BOŽIČNO VINO – DESERT ZA POSEBNE PRILOŽNOSTI

Na Vinogradništvu Kocuvan so pripravili 1. božično trgatev in s tem nadaljevali tradicijo „posebnih trgatev“ ob enem največjih krščanskih praznikov ...
Božične praznike 2006 so ljudje preživljali različno, saj je tudi Božiček trgal Med najbolj uveljavljenimi “posezonskimi” trgatvami na območju Radgonsko – kapelskih goric je nedvomno Božična, ki je že od leta 1992 potekala vsako leto v vinogradih podjetja Kapela d.d., vinogradništvo in vinarstvo. In potem, ko je po desetih „Božičnih trgatvah“, pred nekaj leti omenjeno vinogradniško podjetje prenehalo s svojo trgatvijo, katera je vedno potekala v vinogradu pri cerkvi sv. Magdalene na Kapeli, se je sedaj našel „naslednik“. V ugledni vinogradniški družini Kocuvan iz Sovjaka so namreč že nekaj časa iskali „prost termin“ in razmišljali kdaj bi imeli svojo posebno trgatev. In sedaj so jo našli, njena prva izdaja pa ni bila niti malo „božična ali zimska“ temveč je potekala v lepem in sončnem vremenu ter v izvrstnem vzdušju. Vse se je prav na božični dan, najprej začelo doma pri Kocuvanovih (oba gasilskem domu Sovjak), kjer so se številni „trgači“ odlično okrepčali, nadaljevalo pa v glavnem vinogradu Kocuvanovih, ob krajevnem klopotcu (trti žametna črnina - z mariborskega Lenta ter Radgonska ranina) v znani vinorodni vasi Sovjak nad Blaguškim jezerom. Na približno 20 arov vinograda, je bilo potrebno potrgati okoli 800 trsov sorte laški rizling, kjer je grozdje bilo odlično ohranjeno. In čeprav je grozdja bilo kar veliko, je številčno močna zasedba trgačev, ob „podpori“ pesmi in vrhunske kapljice ter ob prijetnem klepetu, hitro potrgala (in pobrala) več sto kilogramov grozdja, katerega so nekoliko pozneje odpeljali na stiskanje v domačo stiskalnico in klet. Tam je potem nastal pravi vinski desert, le za malenkost je zmanjkalo sladkobe, da bi stisnili suhi jagodni izbor. Toda domači so bili zadovoljni tudi z dobrih 300 litrov vrhunskega jagodnega izbora z okoli 35 (oz. skoraj 150 oekslov) odstotkov sladkorja. Domači nam povedo, da bodo „božično vino“ došolali in potem napolnili v posebne unikatne stekleničke, najverjetneje velikosti 0,25 litra, kar ne bo težko prodati. Sicer pa celi božični dan, na Sovjaku, so za prijetno vzdušje, ob dobri kulinariki in vrhunski kapljici, med drugim skrbeli tudi pevci „Njivskega kvinteta“ iz Velenja. Mi pa smo v klepetu z Jakobom Kocuvanom ter njegovim sinom Jožetom izvedeli, da sodni njihova vinogradniška kmetija med najstarejše v Sovjaku, saj so se z vinogradništvom ukvarjale številne generacije Kocuvanovih prednikov. Razpolagajo z okoli pet hektarjev vinograda (20.000 trsov), radi bi jih kupili še nekaj, a žal v njihovem okolju ni naprodaj, dam dlje pa ne bi radi šli. Ves pridelek Kocuvanovi že vrsto let prodajo brez težav, saj običajno pridelujejo za „znanega kupca“, predvsem buteljčno vino vrhunske kakovosti. In če je temu tako potem niti pri ceni ni težav. Običajno so vse grozdje potrgali v „normalni jesenski“ trgatvi, sedaj pa imajo tudi posebno – božično, ki bo tradicionalno vsako leto. Družino Kocuvan, poleg očeta Jakoba in sina Jožeta, sicer tvorijo tudi tri ženske, in sicer mama Cecilija ter hčerki Anamarija in Kristina. Vsi delajo vse, na celotni kmetiji pa ima glavno besedo mama Cecilija, Jakob je zaposlen tudi v Avstriji, otroci študirajo. Jakoba še posebej veseli, da se je sin edinec Jože odločil za vinogradniško smet na Fakulteti za kmetijstvo v Mariboru. Tako je prepričan, da vinogradništvo Kocuvan še nekaj generacij ne bo zamrlo. Tudi hčerki sta pridni, vsi trije pa žanjejo uspehe tudi na različnih tekmovanjih v poznavanjih vin in podobnih reči s področja vinogradništva in vinarstva. Jože, ki počasi prevzema družinsko vinogradništvo, je med drugim osvojil visoko priznanje tudi v Parizu. „Vesel sem, da vse gre po načrtih, in zato vse skupaj prepuščam mladim, saj so bolje izobraženi in vedo kako je potrebno delati. Jaz jim predvsem pomagam finančno pri nakupu potrebne opreme in drugih reči“, nam je ponosno razlagal oče Jakob, ki je enako kot tudi mladi gospodar Jože, letino 2006 ocenil kot odlično. Pravi desert pa je prišel še sedaj s prvo božično trgatvijo. Te se je med drugimi gosti udeležil tudi župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ki je pohvalil družino Kocuvan. „Žal je tudi pri nas premalo ljudi , ki bi se ustrezno potegovali za dopolnilne dejavnosti na kmetijah in bi kako drugače iskali tržne niše za svoje uspešno poslovanje. In tukaj bi mnogim lahko vzorniki bili prav Kocuvanovi, ki so na tem področju zelo uspešni. Samo taki, torej tisti, ki bodo pripravljeni, bodo uspešni tudi pri pridobivanju ustreznih sredstev iz različnih skladov“, je med drugim dejal župan Slana, ki je sicer tudi vodja kmetijsko svetovalne službe za radgonsko območje, in kot takšen dejansko pozna razmere na področju kmetijstva na tem območju. Kakorkoli že, na območju Radgonsko – kapelskih goric, kjer je dejansko veliko uspešnih vinogradnikov in vinogradniško vinarskih delniških družb, so že ustaljene številne »nenavadne« trgatve, ki so povezane z takšnim in drugačnim jubilejem, ter cerkvenim ali državnim praznikom. Te potekajo vedno, med sv. Miklavžem (6.12.) in Svečnico (2.2.), poleg Radgonskih goric d.d., ki so gostitelji ravno Miklavževe in svečnične trgatve, pa so uveljavljene tudi: Lucijina, Božična, Štefanova, Silvestrova, trgatev Treh kraljev ipd. In tokrat se je „posebnim prazničnim trgatvam“ pridružila še ena, ki bo poslej tradicionalno v radgonsko – kapelskih goricah. Za to je poskrbel podpredsednik Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric, ugledni vinogradnik iz Sovjaka, Jakob Kocuvan, se je namreč skupaj z družino odločil, da bo poslej vsako leto pripravil „Božično trgatev“, kar bo ob določeni količini vrhunske kapljice, imel lepo priložnost za srečanje s poslovnimi partnerji in prijatelji. In če jim letos ni uspelo trgati v mrazu in po snegu, potem bo to prihodnje leto ali kdaj pozneje...