VINSKI SVETOVALCI IZBRALI ŠPARGELJ VINA 

Srečali so se slovenski sommelierji druge stopnje...
Na Zavodu SloVino v Mariboru je potekalo delovno srečanje vinskih svetovalcev - sommelierjev višje druge stopnje. Komisijsko so izbirali osem vin, ki bodo lahko sodelovala v akciji ŠPargelj. Sommelierji II. – vinski svetovalci so na Zavodu za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino ŠPargelj vina izbirali že četrto leto zapored. V profesionalni degustacijski sobi so delali v dveh ločenih komisijah, kateri sta izbirali vina, ki se podajo k jedem iz špargljev. Izbrali so osem vin. Pri izboru je sodelovalo 33 sommelierjev z diplomo vinskega svetovalca višje druge stopnje. V spremljevalnem članstvu pa je sodelovalo še sedem strokovnjakov in novinarjev. Vina, ki so prepričala zahtevno strokovno sommeliersko komisijo, bodo na voljo v posebnih polnitvah in z enotno grafično opremo steklenice. Seveda le pri vinarjih, ki bodo vina za trg tudi napolnili. Prodaja ŠPargelj vin se bo začela sočasno z začetkom sezone špargljev pri nas. Že tradicionalno v akciji ŠPargelj sodelujejo ob sommelierjih in vinarjih tudi kuharji, gostinci, pridelovalci belušev, vinoteke, institucije, ljubitelji in mediji. Tako bodo pomladne špargljeve kulinarične dobrote na krožnikih naprednih gostincev zagotovo pričakale ljubitelje te kraljevske zelenjave ob spremstvu primernih vin. Vina letnika 2006, ki so zadostila kriterijem za sodelovanje v akciji ŠPargelj 2007 so: Zvrst – Vino Steyer, Zvrst – Klet Bistrica, Sauvignon – Jeruzalem Ormož, Malvazija – Sergio in Laura Bordon, Sauvignonase – Klet Goriška Brda, Zvrst – Vinogradništvo Milan Šiker, Zvrst – Joannes Protner, Zvrst – Zlati grič. V popoldanskem času so sommelierji obiskali Ptujsko klet, kjer je potekala delavnica o druženju čokolade in vina. Ptujski vinarji so navduševali z izjemnimi arhivskimi, kakor tudi z vini aktualnih letnikov. Tako so sommelierji imeli možnost poizkusiti vina častitljivih letnikov 1940, 1958, 1983 in moderna vina linij Noblesse in Nobl. Delavnica spajanja okusov arhivskih vin s čokolado je presenetila s še eno posebnostjo. Čokolada, ki je bila spremljava arhivskim vinom je bila ročno izdelana temna čokolada s praženimi bučnimi semeni in bučnim oljem. Tovrstni čokoladi, slovenski kulinarični posebnosti, so v Oljarni Kocbek iz Žihlave, nadeli ime Strast. Zanimiva in poučna vinsko čokoladna kombinacija je vinske svetovalce navduševala in jim dajala nov navdih za iskanje inovativnih gurmanskih kreacij. Kulinarične kreacije iz belušev so inspiracija gostincem, ki že načrtujejo mesec špargljevih jedi. Gostiln in restavracij, katere s tovrstno ponudbo navdušujejo svoje goste je iz leta v leto več. Naslednja atraktivna prireditev akcije ŠPargelj bo nedvomno kuharsko tekmovanje v pripravi jedi iz špargljev, ki ga pripravljata Zavod SloVino in strokovno Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije.