Podjetje   |   Kontakt   |   Cenik   |   Oglasi   |   Etični kodeks                                                                                                 
  
TV srk-11
Gospodarstvo Kultura Šport Zanimivosti Kronika Cerkev Politika

Kraljica Meta pozdravila vinske viteze
8.2.2019Podobno kot vsako leto v prvi polovici februarja so se tudi tokrat na letnem delovnem srečanju v Hiši penin Frangež v Hercegovščaku pri Gornji Radgoni, zbrali pripadniki Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo, Legature Pomurje. Gostitelja svečanosti Prvi in Drugi legat Legature Ignac Rajh in Andrej Šajnovič, ki je dogajanja tudi vodil, sta v goste povabila tudi vodstvo konzulata za Slovenijo in vodje ostalih legatur in omizij v Sloveniji, ustanovitvenega udeleženca Konzulata iz leta 1991 mag. Borisa Beloglavca ter Vinsko kraljico Slovenije Meto Frangež, ki izvira prav iz Hiše penine Frangež in je dejansko odraščala med trsi v vinogradu, ter vinom in zlasti peninami v kleti. Poleg kraljice Mete sta prisotne pozdravila tudi njen oče Jernej, kot gostitelje zbora, ki je doslej bil najmlajši pripadnik Legature Pomurje, in seveda prvi legat Ignac Rajh.

Zbora, na katerem so med drugim ocenili delovanje legature v letu 2018 in sprejeli program dela za leto 2019, udeležencem pa je bil prikazan tudi video sestavek pomembnejših dogodkov v zadnjih letih, se je udeležil tudi najstarejši ud Reda v Sloveniji, vitez vina, 93-letni Avgust Bobnjar. Poleg 50 (od 57) pripadnikov Legature Pomurje, so zraven bili tudi mnogi gosti, kot so: Tomo Kovačič, prvi prokonzul Konzulata za Slovenijo in senator EU, mag. Boris Beloglavec, magistratni dostojanstvenik, Zlatko Dreu, senatni odposlanec za Evropo, Franc Vrezner, prokonzul KS, mag. Srečko Kenda, prokonzul KS, Anton Pezdirc, prokonzul KS, Roman Mulec, prvi legat Legature Maribor-Podravje, Franc Sotošek, prvi legat Legature BKDP, Boris Jež, prvi legat Legature Primorska, Marko Kocjan, prvi legat Legature Ljubljana, JožeTominšek, vodja Omizja Celje idr.

O aktualnostih v Konzulatu za Slovenijo in Senatu v letu 2019 je poročal prvi prokonzul Tomo Kovačič. Srečanje so obiskali tudi ptujski kurenti, zaključilo pa se je z viteškim prijateljevanjem ob odličnih peninah in pristni domači kulinariki, saj je ena osrednjih „funkcij“ vinskih vitezov skrb za kulturo pitja vina ter izbira kulinarike k vinski kapljici. Še pred tem so v Legaturo sprejeli (58.) viteškega kandidata Egona Krampača, čigava botra je sedanja vitezinja Marika Feher.

Ob zahvali, da za čast, da je lahko pozdravila toliko vinskih vitezov, je aktualna Vinska kraljica Slovenije, Meta Frangež med drugim dejala: „Tako kot Evropski red vitezov vina se tudi sama trudim in zavzemam za sloves slovenskih vin, vinogradništva in naše vinske dežele, širitev kulture pridelovanja, negovanja in kulturnega uživanja v Sloveniji in po vsem svetu. Še posebej si želim, da bi si kultura pitja vina širila med mladimi, kar sem vzela za svojo prednostno nalogo v tem letu. Širjenje vinske kulture je tudi eno izmed najpomembnejših poslanstev Pomurskega sejma, nosilca projekta vinska kraljica Slovenije. Za kraljičino vino sem kot prva vinska kraljica izbrala penino, in sicer traminec – brut nature, oz. popolnoma suho penino iz naše kleti...“ Kaj je Evropski red vitezov vina – Ordo Equestris Vini Europae?

Vinski vitezi se neodvisno od religij, politike, gospodarstva in stanovskih interesov zavzemajo: za vinsko kulturo in čaščenje ter popularizacijo žlahtnega vina; za znanstveno in raziskovalno delo z vinom; za resnično, dobro in lepo ter za izboljšanje kvalitete življenja z vinom; za krščanske vrednote, ker so zasidrane v vinskem viteškem redu; za pravo plemenitost duha, ki ga odlikuje prostovoljno, častno, splošno koristno in neprofitno delo; za socialne, dobrodelne, kulturne ter znanstvene dejavnosti in pobude; za izpolnjevanje visokih zgodovinskih, družbenih in kulturnih zahtev, ker je vinski viteški red zakoreninjen v srednjeveški viteški tradiciji reda sv. Jurija iz leta 1333 in 1468; za negovanje visokih vrednot, duhovne odličnosti in plemenitega viteškega prijateljstva; za človekovo dostojanstvo in za evropske vrednote; za evropsko identiteto in naravno evropsko pripadnost; za mir, ker je bogastvo vina zagotovilo blagostanja in miru.

Enakopravni viteški zapriseženci, hospita, hospes, dame, vinski svetniki, vinske dame, vinski sodniki, redovne dame in vitezi vina s svojo opredelitvijo za vinsko viteštvo in s svojimi konkretnimi prispevki ter dejavnostjo na osebnem in poklicnem področju služijo uresničevanju plemenitih redovnih ciljev.

IN HONOREM DEI et IN HONOREM VINI!    
    


Mobilna srk-11.si
Novice v gibanju
Novice in zanimivosti v vsakem trenutku na
svoji mobilni napravi !
 
Android
Aplikacija za vse uporabnike telefonov,
ki imajo naložen operacijski sistem
Google Android

Velikost: 264850 bytes
Prenosov: 2134


 Povezave

  ●  TD Negova
  ●  Škofija M.Sobota
  ●  Pomurski sejem
  ●  KULTprotur
  ●   Čebelarsko društvo
       P.Dajnko G.Radgona
 Informacije

  ●  Vreme
  ●  Ceste
  ●  Borza
Spremljate nas v naslednjih kabelskih sistemih:

●  Gornja Radgona
●  Apače
●  Radenci
●  Ljutomer
●  Beltinci
●  Tišina
●  Veržej
●  Teleing v digitalni shemi 562 Mhz kanal 89
●  Križevci pri Ljutomeru
●  Sv.Jurij ob Ščavnici
●  Ormož
●  Ptuj
  TV SRK-11   ©   Vse pravice pridržane