Z nastopom jih je počastil tudi Alfi Nipič

Godba na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici obeležila 20-letnico.
V Kocbekovi dvorani KUS v Svetem Juriju ob Ščavnici je potekal svečani koncert Godbe na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici, ali kot mnogi pravijo Jürjovška pihalna godba, s katerim so godbeniki Kulturnega društva godba na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici proslavili 20 let obstoja in uspešnega delovanja. In že dolgo ni bila Kocbekova dvorana KUS tako polna kot ob svečanem koncertu, namenjenem lepem jubileju. Prireditev, ki sta jo vodili Nastja Hecel in Klementina Vrbnjak, se je pričela z nastopom godbenikov, ki so nastopali ob ustanovitvi godbe. Po nekaj zaigranih taktih, pod vodstvom aktualnega kapelnika Slavka Ahlina, so na oder prišli tudi ostali člani orkestra, ki je izvedel celovečerni praznični koncert. Z domačimi godbeniki so kot gostje zaigrali člani Pihalnega orkestra Gornja Radgona: Gregor Ros, Milan Klemenčič in Franek Radolič.

Med koncertom je bila podana tudi zgodovina nastanka Jürovške pihalne gobe, katere ustanovitev se je odvijala februarja leta 1997 na domačiji Branka Krefta, ki je bil tudi prvi predsednik ustanovljene godbe. Dolga leta so vadili tudi v večnamenskih prostorih župnišča, po izgradnji KUS pa se pri vajah zbirajo v njim dodeljenih prostorih. Godbo so v tem času ob prvem predsedniku Branku Kreftu, vodili Milan Ducman, še enkrat Branko Kreft, sedaj pa jo vodi predsednik Matjaž Rožman. V začetku je godbo strokovno vodil dirigent Matija Kovačič, njegov naslednik pa je Slavko Ahlin, ki je dirigiral tudi slavnostnemu koncertu.in je dirigent tudi danes. V obdobju obstoja je Jürjovška godba nenehno rasla, tako številčno kot kvalitetno. Od začetnih je štela le kakih deset članov, danes igra v godbi okrog trideset godbenic in godbenikov, med njimi, kar deset članov rodbine Kurbos. Veseli so, da je v sedanjem sestavu veliko mladih, ki imajo glasbeno izobrazbo, kar jim zagotavlja vedno boljšo kvaliteto igranja. Upati pa je, da bo godba še naprej delovala in s svojimi nastopi razveseljevala poslušalce tovrstne glasbe. Kot je v svojem nagovoru povedal predsednik Matjaž Rožman, je njihova glavna dejavnost igranje v godbi, ob tem pa se razvijajo prijateljstva in druženja. To predstavljajo tudi njihovi nastopi, saj v občini Sveti Jurij skorajda ne mine nobeden dogodek brez nastopa godbe, redno pa se udeležujejo tudi revij v organizaciji JSKD, svojo kvaliteto pa preverjajo še na tekmovanjih pihalnih orkestrov. Lahko se pohvalijo z zlato plaketo Vinka Štrucla, ki so jo prejeli leta 2014 na tekmovanju v Ormožu.

Obiskovalci, ki so napolnili dvorano, so tokrat bili deležni bogatega repertoarja izvajanih sklad, koncert pa je ob spremljavi orkestra, s svojim nastopom in petjem svojih najbolj znanih pesmi, obogatil tudi legenda Alfi Nipič. Člane godbe in navzoče v dvorani je pozdravil tudi domači župan Miroslav Petrovič, ki je dejal, da je njihovo delovanje pomembno kulturno dejanje, saj s svojimi nastopi bogatijo družabne prireditve, s svojimi nastopi izven občine pa promovirajo občino. Godbenikom se je za igranje ob raznih cerkvenih dogodkih zahvalil tudi župnik Boštjan Ošlaj, ter jim zaželel nadaljnjega in uspešnega delovanja. Koncert so godbeniki zaključili s podelitvijo pisnih in ustnih zahval godbenikom in tistim, ki so zaslužni, da godba uspešno deluje. Posebna zahvala je bila namenjena Občini Sv. Jurij ob Ščavnici, Župniji Sv. Jurij, ZKD Sv. Jurij in OI JSKD Gornja Radgona. Župan Miroslav Petrovič pa je godbenikom izročil priznanje občine, predsednica Sveta IO JSKD Gornja Radgona Slavica Kovačič pa je godbi izročila srebrno Gallusovo značko za dvajset let ustvarjanja na glasbenem področju.