Z razstavo so se spomnili pokojnega Antona Vratuša

Šarugovi so gostili srečanje piscev seniorjev in seniork Pomurja.
V okviru praznovanja 22. občinskega praznika radgonske občine, je Društvo upokojencev Gornja Radgona, kot že vrsto let, pripravilo svojo prireditev. Pravzaprav je tokrat šlo za tri združena dogodka, in sicer 8. srečanje literarnih ustvarjalcev DU Gornja Radgona, srečanje piscev seniorjev v okviru društev upokojencev celotnega Pomurja, ter odprtje razstave posvečene življenju in delu Antona Vratuša. V Spominski hiši Šaruga na Meleh pri Gornji Radgoni, kjer se je domačija Šaruga znova izkazala kot odličen gostitelj je sicer najprej, pod vodstvom mentorja Roberta Titana Felixa, pisatelja in urednika iz Založbe Volosov hram, potekala ustvarjalna delavnica piscev poezije in proze v tretjem življenjskem obdobju. V nadaljevanju, ko je na sporedu bila osrednja prireditev, katero je povezovala Marija Šedivy iz DU Gornja Radgona, je velika dvorana Spominske hiše Šaruga bila skorajda premajhna, da bi sprejela vse udeležence in obiskovalce prireditve.

Za pevski del dogajanja so poskrbele pevke Pevskega zbora Društva upokojencev Gornja Radgona ter ljudske pevke Kulturno umetniškega društva Janez Čuk iz Vučje vasi. V ospredju pa je vsekakor bilo branje lastnih proznih del ter pesmi piscev seniorjev in seniork Pomurja, kjer so se prisotnim predstavili številni avtorji iz kar nekaj pomurskih upokojenskih društev, kot so: Slavica Sunčič iz Krištancev, Angela Kolarič iz Podgradja, Anica Rakuša iz Podgradja in Mira Azeh iz Ljutomera (vse iz DU Ljutomer), Martin Horvat iz Ivancev (DU Moravske Toplice), Ivanka Klopčič iz Murske Sobote in Irena Šrajner iz Nemčavcev (obe iz DU Murska Sobota), Štefka Bohar iz Kruplivnika (DU Grad), Marta Sever iz Šalamencev (DU Puconci), Ema Vezjak iz Gradišča ter Zvonko Mesarič in Štefan Titan iz Tropovcev (DU Tišina), Amalija Tropenauer iz Plitvice, Manica Gornjak iz Spodnje Ščavnice ter Albina Ficko in Marija Šedivy iz Gornje Radgone (vse DU Gornja Radgona).

Tudi z zaključkom literarnega dela dogajanja, kjer sta prisotne pozdravili tudi predsednica domačega DU Gornja Radgona Inge Ivanek in Viola Bertalanič, predsednica Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Murska Sobota, kajti gostoljubni Šarugovi so poskrbeli za prijetno druženje in pogostitev. Ob tem so si prisotni v prostorih sosednje galerije lahko ogledali likovno razstavo članic in članov Društva upokojencev Gornja Radgona (Jasna Brunskole, Pavla Krajnc, Marija Markuš Šaruga, Filip Matko Ficko, Cvetka Pišek, Milena M. Reščič, Terezija Šeruga) in gostje iz Beltincev, Marije Rakita, ter priložnostno razstavo v spomin družinskemu prijatelju Šarugovih, letos preminulemu dr. Antonu Vratuši – Vranu. Znani slovenski politik, diplomat, publicist, borec NOB in slavist, je bil velik prijatelj družine Šaruga, je bil rojen 21. februar 1915 v Dolnjih Slavečih na Goričkem, v 103. letu pa je umrl 30. julija 2017, v Ljubljani.