. občinskega praznika v telovadnici OŠ
Kakor vsako leto, tako je tudi letos potekala osrednja občinska proslava, na kateri so se zbrali svetniki občine, občani in številni gostje v telovadnici OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici. Proslavo, z bogatim kulturnim programom, ki ga je izvrstno vodila Polona Fiala, sta pripravili Zveza kulturnih organizacij in Občina Sv. Jurij ob Ščavnici. V programu je nastopala nepogrešljiva Jurjevska pihalna godba, otroci iz vrtca, učenci OŠ, Mažuretke, učenci Glasbene šola Gornja Radgona, Folklorna skupina iz Sv. Jurija ob Ščavnici, Talita Kum in pesnik Marko Kočar.
Udeležence proslave, posebej pa goste: poslanca v Državnem zboru Ferija Horvata, župane občin Gornje Radgone Antona Kampuša, Križevec pri Ljutomeru Osvalda Tučiča, Cerkvenjaka Jožeta Kranera in Veržeja Slavka Petovara; predstavnika DARS-a Abdona Paklaja, ravnatelja GŠ Gornja Radgona mag. Marjana Žula, nekdanjega načelnika UE Gornja Radgona Vinka Mlinariča in sedanjega načelnika UE Gornja Radgona Marjana Potiska, ravnatelja OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici Marka Kranera in druge, je najprej pozdravil župan občine Anton Slana. V svojem kratkem nagovoru je med drugim dejal, da je vesel, ko se je vabilu na proslavo odzvalo toliko prijateljev občine. Nato je predstavil nekaj malega o delu in uspehih občine in med drugim dejal: »Imamo obilo razlogov za praznovanje, optimizem in dobro voljo, saj smo preteklo leto uspešno sklenili in lahko pokažemo številne sadove našega dela. Asfaltirali smo 12 kilometrov občinskih cest in zgradili štiri kilometre pločnikov in kolesarskih stez, s katerimi smo povečali prometno varnost občanov na najbolj izpostavljenih območjih občine, posebno zato ker se je na tem področju povečala obremenitev prometne infrastrukture zaradi izgradnje AC, ki poteka skozi našo občino.
Izvedli smo tudi dva projekta Simpozij o dr. Antonu Korošcu in odkritje njegovega doprsnega kipa na Trgu Videm. Odkrili smo tudi spominsko ploščo Viktorju Vrbnjaku v Sečiščih.« Povedal je še, da občina dobiva novo podobo. Ne samo središče kraja, pač pa vsa naselja v občini. Kot je dejal, se lahko občani Sv. Jurija ponovno veselijo življenja. To pa dokazuje tudi porast rojstev v letu 2006, uspešnost učencev OŠ, dijakov in študentov. Dejal je še, da je razveseljivo, ko občina začenja novi mandat brez neporavnanih obveznosti iz preteklega obdobja. Občino v prihodnje obeležuje veliko obetavnih razvojnih projektov na vseh področjih.Eden teh, in največji v občini doslej, je izgradnja vodovodnega omrežja v dolžini šestnajst kilometrov, ter pripadajočih črpališč vode iz vrtin, ki so jih izvedli pred dvema letoma. To investicijo pokrivajo tudi s pomočjo Ministrstva za okolje in prostor ter DARS-om. Ob koncu proslave je župan vse prisotne povabil na družabno srečanje ob domači vinski kapljici in dobrotah, ki so jih pripravile članice DKŽD Sv. Jurij ob Ščavnici.
V imenu županov in drugih gostov se je za povabilo zahvalil poslanec v Državnem zboru Feri Horvat, ki je dejal, da je vesel, ko vidi med obiskovalci proslave toliko mladih obrazov. Občanom občine pa je čestital ob njihove občinskem prazniku in jim zaželel, da bi občina še bolj napredovala in zadovoljila njihove potrebe na področju družbenega dogajanja.
Praznovanje Jurjevega žegnanja
Višek praznovanja 13. občinskega praznika občine Sv. Jurij ob Ščavnici, je bilo v nedeljo 22. aprila, ko župnija Sv. Jurij ob Ščavnici praznuje farno žegnanje. To se je pričelo s pozno, žegnajsko mašo, ki jo je v cerkvi Sv. Jurija daroval, nekoč kaplan pri Sv. Juriju ob Ščavnici, sedaj župnik v Martijancih , dr. Karel Bedernjak in so jo s klenkanjem popestrili Jurjevški klenkarji. Po končani maši se je množica obiskovalcev žegnanjske nedelje razvrstila po Trgu Videm, kjer jo je naprej pozdravil in nagovoril župan Anton Slana, ki je v svojem kratkem nagovoru spregovoril o dosežkih občine in načrtih za prihodnje. Prireditev se je nato, pod napovedovanje Brede Žunič, ki je vodila dogajanje na Trgu Videm, nadaljevala s tradicionalnim blagoslovom konj Radenske konjice. Blagoslov je opravil gostujoči duhovnik dr. Karel Bedernjak. Sledila je tradicionalna povorka društev in organizacij, katerih nastop je napovedovala Breda Žunič.
V povorki so ob Jurjevski pihalni godbi nastopali: Radenska konjica, Mažuretke Twiring Klub Sv. Jurij ob Ščavnici, Jurjovški nabijači, ki so izstrelili salvo, LD. Videm, DU Sv. Jurij ob Ščavnici, Društvo ljubiteljev vin in narave, Čebelarsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici, Vaško rekreacijsko športno društvo Kraljevci-Kočki Vrh, Gasilska zveza S. Jurij ob Ščavnici, Društvo kmečkih žena in deklet Sv. Jurij ob Ščavnici , Društvo ljubiteljev starodobne tehnike Oldteimer Stara gora in še kateri. Seveda je žegnanjsko nedeljo zaznamovalo tudi večje število kramarjev, ki so ponujali svoje izdelke. Veliko je bilo plastične robe, a nobenega lončarja, ki je bil v še ne tako davni preteklosti na vsakem žegnajskem sejmu.
Besedilo in foto: LUDVIK KRAMBERGER