Proslava 20. občinskega praznika občine Sv. Jurij ob Ščavnici

Ob godu Sv. Jurija občina in župnija Sv. Jurij ob Ščavnici praznujeta svoja praznika...
Ob godu Sv. Jurija občina in župnija Sv. Jurij ob Ščavnici praznujeta svoja praznika, občina občinski praznik, župnija pa farno žegnanje. Letos občina praznuje 20. občinski praznik, katerega so zaznamovale številne kulturne, športne in družabne prireditve. Osrednja slovesna proslava je potekala 25. aprila, v Kocbekovi dvorani Kulturnega in upravnega središča, ki krasi osrednji trg Sv. Jurija ob Ščavnici. Slovesne proslave so se udeležili številni občani in gostje. Med njimi so bili župani sosednjih in prijateljskih občin: Gornja Radgona Anton Kampuš, Apače Franc Pižmoht, Veržeja Slavko Petovar, Radenci Janez Rihtarič in Križevci pri Ljutomeru Branko Belec. Med gosti pa so bili še načelnik Upravne enote Gornja Radgona Marjan Potisk, podžupan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Andrej Kraner, župnik Boštjan Ošlaj, svetniki občine Sv. Jurij ob Ščavnici in drugi. Proslavo je doživeto povezovala Polonca Fiala, ki je na oder povabila Vokalno skupino Sonus iz Oplotnice, ki je s svojim lepim petjem popestrila proslavo.
Obiskovalce in goste, med njimi slavnostnega govornika mag. Dejana Židana, je pozdravil in nagovoril župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ki nagovor začel z besedami: »Z najlepšimi občutki in prijetno emocijo vas pozdravim in nagovorim v imenu članov občinskega sveta, občine in svojem, v Kocbekovem letu v Kocbekovi dvorani. Hvala vam, da ste se odzvali našemu povabilu in skupaj praznujete. Smo skupnost, ki se je med prvimi podala na samostojno pot lokalne samouprave. Med prvimi spoznali, kaj je najboljše za nas, da smo zreli in odgovorni sami skrbeti za svoje blagostanje, za razvoj za svoj odnos do preteklosti in sedanjosti, načrtovanja ter graditve prihodnosti. Od nekdaj naš kraj razpolaga z rešpektom vrednim potencialom posameznikov in skupnosti, ki je vseskozi nosilec slovenske nacionalnosti, državnosti, samobitnosti, inovativnosti na vseh področjih človekove skrbi za samoohranitev in dokazovanje«. Dalje je župan povedal, da je v občini takó kot doma. Veliko je želja in potreb občanov, a vseh ni mogoče uresničiti.
Kot slavnostni govornik je za govornico stopil podpredsednik vlade in minister za kmetijstvo in okolje Republike Slovenije mag. Dejan Židan. Njegov govor, ki ga je opravil brez »papirja«, se pravi iz glave, je bil zanimiv, saj ni vseboval »velikih političnih besed«, rekli bi floskul, pač pa je tisto, kar je povedal bilo razumljivo slehernemu obiskovalcu proslave. V uvodu se je v govoru dotaknil kmetijske politike v Sloveniji in Evropski Uniji. Poudarjal je, da bi morali več pozornosti posvetiti oskrbi hrane iz domače proizvodnje. Pri tem je navajal primer Švice, ki nima ravno velikih možnosti kmetijske proizvodnje, a si je zadala nalogo, da pridelajo 85 odstotkov hrane doma. Po njegovem imamo mi za to veliko možnosti. Menil je, da bi lahko država eliko naredila na tem področju, če bi male kmetije spodbujala k pridelavi tistih kmetijskih dobrin, ki jih uvažamo in bi jih lahko pridelali doma. Tu je mislil predvsem na zelenjavo in povrtnine, kjer je potrebno vložiti več osebnega dela. Ker je tudi minister za okolje, je spregovoril tudi o tej problematiki. Ob koncu svojega govora je poudaril tudi pomen občinske samouprave. Kot je dejal, niso največje občine najbolj uspešne. Pomembno vlogo imajo tudi manjše občine. O odločitvi za ukinitev manjših občin pa bi naj bilo v rokah občanov ne, pa da odločajo v Ljubljani.
Proslavo je z lepimi izbranimi besedami zaključila voditeljica proslave Polonca Fiala, ki je v svoj koncept vodenja vpletala rojaka pesnika, esejista Edvarda Kocbeka, katerega leto je občinea Sv. Jurij ob Ščavnici razglasila za Kocbekovo leto. Med drugim je dejala: »Jurjevskemu Človeku zlepa ne zmanjka energije in zato je Edvard Kocbek zapisal: »….kajti naši konji so pridirjali od daleč, in so daleč namenjeni, naša pot pa je doga in peš je predaleč«. Res je, naš pot, pot Jurovčanov je še dolga in upamo, da se bo vila tudi tam v nedogledni prihodnosti…«. Po končani proslavi se je v avli Kulturnega in upravnega središča odvijalo družabno srečanje.