Podjetje   |   Kontakt   |   Cenik   |   Oglasi   |   Etični kodeks                                                                                                 
  
TV srk-11
Gospodarstvo Kultura Šport Zanimivosti Kronika Cerkev Politika

Zavijanje daril je lahko zabava in ohranjanje okolja
3.1.2019Po izjemno uspešni „izmenjevalnici“ oblačil in obutve, je radgonska Iniciativa Rastišče, prav v času prazničnega obdarovanje, pripravila novo akcijo, tokrat z naslovom Zavijalnica - zavijanje daril na trajnostni način. V prostorih Mladinskega centra Gornja Radgona se je zbralo več deset zainteresiranih, ki se zavedajo, da lahko na najrazličnejših področjih svojega vsakdana znatno prispevamo k varovanju okolja. „V Iniciativi Rastišče si prizadevamo nuditi alternativo uveljavljenim, do narave škodljivim navadam. Zato smo prav v decembru, mesecu obdarovanja, organizirali Zavijalnico, torej akcijo zavajanja daril na trajnostni način, na kateri smo darila za naše bližnje zavijali na naravi prijazen način. Edino pravilo je bilo, da so materiali za zavijanje bili prijazni do okolja. Pravzaprav smo za ves material poskrbeli organizatorji, za udeležence je vse bilo brezplačno. Enostavno so darila za svoje bližnje prinesli s seboj in jih zastonj zavili, ob tem se še družili in imeli lepo“, nam je razložila prizadevna Nika Škof, ki je ob Janji Štrakl bila ena glavnih organizatork zanimivega in koristnega dogodka.

Obe tudi povesta, da predvsem želijo prispevati k zmanjševanju količine odpadkov okrog praznikov, in zato so pokazali, kako se darila da zaviti na naravi bolj prijazen način. Ovijalni papir, ki smo ga navajeni uporabljati, je namreč po njunem, negospodarno ravnanje z naravnimi viri in to iz več razlogov. Prvič, gre za izdelek namensko proizveden za enkratno uporabo, ki se ga za tem enostavno zavrže. Drugič, ko ga zavržemo, pristane na odlagališčih ali v sežigalnicah, saj ga je zaradi sestave in načina pridobivanja skoraj nemogoče reciklirati. Oba načina odlaganja sta za okolje obremenjujoča. Konec koncev je to tudi nepotrebna obremenitev naših denarnic. „Zato smo v zavijalnici ponudili alternativo. Iz naravnih in ponovno uporabljenih materialov smo lično zavili darila, ki so jih obiskovalci prinesli s seboj. Uporabili smo staro blago, časopisni papir, nebeljen papir, stare zemljevide, note, knjige, otroške risbice, plakate, prejo od nedokončanega štrikarskega projekta, stare zavese, čipke, naravno vrv, suha zelišča, borove vejice in podobne naravne ter do narave prijazne materiale“, nam je povedala Janja Štrakl, ki dodaja, da so ponudili, ne le ideje za trajnostno zavijanje daril, tem več tudi material in pomoč pri zavijanju. Za vse obiskovalce vse to brezplačno. So pa slednje povabili, da če se jii doma valjajo časopisni papir, stara razpadajoča slikanica, atlas, notni zvezek, stari prt, ki ga je škoda vreči proč ali kakšno drugo blago, kos vrvi, stara volna od tistega nedokončanega šala, preja, mogoče šopek sivke ali kaj drugega, kar bi lahko uporabili za zavijanje daril, da to prinesejo zraven!

Naši sogovornici dodajata, da je žal december ob vsem lepem tudi mesec razsipnega potrošništva, čemur so se v Rastišču postavili po robu tudi z akcijo Zavijalnica, kjer so zainteresirani med vsemi možnimi materiali, ki so bili na voljo, izbrali tistega, ki mu je najbolj všeč in se lotili zavijanja. Tukaj so jim pomagali organizatorji, ki so pripravili tudi nekaj predlogov, kako materiale uporabiti in uskladiti. Po lepem popoldnevu vsak posameznik odide s kreativno, odgovorno in brezplačno zavitimi darili, bogat za kakšno izkušnjo in veščino več...    
    


Mobilna srk-11.si
Novice v gibanju
Novice in zanimivosti v vsakem trenutku na
svoji mobilni napravi !
 
Android
Aplikacija za vse uporabnike telefonov,
ki imajo naložen operacijski sistem
Google Android

Velikost: 264850 bytes
Prenosov: 2086


 Povezave

  ●  TD Negova
  ●  Škofija M.Sobota
  ●  Pomurski sejem
  ●  KULTprotur
  ●   Čebelarsko društvo
       P.Dajnko G.Radgona
 Informacije

  ●  Vreme
  ●  Ceste
  ●  Borza
Spremljate nas v naslednjih kabelskih sistemih:

●  Gornja Radgona
●  Apače
●  Radenci
●  Ljutomer
●  Beltinci
●  Tišina
●  Veržej
●  Teleing v digitalni shemi 562 Mhz kanal 89
●  Križevci pri Ljutomeru
●  Sv.Jurij ob Ščavnici
●  Ormož
●  Ptuj
  TV SRK-11   ©   Vse pravice pridržane