PREKMURCI IN ZAGORCI Z ROKO V ROKI

Slovenski in hrvaški gasilci v Černelavcih podpisali listino o prijateljstvu...
Prav v teh dneh, ko vsa Slovenija govori o požrtvovalnosti prostovoljnih gasilcev iz cele države, se je znova potrdilo, kako pomembno je tudi prijateljstvo med temi ljudmi, ki pogosto tvegajo tudi lastna življenja. Nekoč je pisatelj zapisal o srečanju ognja, vode in prijateljstva. Ogenj ne more nikoli mirovati in tudi voda se neprestano giblje; zaradi te svoje naravne lastnosti povabita prijateljstvo, naj gre z njima na potovanje. Dogovorita se za znamenje za primer, če bi se izgubili. Ogenj je rekel: »Če se ločim od vaju, glejta dobro kje je dim, gotovo me tam najdeta«. Voda pa pove: »Če me kdaj zgrešita pojdita tja kjer rasto vrbe, trstja in visoka zelena trava in našla me bosta«. »Kar se mene tiče«, spregovori prijateljstvo, »pa dobro pazita, da vama niti za trenutek ne izginem izpred oči, kajti če mene izgubita, me ne najdeta nikoli več«.
In v takšnem prijateljskem vzdušju, so se gasilci treh držav EU srečali na 89. rednem letnem občnem zboru PGD Černelavci pri Murski Soboti, ki je bil še posebej svečan zaradi podpisa listine o prijateljstvu. Po dolgoletnih druženjih, raznih srečanjih in medsebojnih obiskih, so PGD Černelavci in PGD (DVD) Bednja iz Hrvaške (Varaždinska županija), podpisali listino o sodelovanju. V imenu PGD Černelavci sta to storila predsednik PGD Marjan Horvat in predsednik KS Černelavci Miran Forjanič, s strani DVD Bednja pa njuna predsednik Mirko Bistrović in podpredsednik Gabrijel Štefanec. Temu svečanemu dogodku so prisostvovali tudi predstavniki prijateljskega PGD Slivnica pri Celju in PGD Monošter iz Madžarske ter sosedje PGD Veščica.
Oba predsednika, Marjan Horvat in Mirko Bistrović, sta v svojih nagovorih poudarila pomen prijateljstva in potek od kdaj je bilo stkano med podpisniki listine. Dvorana vaško gasilskega doma v Černelavcih je sicer ob tej priložnosti bila polna obiskovalcev in gostov; med drugimi župan MO Murska Sobota Anton Štihec, namestnik predsednika GZS in predsednik GZ Šentjur, mag. Janko Cerkvenik, predsednik GZ MO Murska Sobota Štefan Barbarič, svetnica Mestnega sveta MO Murska Sobota in predsednica Kulturno turističnega društva Černelavci Jožica Viher, predstavnik Policijske postaje Murska Sobota Tomaž Trajbarič, predstavnik Društva upokojencev Černelavci Karel Rogač, ki sta v nagovorih pozdravila vse prisotne in pohvalila delo domačega PGD.
V PGD Černelavci so sicer včlanjeni 103 član in članice vseh kategorij; veterani, člani, članice, mladinci, mladinke in pionirji za kar sta župan Štihec in predsednik GZ MO Murska Sobota Barbarič, med drugim povedala, da sta ponosna na takšno PGD. Dodajmo še, da je občni zbor spremljal tudi pester kulturni program, ki so ga izvedli pionirji in pionirke pod taktirko Patricije Gomboc, mentorice pionirjev PGD Černelavci.