Podjetje   |   Kontakt   |   Cenik   |   Oglasi   |   Etični kodeks                                                                                                 
  
TV srk-11
Gospodarstvo Kultura Šport Zanimivosti Kronika Cerkev Politika

Stotnija se jih je poklonila nesrečnemu Nejcu
12.2.2019Kot je znano, je pred petimi leti, v začetku februarja, Slovenijo zajela naravna ujma izjemnih razsežnosti. Zaradi poškodovanega elektrodistribucijskega omrežja so bili stotisoči uporabnikov, prebivalstvo in gospodarstvo, brez oskrbe z električno energijo. Pri odpravljanju poškodb na omrežju in pri ponovnem vzpostavljanju oskrbe z električno energijo, je v tragični nesreči izgubil življenje mladi sodelavec Elektra Maribor, Nejc Mesarič. Zato je Pohodniška sekcija ŠD Elektra Maribor, konec tedna izvedla 5. Nejčev spominski pohod, s katerim so udeleženci počastili spomin na mladega sodelavca. V spomin nanj in na njegov pogum je poleg pohoda potekala tudi spominska slovesnost, med številnimi pohodniki in gosti, kakšna stotnija jih je bilo, so bili že tradicionalno tudi predstavniki Hrvatske elektroprivrede, ki so pred petimi leti z odlično usposobljenimi ekipami priskočili na pomoč slovenskim kolegom pri odpravljanju obsežnih posledic vremenske ujme.

„Takrat je Nejc vsem nam dajal voljo. Le dan prej je povedal, kakšne so razmere tukaj zgoraj in z velikim veseljem je šel pomagat. Žal se je zgodilo, kar se je,“ se tragičnega dogodka spominja Nejčev oče Matjaž Mesarič. Pohod, ki vzbudi bridke spomine, pa očeta navdaja tudi s ponosom: „Po vseh teh letih, ko vidim, koliko ljudi prihaja na spominske pohode, sem ponosen na svojega sina, je heroj za vse nas, kot je povedal gospod Sovič, ponosen, kaj je takrat naredil, da pomaga ljudem.“

Del udeležencev je spominski pohod pričel v Slovenski Bistrici, preostali so se pohodu pridružili ob spominskem obeležju v kraju Rep na Pohorju. Nato so pot skupaj nadaljevali do drugega obeležja, kjer je potekala krajša spominska slovesnost. Spomin na mladega sodelavca so udeleženci počastili s tišino, cvetjem in prižigom sveč. Najvztrajneši pohodniki so daljši pohod začeli pred Lovsko kočo v Zgornji Bistrici. Ustavili so se in se drugim udeležencem pridružili ob spominskem obeležju ob cesti v kraju Rep na Pohorju, nato so pot nadaljevali do drugega obeležja, kjer je potekala krajša spominska slovesnost. Po slovesnosti so pohodniki odšli na drugi, krajši del pohoda do Gostišča Jakec na Sv. Treh kraljih. Nastopil je Moški pevski zbor Tinje, govor v spomin na Nejca je imel tudi podžupan Slovenske Bistrice Stanislav Mlakar, ki je poudaril, kako je Nejčev spominski pohod spomin na moč narave, na vse delavce, gasilce in prostovoljce, ki so tiste dni pomagali, spomin na Nejca Mesariča in zavedanje o tem, kako močna je solidarnost med ljudmi. Ob spominskem obeležju je spregovoril tudi predsednik uprave družbe Elektro Maribor, mag. Boris Sovič, ki je med drugim povedal: »Pet let mineva, kar je narava pokazala svojo neznansko moč. Ledeni žled je povzročil ogromno škodo na elektroenergetskem omrežju, zaradi katere so bili v Sloveniji stotisoči uporabnikov brez električne energije. Zaposleni v slovenski elektrodistribuciji so v zelo zahtevnih razmerah z izjemnimi napori, skupaj s pripadniki sil zaščite in reševanja, gasilci, gozdnimi delavci in številnimi drugimi, tudi prostovoljci, v najkrajšem možnem času ponovno zagotovili oskrbo prebivalstva in gospodarstva z električno energijo. Pri odpravljanju posledic žleda smo v tragični nesreči na Slovenjebistriškem Pohorju žal izgubili mladega sodelavca. Vsako leto se zberemo na spominski slovesnosti v osrčju pohorskih gozdov, da počastimo plemenitost, hrabrost in požrtvovalnost mladega Nejca, ki je nesebično priskočil na pomoč pri odpravljanju posledic naravne ujme ter da se spomnimo, da si zaposleni v slovenski elektroenergetiki ves čas, v vsakih vremenskih in terenskih razmerah neutrudno prizadevajo za kakovostno oskrbo Slovenije z električno energijo“.

Sovič je tudi dodal, da katastrofalna naravna ujma leta 2014 žal ni bila zadnja. V zadnjih letih narašča število dni z izrednimi vremenskimi razmerami, samo v letu 2018 jih je bilo 27. Zaradi klimatskih sprememb in potreb naših uporabnikov po kakovostni oskrbi z električno energijo, sistematično povečujemo robustnost omrežja. „Po letu 2014 smo povečali dolžino podzemnih in izoliranih nadzemnih vodov za skoraj 1.700 km, dolžino neizoliranih nadzemnih vodov pa zmanjšali za nekaj več 1.200 km, tako da je delež kabliranega in nadzemnega izoliranega srednje- in nizkonapetostnega omrežja že dosegel 70 %. Visoko, drugo mesto Slovenije na svetu po energetski varnosti, zanesljivosti energetske infrastrukture, je odraz strokovnega in požrtvovalnega dela zaposlenih v slovenski energetiki, ki s tem izkazujejo tudi svojo pripadnost družbeni skupnosti.“

Letošnji pohod, ki je minil v lepem in sončnem vremenu je sicer potekal po delu južne slovenske transverzale iz Slovenske Bistrice do Svetih Treh kraljev.    
    


Mobilna srk-11.si
Novice v gibanju
Novice in zanimivosti v vsakem trenutku na
svoji mobilni napravi !
 
Android
Aplikacija za vse uporabnike telefonov,
ki imajo naložen operacijski sistem
Google Android

Velikost: 264850 bytes
Prenosov: 2134


 Povezave

  ●  TD Negova
  ●  Škofija M.Sobota
  ●  Pomurski sejem
  ●  KULTprotur
  ●   Čebelarsko društvo
       P.Dajnko G.Radgona
 Informacije

  ●  Vreme
  ●  Ceste
  ●  Borza
Spremljate nas v naslednjih kabelskih sistemih:

●  Gornja Radgona
●  Apače
●  Radenci
●  Ljutomer
●  Beltinci
●  Tišina
●  Veržej
●  Teleing v digitalni shemi 562 Mhz kanal 89
●  Križevci pri Ljutomeru
●  Sv.Jurij ob Ščavnici
●  Ormož
●  Ptuj
  TV SRK-11   ©   Vse pravice pridržane