SREČANJE DIJAKOV NIŽJE GIMNAZIJE GORNJA RADGONA PO 50. LETIH

V Gornji Radgoni so se 8 junija srečali dijaki Nižje gimnazije Gornja Radgona, katera je tedaj delovala na radgonskem gradu, ki so na tej šoli...
V Gornji Radgoni so se 8 junija srečali dijaki Nižje gimnazije Gornja Radgona, katera je tedaj delovala na radgonskem gradu, ki so na tej šoli končali šolanje 1957. leta. Po podatkih, ki nam jih je posredoval dijak tedanje gimnazije, sicer organizator srečanja, pomagali sta mu tudi Darja Kosi in Anica Kolbl, Mirko Banfi, je tedaj gimnazijo obiskovalo 43 dijakov. Srečanja, ki se je pričelo z ogledom Cvetličarne Mirjana in Kapniške kleti, ter nadaljevalo s položitvijo šopka in prižiganjem sveče na grobu njihovega ravnatelja Manka Golarja, se je udeležilo 22 udeležencev. Na srečanje so povabili še edina živeča učitelja Franca Strgarja in Francko Kolbl, ki pa se zaradi bolezni srečanja nista mogla udeležiti. Kot smo se lahko prepričali, je bilo srečanje nadvse doživeto, saj so se srečali dijaki, ki so se po končani šoli razkropili po Sloveniji in Svetu. Prišli so od blizu in oddaljenih krajev: Ljubljane, Celja, Maribora, Avstrije in še od kot. Največ so si lahko povedali za mizami v Gostilni Ajda na Ptujski cesti, kjer so se pomenkovali vse do 23.00 ure, ko so družno končali, to prijetno srečanje, na katerem so sklenili, da se bodo odslej dobivali vsaki dve leti.
Naj omenimo zanimivost iz tedanjega časa organiziranosti osnovnih šol. Tudi tedaj je delovala osemletka, vendar so se lahko učenci po opravljeni »mali maturi«, to je bilo ob koncu 4. letnika osnovne šole, vpisali v nižje gimnazije. Zanimivo je, da je tedaj v Radencih delovala le 4 razrednica, iz katere se je veliko učencev vpisalo v Nižjo gimnazijo v Gornji Radgoni, koder so se še v šolo vozili z vlakom.