12. BOŽIČNA VAS BANOVCI

Že od sredine decembra pa do prvih dni v novem letu je v Banovcih že dvanajstič...
Že od sredine decembra pa do prvih dni v novem letu je v Banovcih že dvanajstič zapored na ogled Božična vas Banovci. Prireditev, ki jo skupaj pripravljajo Turistično društvo Banovci, Občina Veržej in Terme Banovci, je del širše zamisli prireditev „Božična Prlekija“. Njen namen je vsebinsko in predstavitveno povezati prireditve v božičnem času ter dvigniti kulturo praznovanja. Božična vas Banovci se začne že zadnji teden v novembru s pletenjem adventnih vencev, ki krasijo središče kraja in okolico Term Banovci. Pri pletenju sodelujejo vaščani in gosti Term Banovci, ki so tudi ocenjevalci praznično okrašenih domov v turističnem kraju. Posebnost božično-novoletne okrasitve so jaslice na prostem, ki v drugi polovici decembra krasijo že skoraj vse domove v Banovcih. V času božično-novoletnih praznikov pripravljajo v Termah Banovci pester program: božični bazar, uprizoritev Božične zgodbe in obisk Božička.
BOŽIČNI KUHARSKI TEČAJ Z DAMJANOM BABIČEM
Spoznali bomo jedi, ki krasijo praznično mizo
Priznani kuharski mojster Damjan Babič in prva vinska kraljica Slovenske Istre Elizabet Bordon, to soboto, 24. decembra ob 10. uri, pripravljata v hotelu Izvir v Zdravilišču Radenci božično obarvani kulinarični tečaj, na katerem bodo ljubitelji vihtenja kuhalnic med drugim pripravljali: božični kruh, orehovo potico, kokosovo potico, cimetove palčke, čokolade tartufe z mandlji in medene mufine. Elizabet Bordon pa bo poskrbela za predstavitev odličnih istrskih vin.
„Pripravljali bomo Božični kruh, orehovo potico, kokosovo potico, cimetove palčke, čokolade tartufe z mandlji in medene mufine. Kuhar Damjan nam bo med drugim razkril tudi nekaj svojih skrivnih receptov in skrivnosti dobre kuhinje. Da bo delavnica še bolj pestra pa bomo poskrbeli tudi za degustacijo odličnih Istrskih vin, ki nam jih bo predstavila 1. vinska kraljica Slovenske Istre Elizabet Bordon. Degustirali bomo vina iz klasične predelave, vina iz ekološke predelave, likerje in žgane pijače. Med pokušino vina se bomo tudi malo okrepčali z Istrskim pršutom, domačo rolano panceto, mladim ovčjim in kravjim sirom, tartufov pate, olivnim oljem in domačo kisano zelenjavo“ obljubljajo organizatorji iz Radencev.