V Moravskih Toplicah in Dobrovniku nastaja „Pravljični park“

Tudi knjižno gradivo lahko popestri turistično ponudbo.
Vsled pomanjkanja atraktivnih turističnih storitev za družine z otroki je ob meji med Slovenijo in Madžarsko nastal mednarodni projekt TELE-KA-LAND, ki vnaša ureditev novih turističnih atrakcij namenjenih tej ciljni skupini na čezmejnem območju. V okviru projekta se vzpostavlja TELE-KA-LAND mreža Pravljičnih parkov v naseljih Nagyrecse in Magyarszerdahely na Madžarskem ter v Dobrovniku in Moravskih Toplicah na slovenski strani. Projekt, v katerem sodelujejo projektni partnerji: TIC Moravske Toplice, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, Občina Nagyrecse kot vodilni partner, Občina Magyarszerdahely, Univerza Pannon Nagykanizsa, se izvaja od 1.1.2018 do 31.12.2020 v sklopu Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska, sofinanciranega iz ESRR.

Prvi korak k vzpostavitvi Pravljičnega parka v Moravskih Toplicah je bila priprava ideje zgodbe in predlogov pravljičnih likov ter definiranje lokacije Pravljičnega parka, ki je zasnovan in je v fazi realizacije v gozdičku Čreta v Moravskih Toplicah. Ob projektu TELE-KA-LAND in razvoju likov za Pravljični park je nastala pravljica Goldina pride domov izpod peresa Romana Buzetija. Simpatično pravljico smo izdali v knjižni obliki, ki jo je s svojimi ilustracijami obogatila ilustratorska Anita Pertoci.

Kako so nastali pravljični liki in pravljica? Najprej se je rodila zgodba o buči, ki sta jo pisatelj in ilustratorka idejno ustvarjala skupaj. Ustvariti sta želela poučno zgodbo, ki zaobjema tako prekmurske domače pridelke, drevo, značilno za to pokrajino, in vrelec, ki zdravi. Z oblikovanjem treh glavnih likov je nastala osnova za Pravljični park in pravljico. Buča Goldina, Bukev Beti in skrivnostni vrelec Termalion so s pravljico in z ilustracijo v slikanici dobili tudi končno obliko in vsak svoj značaj. Vsled nastajajoči pravljici je ilustratorka premišljeno oblikovala predloge vseh glavnih likov za lesene skulpture v Pravljičnem parku. Goldina je radoživa in srčna buča, ki jo vleče v širni svet, vstran od rodne zaplate zemlje od gorskem izviru. Verjame, da je vse mogoče, sledi notranjemu glasu in s svojo srčnostjo na svojo pot pritegne prave prijatelje in zanimive dogodke. Bukev Beti je zadržano, a radovedno drevo, ki se po prvih neuspelih poskusih sprijazni s svojo usodo negibnega drevesa. S pomočjo prijateljice Goldine pa spozna, da je sama sposobna neverjetnih stvari. Izvir in hkrati vrelec Termalion je modri in igrivi vir vode, ki je tu že od nekdaj, je tu in tam. S svojo vodo poskrbi za srečo in veselje. Pravljica Goldina pride domov govori o tem, kako se radoživa in srčna buča Goldina odloči zapustiti rodno zaplato zemlje ob gorskem izviru in raziskati svet. S prijateljico bukvijo Beti se po majhnem potočku odpravi na pot. Po številnih dogodivščinah priplujeta do dežele, kjer Goldino preplavi občutek topline. Po srečanju s sestrami in brati bučami spozna, da je našla svoj dom. To pa še ni zadnje spoznanje…

O avtorjih:

Pisatelj Roman Buzeti, univerzitetni diplomirani komunikolog, zaposlen v murskosoboški poslovni enoti Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, se s pravljicami in drugimi zgodbami srečuje že vse svoje življenje. Kot otrok jih je rad poslušal in prebiral, še danes pa verjame v njihovo moč. Na pot ustvarjanja pravljic ga je pospremila najstarejša hči Živa, ki se je kot majhen otrok hitro naveličala poslušanja standardnih Grimmovih, Andersonovih in drugih pravljic. Namesto njih si je nekega večera pred spanjem zaželela slišati pravljico o deklici, ki je imela prekratke hlače, pa pravljico o steni, tudi pravljico o treh črtah. Obojestransko zadovoljstvo je tlakovalo pot v ustvarjanje številnih zgodb in pravljic iz tega in drugih svetov. Čeravno velika večina izmišljenih dogodivščin ni ostala zapisanih, je informacija o teh na prijateljskih srečanjih prišla do Anite Pertoci, modne oblikovalke in ilustratorke. Ker je nekaj časa nazaj sama dobila spodbudo ali kot pravi »brco v rit« za ilustriranje pravljice od Simone Rituper, jo je predala še naprej Romanu Buzetiju za ustvarjanje svojih novih pravljic. Povabilo TIC Moravske Toplice je vodilo v sodelovanje in nastala je pravljica Goldina pride domov.

Ilustratorska Anita Pertoci je leta 2007 začela svojo pot ustvarjanja kot modna oblikovalka pri podjetju Mura v Murski Soboti. Kreirala je obleke v katerih so zmagale tri kandidatke za Miss Slovenije. Kariero oblikovalke je nadaljevala v Münchnu, kjer je oblikovala kolekcije za tuje znamke kot so Fussl, Opus, Gerry Weber, Street One in druge. Ker si je v Sloveniji želela ustvariti dom za družino se je vrnila in prilagodila delo družinskemu tempu. Tako se je leta 2013 začela ukvarjati z ilustriranjem otroških knjig in grafičnim oblikovanjem.

Slikanica Goldina pride domov je na voljo v TIC Moravske Toplice in sicer zaenkrat samo v slovenskem jeziku.