SLOVENIJO VODI NEUMNA OBLAST?

Vodstvo Socialnih demokratov obiskalo radgonsko območje...
Glede na to, da v Gornji Radgoni minule dni potekal jubilejni, 50. mednarodni kmetijsko-živilski sejem, niti ne preseneča, da so mesto ob reki Muri obiskali mnogi visoki politiki in drugi gostje. In med njimi je bilo tudi vodstvo Socialnih demokratov (SD), na čelu s predsednikom dr. Igorjem Lukšičem, v družbi podpredsednika mag. Dejana Židana, podpredsednic mag. Mojce Kleva in mag. Tanje Fajon, vodje poslanske skupine Janka Vebra, poslank mag. Majde Potrata in dr. Andreje Črnak Meglič, predsednika konference SD Dejana Levaniča, županov SD, članov Sveta SD za kmetijstvo ter kandidata SD za volitve predsednika države Boruta Pahorja.
Predstavniki SD, ki so se zbrali na 50. kmetijsko živilskem sejmu Agra na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, so se najprej udeležili srečanja Zadružne zveze Slovenije, temu pa je sledil skupni ogled sejma. Samo sejemsko prireditev in dogajanje na njej so zelo pozitivno ocenili, po ogleda pa sta se predsednik SD Lukšič in predsedniški kandidat SD Pahor, v družbi še nekaterih drugih predstavnikov SD, odpravila v Mursko Sobota, kjer sta obiskala stojnico SD, na kateri je potekalo zbiranje podpisov podpore volivk in volivcev h kandidaturi Boruta Pahorja.
Obisk Pomurja so članice in člani vodstva SD sklenili v idiličnem TRC Zgornje Konjišče v Apaški dolini, kjer je potekalo srečanje v organizaciji OO SD Apače in Gornja Radgona. Ob pečenih ribah in drugih dobrotah ter odlični kapljici, so kakšno stotnijo zbranih članov in simpatizerjev SD nagovorili predsednik in sekretar Občinske organizacije SD Apače, Renato Flisar in Boris Edšid ter nekdanji poslanec DZ, župan Gornje Radgone in predsednik Območne organizacije SD Gornja Radgona Anton Kampuš. svoje pa so prispevali tudi podpredsednik SD mag. Dejan Židan, podpredsednica SD mag. Tanja Fajon, vodja poslanske skupine SD v DZ Janko Veber ter predsednik SD dr. Igor Lukšič.
Slednji je v svojem nagovoru dejal, da vodstvo stranke intenzivno nadaljuje s svojimi obiski po Sloveniji. Ob tem je izrazil upanje, da se bo sedanja vlada končno „začela ukvarjati z realnimi problemi in vsaj tiste reforme, ki smo jih že mi zastavili, pripeljala do konca. Ampak upanja je vseeno bolj malo“. Po njegovem mnenju smo v sedanji težki situaciji predvsem zaradi okoriščanja posameznikov v procesih privatizacije in zaradi nerazumevanja dela desnice o pomenu sprejetja nekaterih reform, zlasti zato, ker niso bili pripravljeni razumeti in sprejeti trenutne demografske slike. In niso bili pripravljeni na potrebo po drugačni redistribuciji bogastva. „V Sloveniji od ustvarjenega družbenega produkta premalo sredstev pride do ljudi, ki živijo od dela, preveč denarja pride v roke lastnikov in se ga usmeri izven države. Te stvari je treba spremeniti, zato nabiramo v državi večino, in upam, da bodo vsi spoznali, da smo samo socialni demokrati garancija za to, da bo vsem ljudem boljše, zlasti pa tistim, ki so sedaj na slabšem in živijo neposredno od svojega dela”, je zaključil predsednik SD Lukšič.
Splošno prepričanje v Zgornjem Konjišču je bilo, da je aktualna vlada izgubila kompas, in namesto „da bi iskala rešitve za stanje v katerem je država in državljani, samo ustvarja afere, ter krega in ločuje državljane. Ob tem jim je malo mar kako živijo preprositi ljudje in sploh državljani“. Prav v tem slogu je mag. Dejan Židan poudaril, da je prvič v zgodovini „celotno vodstvo stranke, poslanci državnega in evropskega parlamenta..., istočasno obiskalo kmetijski sejem, kjer smo se zanimali kako gre slovenskemu kmetu. V SD želimo nekaj dobrega narediti za to državo in ne moremo skrivati, da je Slovenija v težavah. Lahko bi se sami rešili, toda nikoli se ne bomo rešili, če nas bo vodila neumna oblast“, je bil oster podpredsednik SD Dejan Židan, podpredsednica SD Tanja Fajon pa je zahvalila organizatorjem srečanja, da so za celi dan združili vse najvidnejše predstavnike stranke. „Žal pa, dokler nas vi združujete, imamo vlado, ki nas vse bolj ločuje in razdružuje. To ni dobro za državo in državljane. Le s skupnimi močmi se bomo rešili. Imamo moč, da to dosežemo, toda ne v trenutni situaciji“, je dodala Fajonova.
„Tudi sam sem prijetno presenečen, da smo se tukaj v vaših lepih krajih srečali v takšni zasedbi. Prepričan sem, da je naše delo odlično, saj čeprav imamo le 10 poslancev delamo zelo dobro in odgovorno“, je dejal vodja poslanske skupine SD Janko Veber, ki je okrcal vlado glede nekaterih odločitev. „Vsaka resna država razmišlja o tem kako uspešno voditi državno banko, ne pa kako jo čim prej prodati. Nihče me ne bo prepričal, da Slovenci ne bi vedeli upravljati s svojimi bankami in svojim premoženjem. Tudi načrtovanega holdinga nikakor ne moremo in ne bomo podprli“, je dejal Veber, ki je dodal, da „če bi fiskalno pravilo imeli v mandatu 2004/08, ko je Janša prvič bil premier, danes sploh ne bi imeli toliko težav. Prepričani smo tudi, da sanacija javnih financ ni možna, če ne bo vlaganja v gospodarstvo, tehnologijo in sploh če ne bo naložb“.