Podjetje   |   Kontakt   |   Cenik   |   Oglasi   |   Etični kodeks                                                                                                 
  
TV srk-11
Gospodarstvo Kultura Šport Zanimivosti Kronika Cerkev Politika

Od langaša, palačink, pajanega kruha do babičine enolončnice
3.1.2019



Mnogim otrokom, mladostnikom in tudi odraslim iz Ljutomera in okolice ter tudi iz širšega območja Prlekije, bodo prednovoletno dogajanje ostalo v posebnem spominu. Društvo za ohranitev jedi naših babic – Kihača je namreč na Glavnem trgu v Ljutomeru pripravilo enkraten kulinarično družabni dogodek, med katerimi tudi delavnice za otroke. Tako se omenjeno društvo niti ob izteku leta 2018 ni izneverilo tradiciji, saj so tokrat pripravili že 3. druženje ob kuharskih in ustvarjalnih delavnicah. Prireditev je kot vedno bila množično obiskana, kjer so se številni obiskovalci lahko dodobra nasitili ob številnih dobrotah, kot so palačinke, langaš, pajani kruh, kvasenice, postržjače, babičina enolončnica..., praktično vse so delali na prizorišču dogajanje. Vsi prisotni so se lahko odžejali še s kuhančkom ter čajem in vse to je društvo ponujalo brezplačno, zraven pa so za prijetno vzdušje skrbeli tudi godbeniki Pihalnega orkestra Sveti Jurij ob Ščavnici.

Na svoj račun pa so tudi letos prišli pridni otroci, porednih baje v Prlekiji sploh nimajo, ki jih je obdaril dobri mož dedek Mraz Dobri oz. Božiček, ki je prav za vsakega otroka imel pripravljeno lepo darilo. Društvo, ki ga vodi znani prleški kulinarični mojster, Igor Slokan, sicer predvsem skrbi za promocijo prleških jedi tudi preko tovrstnih dogodkov. Namen Društva Kihača je predvsem poučevanje odraslih in mladostnikov o zdravem načinu prehranjevanja z željo, da se odrasli in mladostniki odzivajo kritično na prehrambne resurse in ohranjajo spomin na jedi tukajšnjih babic. „Na ta način smo dodali še en kamenček k mozaiku uspešnega delovanja našega društva Kihača, na področju promocije tukajšnjih avtohtonih jedi, ter ohranjanju starih jedi, ki se žal prehitro pozabljajo“, pravi predsednik društva Igor Slokan, ki je dodal, da so delavnice bile organizirane z namenom, da se otroci in ostali prisotni poizkusijo v pripravi in pečenju palačink, pripravi in cvrtju langaša, pajanju kruha ipd. Vse, kar so pripravljali so lahko brezplačno ponujali obiskovalcem, katerim so ves čas na voljo bili tudi topli napitki, ker so imeli veliko sponzorjev in pokroviteljev, zato se je Slokan zahvalil vsem, ki so kakorkoli pomagali.

Babičina enolončnica, katero so v dveh velikih kotlih skuhali: Vlado Vičar, Božo Tomažič in Igor Slokan, sestavine: goveje meso, svinjsko meso, krompir, korenček, gomolj zelene, peteršiljevo korenje, peteršilj, sveža rdeča paprika, majaron, timijan, čebula, česen, domača svinjska mast, sol,poper, rdeča paprika v prahu.

Potek dela: Na masti prepražimo čebulo, dodamo goveje meso začinimo (sol, poper, majaron, timijan) ter dodamo zelenjavo. Meso ter zelenjavo počasi dušimo v lastnem soku. Med dušenjem večkrat premešamo. Ko je meso do polovice zdušeno, dodamo česen in rdečo papriko v prahu ter zalijemo z jušno osnovo. Počakamo da zavre in dodamo svinjsko meso ter na kocke narezan krompir, premešamo, damo na počasen ogenj in pustimo da se meso in krompir skuhata. Na koncu jed začinimo po okusu in dodamo sveže nasekljani peteršilj. Dober tek!



    
    


Mobilna srk-11.si
Novice v gibanju
Novice in zanimivosti v vsakem trenutku na
svoji mobilni napravi !
 
Android
Aplikacija za vse uporabnike telefonov,
ki imajo naložen operacijski sistem
Google Android

Velikost: 264850 bytes
Prenosov: 2086


 Povezave

  ●  TD Negova
  ●  Škofija M.Sobota
  ●  Pomurski sejem
  ●  KULTprotur
  ●   Čebelarsko društvo
       P.Dajnko G.Radgona
 Informacije

  ●  Vreme
  ●  Ceste
  ●  Borza
Spremljate nas v naslednjih kabelskih sistemih:

●  Gornja Radgona
●  Apače
●  Radenci
●  Ljutomer
●  Beltinci
●  Tišina
●  Veržej
●  Teleing v digitalni shemi 562 Mhz kanal 89
●  Križevci pri Ljutomeru
●  Sv.Jurij ob Ščavnici
●  Ormož
●  Ptuj
  TV SRK-11   ©   Vse pravice pridržane