V RUŠAH SPOPAD PRIPADNIKOV VIOL IN TORCIDE

Ruše - Če je verjeti dogodkom, ki so se konec minulega tedna odvijali v Rušah pri Mariboru, potem so nekateri slovenski in hrvaški nogometni navijači, »zelo ogreti« za uničevalne pohode po...
Ruše - Če je verjeti dogodkom, ki so se konec minulega tedna odvijali v Rušah pri Mariboru, potem so nekateri slovenski in hrvaški nogometni navijači, »zelo ogreti« za uničevalne pohode po svojih državah ter tudi po Evropi. Upajmo samo, da je na to kar so v Rušah počeli »navijači« splitskega Hajduka „Trocida“ in Maribora „Viole“, vplivala velika vročina ali alkohol, kajti gotovo si niti en klub, ne policija, ne pravi navijači, in tudi nihče drugi ne želi kaj takega. Saj omenjeno početje nima nič skupnega z nogometom in športom sploh.
Nogometaši Hajduka so namreč minuli četrtek prišli na priprave pod Pohorje, v petek pa so z nogometaši NK Pohorje odigrali tudi prijateljsko tekmo, ki pa se na tribunah ni končala nič kaj prijateljsko. Že med tekmo je sedem navijačev mariborskih Viol napadlo tri navijače splitske Torcide. Posredovala je policija, a pet pretepačev jim je pobegnilo, medtem ko so bili trije domači navijači, 17- in 19-letnik iz Maribora ter 17-letnik iz okolice Maribora prijeti. Zaradi kršitve javnega reda in miru so jim izdali tudi plačilne naloge. Policiji je pozneje uspelo identificirati tudi ostale razgreteže, ki jim bodo prav tako izročili plačilne naloge.
A policijsko posredovanje ni umirilo strasti, saj je pozneje skupina domačih navijačev iz gozda začela na gostujoče navijače metati plastenke in pločevinke. Ko so spet posredovali policisti, je eden od navijačev vanje vrgel kamen, ki je enega od policistov zadel v glavo in so ga morali zaradi poškodbe reševalnim vozilom odpeljati v mariborsko bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju. Zato so policisti po spopadu pridržali devet državljanov Hrvaške, starih od 17 do 24 let in državljana Slovenije, starega 22 let z Raven na Koroškem. Prijet je bil tudi 25-letni domačin, proti kateremu bodo policisti podali na pristojno tožilstvo kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilništva. Enega od gostujočih navijačev, 26-letnega Zagrebčana, pa so policisti obravnavali zaradi suma kršitve Zakona o orožju in mu izrekli globo.
„Na nogometnem igrišču Pohorje v Rušah je bila 22. junija ob 18. uri prijateljska nogometna teka med domačim NK Pohorjem in NK Hajduk iz Splita. Ob 15.30 je prišlo ob igrišču do kršitve javnega reda in miru, saj je sedem navijačev, ki so se identificirali kot navijači NK Maribora, Viole, napadlo tri navijače Hajduka in z njimi fizično obračunali. Med intervencijo policistov je pet kršiteljev pobegnilo, trije domači navijači, 17 letnik in 19 letnik iz Maribora ter 17 letnik iz okolice Maribora, pa so bili prijeti. Policisti so jim zaradi kršitve Zakona o varstvu javnega reda in miru izdali plačilne naloge. Policisti so kasneje ugotovili tudi druge kršitelje, katerim bodo prav tako izročili plačilne naloge zaradi enake kršitve. Ob 18.20 uri je prišlo na prireditvi ponovno do kršitve JRM. Skupina domačih navijačev je iz gozda začela na okoli deset gostujočih navijačev metati plastenke z vodo in pločevinke. Policisti so intervenirali, da bi kršitev preprečil, tedaj pa je eden izmed navijačev, ki ga do sedaj še nismo identificirali, vrgel kamen, ki je zadel policista in ga poškodoval. Zaradi poškodbe je bil policist z reševalnim vozilom odpeljan v mariborsko bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju. Zaradi kršitve javnega reda in miru so policisti identificirali in kasneje tudi pridržali devet državljanov Hrvaške, starih od 17 do 24 let in državljana Slovenije, starega 22 let iz Raven na Koroškem...“, je med drugim dejal tiskovni predstavnik PU Maribor, mag. Franc Virtič, ki je dodal, kako je direktor PU Maribor zaradi razjasnitve okoliščin omenjene kršitve ustanovil komisijo, ki bo raziskala okoliščine uporabe prisilnih sredstev s strani policistov. O drugih podrobnostih bodo policisti več povedali na tiskovni konferenci, ki bo jutri, v torek, 26. junija ob 12. uri v prostorih Regionalnega RTV centra, Ilichova ulica 33 v Mariboru.
Kakorkoli že, dogajanje na lepi naravni „tribuni“ ruškega igrišča, dejansko nima nobene zveze s športom, saj je vse skupaj posebej žalostno. Gre po prepričanju mnogih predvsem za stvari, ki nimajo nobene povezave z nogometom, in prav neverjetno je, da niti starši ne morejo stopiti na prste svojim »sinčkom«, ki jim je malo mar sama tekma. „Mnogi izmed njih so prišli predvsem uničevati, se izživljati in pretepati“, je prepričan eden izmed očividcev. Tukaj se dejansko gre strinjati in kaj kmalu bo potrebno začeti razmišljati tudi o zamenjavi zakonov povezanih z »navijači«, kot so pred časom uredili južni sosedje Hrvati, kajti že naslednjič se lahko vse skupaj konča še bolj tragično, kot se je minuli konec tedna. Tokrat k sreči ni bilo več poškodovanih ljudi...