Mladi gostinci slavili na žaru

Na 3. „Čarovniški roštiljadi“ v Radencih je najbolje „čarala“ ekipa SŠGT Radenci.
Tudi na skrajnjem severovzhodu države, v Pomurju in Slovenskih goricah, so ob letošnji „noči čarovnic“ pripravili številne dogodke in prireditve, med katerimi eno častnih mest pripada tradicionalni, 3. „Čarovniški roštiljadi“, ki jo je na terasi hotela Radin v Radencih, pripravilo Turistično društvo Radenci. Na zanimivem tekmovanju, kjer so na žaru pekli oz. „čarali“ čarovniške čevapčiče, pleskavice, piščančje prsi, svinjsko vratovino, in prave čarovniške mesne rezance, so nastopile tri ekipe, ki v Radencih kaj pomenijo v turizmu: Zavod za turizem in šport Radenci, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci ter Mladinsko društvo Vrelec Radenci, prvič pa se jim je pridružila tudi ekipa Slovenskih novic.

Celotno dogajanje, na katero je prišlo presenetljivo veliko obiskovalcev, ki so lahko marsikaj poskusili, je popestrila tudi lokalno obarvana ponudbo čarovniških stojnic. Seveda je veliko obiskovalcev pritegnila tudi „Mukina čarovniška noč“, ki je v organizaciji Zdravilišča Radenci potekala na drugi strani terase hotela Radin, kjer so poleg različnih igric, ponujali pečene kostanje, čarovniške palačinke, čarovniške napoje... in predvsem veliko zabave in veselje najmlajših. Za plesno glasbo vseh prisotnih pa je skrbel odlični prekmurski glasbenik Drago Jošar.

Sami tekmovalci in tekmovalke 3. čarovniške roštiljade, najbrž niso preveliko pozornosti namenjali številu obiskovalcev, saj so imeli veliko dela. Enako tričlanska strokovna komisija (predsednik Boštjan Rožanc, ter člana: Miha Veberič in Alenka Kodba), ki je poleg priprave in urejenosti delovnega mesta, higiene in postopka priprave jedi, estetskega izgleda jedi, predvsem ocenjevala okus. In tukaj je komisijo, ki je imela sila težavno delo, saj so vsi pripravili odlične izdelke od katerih so se množicam cedile sline, je še posebej, podobno kot predlani, prepričala ekipa mladih kuharjev iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, ki je očitno najbolje čarala. Mimogrede je omenjena kuharska ekipa bila zelo uspešna tudi na nedavnem, 62. gostinsko turističnem zboru Slovenije v Novi Gorici. Vse to pa vedno znova potrjujejo, da se nam za prihodnost gastronomije ni treba bati, saj mladi radi pokažejo tisto kar se učijo, in to je dejansko veliko. Sicer pa so vse ostale ekipe zasedle drugo mesto, med njimi tudi ekipa Slovenskih novic, v kateri je glavni kuhar bil eden najboljših pekov jedi z žara v Pomurju, Zdravko Preredović, ki prav te dni ureja zadnje nianse okrog otvoritve nove gostinske pridobitve v središču Gornje Radgone – Radgonskega žara...

Končni vrstni red: 1. Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci (Alen Marič, Kevin Lackovič, ki se jima pozneje pridružila še mentorica Zdenka Mesarič), 2.- 4. Slovenske novice (Zdravko Preredović, Milena Potočnik), Zavod za turizem in šport Radenci (Mateja Črenjavič, Marija Černjavič, Sonja Bily) in Mladinsko društvo Vrelec Radenci (Martin Belak, Eva Mijatović, Žan Karas). Vse ekipe so prejele lepe praktične nagrade, za poznejšo skupno pojedino pa je poskrbel prav vodja ekipe Slovenskih novic, Zdravko Preradović, ki je prisotne razvajal z dobrotami z žara, med drugim tudi z jetrci v svinjski mrežici...

Sicer pa, čeprav so organizatorji pričakovali nekoliko več tekmovalnih ekip, je predsednica TD Radenci Karmen Žibret Kaučič bila zadovoljna in je dejala, da bo prireditev potekala tudi v bodoče na predvečer noči čarovnic. Prepričana je tudi, da bo že na naslednjem tekmovanju v prestopnem letu 2016 več tekmovalnih ekip. Pravi namreč, da zmaga ni najpomembnejša, temveč sodelovanje in druženje!