Domači gasilci skuhali najboljši bograč
Kar 88 ekip tekmovalo na 12. Bogračfestu 2016 v Lendavi, ki postregel tudi z lepim obiskom. Več tisoč porcij bograča za 10 tisoč obiskovalcev. Najlepše urejeno tekmovališče je imela ekipa Viharsarki betyarok gyula.
V Lendavi, svetovni prestolnici bograča, se je minulo soboto, zadnjo v letošnjem avgustu, odvijala 12. tradicionalna, etno-kulinarična prireditev „Bogračfest 2016”. Šlo je za največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, kjer je 88 tekmovalnih ekip iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške skuhalo več kot 2000 litrov tekmovalnega bograča, kar je zadoščalo za dobrih 4000 porcij te slastne enolončnice, po kateri je Lendava zaslovela po celem svetu. Še več bograča so obiskovalcem ponujali na tako imenovanih kulinaričnih otokih. Ocenjevalna komisija je podelila naziv »Mojstri bograča« ekipi Poklicne gasilske enote Lendava, ki je skuhala zmagovalni bograč. Letos je naziv za »Najlepše urejeno tekmovališče« prejela ekipa Viharsarki betyarok gyula. Letošnjo etno-kulinarično prireditev v najvzhodnejšem slovenskem mestu je obiskalo okoli 10 tisoč obiskovalcev, ki so uživali v pokušanju bograča.
V čudovitem poletnem vremenu, z okoli 30 stopinj v senci, je v slikovitem starem mestnem jedru Lendave okoli 10 tisoč obiskovalcev na 1400 metrov dolgem prizorišču lahko okušalo 88 tekmovalnih bogračev. Organizatorji so tekmovalnim ekipam razdelili 400 kilogramov mesa, 300 kilogramov čebule, 400 kilogramov krompirja, 150 kilogramov česna, 40 kilogramov zelene paprike, 150 kilogramov kruha in okoli 150 litrov olja. Letos je t.i. degustacijske bograče nadomestila pestrejša in znatnejša ponudba bogračev in drugih kulinaričnih dobrot ter odličnega vina na številčnejših kulinaričnih otokih, ki so jih namestili na razvejanem prizorišču v starem mestnem jedru Lendave.
Šestčlanska ocenjevalna komisija je imela tudi tokrat težko delo pri izbiri najboljših bogračev. Letošnji zmagovalni bograč v svetovni prestolnici bograča je po oceni komisije skuhala ekipa Poklicne gasilske enote Lendava. Drugo mesto je zasedla ekipa Virs, tretje pa ekipa Reflex servis d.o.o. Naziv zmagovalca v kategoriji »Najlepše urejeno tekmovališče« je prejela ekipa Viharsarki betyarok gyula, drugo mesto je osvojila ekipa NLB, tretje mesto pa je pripadlo Turistični zajednici občine Sveti Martin na Muri.
Mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava je ob robu letošnjega Bogračfesta izpostavil, da je prireditev postala lendavska klasika: »Dogodek vključujemo kot turistično blagovno znamko Festival Vinarium Lendava. Želimo si, da Bogračfest ne bo zgolj festivalski dogodek, ampak služi kot promocija turizma. Predstavlja tudi kot močno podporo pri kandidaturi Lendave za Evropsko prestolnico kulture (EPK).« Lendava je namreč napovedala kandidaturo za EPK 2025. Prizadevanja Lendave, da postane Evropska prestolnica kulture, sta pozdravila in podprla tudi župan hrvaške Međimurske županije Matija Posavec in župan Čakovca Stjepan Kovač, ki sta obiskala Bogračfest. Prireditev namreč vsako leto obiščejo tudi številni gospodarstveniki in predstavniki političnega življenja iz Slovenije in iz tujine. Župan Balažek je mdr. gostil še župana Murske Sobote dr. Aleksandra Jevška, nadžupana Budimpešte Istvána Tarlósa, župana madžarskega Kőszega Huberja Gabora ter predstavnike Pécsa in Kotoribe.
S prireditvijo, ki je tudi letos postregla z bogatim spremljevalnim programom, je prav tako zadovoljen Igor Kolenko, direktor Bogračfesta: »Bogračfest je razdeljen na tekmovalni del in kulinarični del, namenjen obiskovalcem. Letos smo za obiskovalce uredili kar celo ulico, ki smo jo poimenovali kulinarična ulica. Tukaj kulturna in turistična društva ponujajo domače dobrote. Na voljo je več kulinaričnih otokov, ki obiskovalcem ponujajo kulinarične dobrote. Menim, da bi Bogračfest moral prerasti v večdnevni, morebiti tudi v večtedenski dogodek.«
Bogračfest je največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji in že več kot desetletje privabi v Lendavo na tisoče obiskovalcev. Zadnja leta se te tradicionalne kulinarične prireditve v Lendavi udeleži okoli 100 tekmovalnih ekip, obiskovalci pa lahko uživajo v vrhunski kulinarični ponudbi in pokušanju odličnih lendavskih vin. Od leta 2011 je Lendava tudi svetovna prestolnica bograča. Prireditev z laskavim nazivom vsako leto privabi tekmovalce iz sosednjih držav. Organizatorji te tradicionalne etno-kulinarične prireditve tekmovalnim ekipam vsako leto zagotovijo kotel in drva, pa tudi sestavine za bograč, kot so tri vrste mesa, krompir, čebulo, česen in olje. Tekmovanja se lahko udeležujejo domače in tuje fizične ter pravne osebe, posamezniki in društva.
V sklopu Festivala Vinarium bo v Lendavi spet živahno naslednji vikend. V soboto bo potekala tradicionalna etnološko-kulinarična prireditev Lendavska trgatev. V nedeljo pa bodo s slovesnostjo obeležili prvo obletnico otvoritve Vinariuma, najvišjega razglednega stolpa v Sloveniji, katerega obisk je v prvem letu presegel vsa pričakovanja, saj si ga je do sedaj ogledalo že preko 86 tisoč obiskovalcev. Stolp si je zgolj včeraj ogledalo skoraj tisoč ljudi, veliko od njih se je s prizorišča Bogračfesta do stolpa popeljalo z brezplačnim avtobusom.
Kako pripravimo dober prekmurski bograč?
Najprej čebula, pa govedina, nato divjačina, ter pozneje svinjina in čisto na koncu vse ostalo...
Prekmurski bograč (odlična različica madžarske specialitete) je mesna jed s čebulo, tremi vrstami mesa, z začimbami in zelišči, krompirjem, papriko, paradižnikom, česnom, vinom ipd.
Sestavine: 800 g govejega bočnika; 800 g divjačine; 800 g svinjskega stegna; 2 kg čebule; 1 kg krompirja; 2 dl olja; 1 dl suhega belega vina; 1 dl rdečega vina; 1 žlica soli; črni poper v zrnu; 4 žlice mlete rdeče paprika; 4 stroki česna; 3 lovorovi listi; 1 žlička suhega majarona; mleta kumina.
Predpriprava: Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Priprava: V posodi segrejemo olje, na katerega stresemo sesekljano čebulo. Med občasnim mešanjem jo počasi pražimo približno 20 minut, pri čemer ne sme spremeniti barve. Meso oprhamo pod tekočo hladno vodo, obrišemo in narežemo na približno 40 gramov težke koščke. Prepraženi čebuli dodamo narezano govedino. Med občasnim mešanjem vse skupaj počasi pražimo 15 minut. V posodi pristavimo in zavremo približno 2 litra vode; pustimo jo na toplem. Česen olupimo, stremo in drobno sesekljamo. Čebulo in govedino potresemo z mleto rdečo papriko. Na hitro premešamo, potem pa zalijemo s toliko vroče vode, da prekrije vse sestavine. Dodamo sol, sveže mlet črni poper, sesekljan česen, lovorove liste, majaron in malo mlete kumine.
Zavremo in počasi kuhljamo 15 minut. V posodo dodamo narezano divjačino. Premešamo, zavremo in počasi kuhljamo 15 minut. V posodo stresemo narezano svinjino. Premešamo, zavremo in počasi kuhljamo 15 minut. Krompir olupimo in narežemo na kose, ki naj bodo podobne velikosti kot meso. Koščke stresemo k mesu, potem pa vse skupaj kuhljamo še približno 15 minut. V posodo nalijemo belo in rdeče vino. Zavremo in počasi kuhljamo še 10 minut.
Serviranje: Prekmurski bograč je sočna jed na žlico. Ponudimo ga samostojno ali z izbranim domačim kruhom.
Prekmurski bograč izvirno pripravljamo na svinjski masti, ki pa se je v sodobni prehrani izogibamo. Nekateri viri navajajo, da del olja nadomestimo z nakockano slanino. V nekaterih receptih med sestavinami najdemo paradižnik, vendar poznavalci ocenjujejo, da paradižnik jedi doda nepotrebno kislost. V posameznih različicah so med sestavinami tudi paprike suhi jurčki ali/in feferone. Jed je lahko poljubno pikantna. Glede na količino in vrsto oziroma stopnjo pikantnosti izbrane mlete rdeče paprike. Sladka ali (pol)ostra mleta rdeča paprika je predmet osebnega okusa in izbire. Seveda pa lahko tudi kombiniramo..., odvisno od tega kdo ga kuha!