GRADBENIŠTVO PINTARIČ GRADI NIZKOENERGETSKI VRTEC

Podpisa pogodba za gradnjo novega vrtca v Radencih ...
Pred dnevi je v posodobljenem lovskem domu Jež v Boračevi, potekala posebna tiskovna konferenca, na kateri je občinsko vodstvo javnost informiralo o nekaterih najnovejših aktivnostih povezanih z naložbami v radenski občini. Tako je župan Janez Rihtarič, ki je letošnje leto označil kot investicijsko, predstavil nekatere nove pridobitve. Poleg začetka gradnje novega vrtca, so med drugim uredili in obnovili lovski dom v Boračevi ter gasilski dom v Hrastje Moti. Nekdanji Jež je tako postal Dom za medgeneracijsko druženje Boračeva, v mansardi so uredili prostore za ta namen, dostopnost do doma pa izboljšali z ureditvijo pločnika med Radenci in vasjo Boračeva, pridobili pa so tudi nove prenočitvene kapacitete. V gasilskem domu Hrastje Mota pa so prav tako uredili večnamenski prostor v mansardi, izgradili nadstrešek za gasilska vozila in uredili igrišče za odbojko na mivki ter otroško igrišče. Vrednost obeh omenjenih investicij je bila 395 tisoč evrov, v 65 odstotkih jo je sofinanciral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, ostalo pa lovsko in gasilsko društvo...
Na istem srečanju z novinarji sta župan občine Radenci Janez Rihtarič in direktor družbe Gradbeništvo Pintarič iz Spodnje Ščavnice, Milan Pintarič, podpisala pogodbo o gradnji nizkoenergetskega vrtca v Radencih, kjer so se dela že začela. Občina se je na javni razpis za prednostno usmeritev regionalnih razvojnih programov prijavila že leta 2010 in dobila pozitiven sklep o sofinanciranju gradnje novega vrtca v višini 1,76 milijona evrov. Žal so nekateri zapleti, zlasti z izbiro izvajalca del, povzročili daljše zamude. Ocenjena vrednost javnega naročila je sicer 2 milijona 810 tisoč evrov in 85 odstotkov investicije bo tako delno financirane iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 15 odstotkov pa bo v proračunu zagotovila občina Radenci. Nov vrtec bo zrasel za sedanjim radenskim vrtcem, imel bo skoraj 2.500 kvadratnih metrov površine, 10 oddelkov in bo energetsko manj potraten, z zmanjšanimi emisijami toplogrednih plinov, v njem pa se bodo izboljšali tudi bivalni pogoji otrok, saj bo več prostora in s tem višja kakovost bivanja. Obstoječi vrtec, predvsem zaradi vsebnosti azbesta v stenah neprimeren za obnovo, prinaša velike energetske izgube, strojne inštalacije so dotrajane.
Rok za izgradnjo je sredina avgusta 2014, približno 140 otrok, kolikor jih je v vrtcu v Radencih, pa bo v starem vrtcu vse do tedaj, dokler novi ne bo popolnoma izgrajen. Potem pa bodo otroke v času poletnih počitnic preselili na rezervne lokacije – ker bo to med počitnicami, računajo, da jih bodo lahko namestili v zunanje enote Vrtca Radenci (Kapela in Janžev Vrh)– preselili bodo opremo, starega pa porušili in na tem prostoru uredili zelenico ter igrala.
Splošni cilji projekta so predvsem manjša energijska poraba-energetska izboljšava, izboljšanje bivalnih pogojev otrok, večje kapacitete, višja kakovost bivanja, zagotavljanje zakonskih normativov, zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in otrokom in njihovemu zdravju prijazno bivanje.
Na isti tiskovni konferenci sta direktorica občinske uprave Mojca Marovič in župan Rihtarič, poročala, da so v Radencih pravkar zaključili še nekaj – izgradnjo širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij. Gradnja omrežja, ki je vredna milijon 390 tisoč evrov in je v celoti plačana z nepovratnimi sredstvi iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, se je zaključila letos februarja, avgusta je občina podpisala pogodbo o upravljanju omenjenega omrežja in ga dala v desetletni najem podjetju ASD iz Boračeve. Prvi uporabniki – do zdaj jih je 14 preko CATV Radenci – pa so se začeli priključevati septembra. Širokopasovno omrežje se je izgradilo v celotni krajevni skupnosti Kapela in delu krajevne skupnosti Radenci – v naseljih Boračeva in Janžev vrh – za skupno 493 gospodinjstev. Na občini so ves čas gradnje, in še vedno zbirajo, pobirali prijave za priključek na optično omrežje. Priključnina znaša 200 evrov, tisti, ki živijo v območju tako imenovanih sivih lis pa si morajo od svoje hiše pa do glavne trase sami izgraditi priključek. S širokopasovnim omrežjem je po besedah župana z informatiko pokrite 95 odstotkov občine.
V Radencih so še posebej veseli, da so uredili in obnovili smo lovski dom v Boračevi in gasilski dom in igrišča ob gasilskem domu v Hrastje Moti. Dom za medgeneracijsko druženje Boračeva s spremljajočo infrastrukturo zajema: Ureditev prostorov za medgeneracijsko druženje v mansardi; zagotovilo boljše dostopnosti do doma tako, da so zgradili povezovalni hodnik za pešce med Radenci in vasjo Boračeva; pridobili so nove prenočitvene kapacitete; povečali so prometno varnost... Ko pa gre za ureditev večnamenskega prostora v gasilskem domu Hrastje Mota z zunanjo ureditvijo pa so: uredili mansardo objekta; izgradili nadstrešnico za gasilska vozila; uredili površine za športne dejavnosti (odbojka na mivki in dve otroški igrišči z igrali)...