DIŠALO JE IZ 103 KOTLIČKOV

Na letošnjem bogračfestu v Lendavi so nastopile ekipe iz štirih držav; Zmaga za vinogradnike in sadjarje iz Hotize ter Društvo prekmurskih študentov...
Minulo soboto, ko je močen dež dodobra namočil posušeno pomursko ravnico, je med drugimi dogodki in prireditvami na skrajnjem severovzhodu države, potekala tudi tradicionalna in poleg Lendavske trgatve najbolj poznana prireditev v Lendavi „Bogračfest 2013“. Prireditev, ki je tudi letos potekala v starem mestnem jedru uredne svetovne prestolnice bograča, Lendave, torej na glavni mestni ulici, je kljub nekoliko slabšem vremenu, ki se ni bistveno izboljšalo niti v popoldanskem in večernem času, je poleg več tisoč obiskovalcev, pritegnila rekordno število, kar 103 (lani „le“ 89) tekmovalne ekip, ki so kuhale na sedmih tako imenovanih kulinaričnih otokih. Poleg rekordnega števila ekip iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške, kaže omeniti, da je leto prvič sodelovalo tudi ekipa iz tretje sosednje države Avstrije, in sicer iz Bad Radkersburga. Letos so se za omenjeno prireditev angažirali tudi lendavski študentje, ki so poleg osrednjega Bogračfesta organizirali še „Študentski bogračfest 2013“.
Po ocenah strokovne komisije, katero je vodila ugledna upokojena učiteljica kuharstva na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci, Zdenka Tompa, je najboljši bograč skuhala ekipa Društva vinogradnikov in sadjarjev Hotiza, drugo mesto je zasedla ekipa Društva vinogradnikov Čentiba, tretje mesto pa je osvojila ekipa Svetega Martina na Muri, torej sosedje iz Hrvaške. Pred razglasitvijo najboljših so sicer uprizorili pravi ognjemet. Med študentskimi in dijaškimi ekipami pa je slavila ekipa Kluba prekmurskih študentov, kar je nekako bilo tudi pričakovano, saj je bograč le doma iz Prekmurja.
Prav mladi so poskrbeli tudi za celodnevni zabavni program, ki je bil nekoliko bolj mladinske ter modernejše narave od klasičnega dogajanja na Glavni ulici, saj je za glasbo čez dan poskrbel DJ, za mikrofonom pa bo znani prekmurski radijski moderator Bojan Kolar – Bobo. Bogračfest 2013 se je, po nastopu skupine Nova legija, zaključil z nastopom Adija Smolarja pri Gledališki in koncertni dvorani, a se je dogajanje od 22,00 ure naprej nadaljevalo na ploščadi pred hotelom Elizabeta. Tam so pri Klubu študentov Lendava ter Mansardi poskrbeli za odlično večerno dogajanje, saj sta na odru nastopili dve glasbeni skupini, in sicer Špirit band kot predskupina in Jean Bačič Quartet kot glavni glasbeni gostje. Zabava je tako trajala do zgodnjih nedeljskih ur. V okviru dogodka so v Lendavi med drugim organizirali tudi tekmovanje, ki so ga poimenovali „Tudi Lendava ima talent”...
KAKO PRIPRAVIMO DOBER PREKMURSKI BOGRAČ?
Prekmurski bograč (odlična različica madžarske specialitete) je mesna jed s čebulo, tremi vrstami mesa, z začimbami in zelišči, krompirjem, vinom ipd.
Sestavine: 800 g govejega bočnika; 800 g divjačine; 800 g svinjskega stegna; 2 kg čebule; 1 kg krompirja; 2 dl olja; 1 dl suhega belega vina; 1 dl rdečega vina; 1 žlica soli; črni poper v zrnu; 4 žlice mlete rdeče paprika; 4 stroki česna; 3 lovorovi listi; 1 žlička suhega majarona; mleta kumina. Predpriprava: Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Priprava: V posodi segrejemo olje, na katerega stresemo sesekljano čebulo. Med občasnim mešanjem jo počasi pražimo približno 20 minut, pri čemer ne sme spremeniti barve. Meso oprhamo pod tekočo hladno vodo, obrišemo in narežemo na približno 40 gramov težke koščke. Prepraženi čebuli dodamo narezano govedino. Med občasnim mešanjem vse skupaj počasi pražimo 15 minut. V posodi pristavimo in zavremo približno 2 litra vode; pustimo jo na toplem. Česen olupimo, stremo in drobno sesekljamo. Čebulo in govedino potresemo z mleto rdečo papriko. Na hitro premešamo, potem pa zalijemo s toliko vroče vode, da prekrije vse sestavine. Dodamo sol, sveže mlet črni poper, sesekljan česen, lovorove liste, majaron in malo mlete kumine. Zavremo in počasi kuhljamo 15 minut. V posodo dodamo narezano divjačino. Premešamo, zavremo in počasi kuhljamo 15 minut. V posodo stresemo narezano svinjino. Premešamo, zavremo in počasi kuhljamo 15 minut. Krompir olupimo in narežemo na kose, ki naj bodo podobne velikosti kot meso. Koščke stresemo k mesu, potem pa vse skupaj kuhljamo še približno 15 minut. V posodo nalijemo belo in rdeče vino. Zavremo in počasi kuhljamo še 10 minut.
Serviranje: Prekmurski bograč je sočna jed na žlico. Ponudimo ga samostojno ali z izbranim domačim kruhom.
Prekmurski bograč izvirno pripravljamo na svinjski masti, ki pa se je v sodobni prehrani izogibamo. Nekateri viri navajajo, da del olja nadomestimo z nakockano slanino. V nekaterih receptih med sestavinami najdemo paradižnik, vendar poznavalci ocenjujejo, da paradižnik jedi doda nepotrebno kislost. V posameznih različicah so med sestavinami tudi paprike suhi jurčki ali/in feferone. Jed je lahko poljubno pikantna. Glede na količino in vrsto oziroma stopnjo pikantnosti izbrane mlete rdeče paprike. Sladka ali (pol)ostra mleta rdeča paprika je predmet osebnega okusa in izbire. Seveda pa lahko tudi kombiniramo..., odvisno od tega kdo ga kuha!