Dobro psihofizično počutje je osrednji steber zdravja

Začenjajo se obsežne jesenske aktivnosti CKZ ZD Gornja Radgona.

    V Centru za krepitev zdravja (ZD Gornja Radgona) v okviru skrbi za zdravje in zdrav življenjski slog državljanov že vrsto let izvajajo vedno več preventivnih dejavnosti, kamor sodijo strokovna predavanja in svetovanja, dnevi odprtih vrat, delavnice, testi hoje, merjenja krvnega pritiska, krvnega sladkorja, holesterola, pulza, boj zoper depresijo, šole zdravega hujšanja, zdrave prehrane, odvajanja od kajenja, čezmernega uživanja alkohola ipd. Že nekaj let izvajajo tudi psihoedukativne delavnice za duševno zdravje (spoprijemanje s stresom, s tesnobo, z depresijo, tehnike sproščanja..., skupinsko ali individualno). Sedaj pa, po besedah vodje Centra za krepitev zdravja (CKZ) pri ZD Gornja Radgona, ki pokriva občine Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, Slavice Mencingar, dipl. med. sestre, začenjajo jesenske aktivnosti.

    V CKZ Gornja Radgona se zavedajo, da je dobro psihofizično počutje steber zdravja. V času »koronakrize«, pa je še bolj pomembno, da smo zdravi in je naš imunski sistem okrepljen, tako, da nam tudi »virusi in bakterije ne morejo do živega«, kot pravi vodja CKZ Slavica Mencingar. Strokovnjaki tima CKZ, zato pozivajo na čim večjo udeležbo na delavnice, ki se bodo pričele izvajati v mesecu septembru. Srečanja bodo potekala z upoštevanjem vseh priporočil in navodil za preprečitev okužbe z virusom COVID 19. Dejavnosti, ki se izvajajo potekajo v obliki skupinskega dela (delavnice) in v obliki individualnega svetovanja. Tako boste dobili koristne informacije s strani diplomirane medicinske sestre iz področja zdravega življenjskega sloga, dejavnikov tveganja (zvišane maščobe, zvišan krvni tlak in zvišan krvni sladkor), ter kako se uspešno spopadati z nezdravimi razvadami, kot je kajenje, uživanje alkohola itd... Tudi pomen preventive pred rakom je področje, ki spada v naše svetovanje.

    „Na področju zdrave prehrane se bodo udeleženci srečali z dipl. dietetičarko tako v skupini, kot individualno. Kako pomembna je telesna dejavnost za zdravje, pa vam bosta predstavila dipl. fizioterapevt in dipl. kineziologinja. V njuno področje spada tudi svetovanje in praktičen prikaz vaj za zdravo držo in zdravo hrbtenico, preverjanje vaše telesne zmogljivosti, kako izvesti aktivni odmor na različnih deloviščih in še veliko tega. Velik del našega dela in najbolj obiskane aktivnosti pa so s področja duševnega zdravja. Naši uporabniki so spoznali, da je duševno zdravje področje, ki vpliva na naše psihofizično počutje in zato obisk pri naših psihologinjah toplo priporočajo vsem, ki se srečujejo s tovrstnimi težavami. Psihoedukativne delavnice, ki jih izvajata psihologinji so naslednje: Spoprijemanje s stresom, Spoprijemanje z depresijo in Spoprijemanje s tesnobo in Tehnike sproščanja. Delo poteka v skupini in individualno“, pravi Mencingareva, ki dodaja, da uporabniki najbolj poznajo po delavnici »Zdravo hujšanje«, ki je tudi najdaljša izmed vseh, saj traja 16 tednov z dodatnimi motivacijskimi srečanji do enega leta. V delavnico se vključujejo vsi prej omenjeni strokovnjaki z podporo zdravnika družinske medicine.

Prav zaradi tega ekipa CKZ Gornja Radgona vabi vse zainteresirane, da se jim pridruži čim več občanov, Slavica Mencingar pa ob koncu še pove, da se bodo v kratkem preselili v nove prostore (prizidek zdravstvenega doma), česar se seveda vsi že zelo veselijo.