Najboljša Renato in Evgen iz Term 3000

V radenskem parku so se že šestič v kuhanju divjačinskega golaža pomerili ugledni kuharji ter tudi ljubitelji jedi iz divjačine.
V teh prazničnih dnevih, ko marsikje diši po kresih, mlajih, piknikih in žaru, so zdraviliško – turistični delavci Zdravilišča Radenci spet „kuhali“ nekaj posebnega. V radenskem parku, tik ob restavraciji „Park“ so namreč pripravili 6. tekmovanje v kuhanju divjačinskega golaža. Omamen vonj pražene čebule, mesa in drugih sestavin, je že od dopoldanskih ur vzbujal apetit tamkajšnjih turistov ter tudi domačinov, ki so prišli mimo. Nekaj pa jih je ob sočnem divjačinskem golažu in ocenjevanju naj špricarjeva, ki je potekalo zraven, pritegnila tudi živa glasba, ansambla „Zadnji moment“ iz Veržeja.

Samo tekmovanje, kjer so organizatorji vsem ekipam priskrbeli vse osnovne sestavine za kuhanje, predvsem divjačinsko meso in čebulo, ostale morebitne finese, so si lahko prinesli sami tekmovalci, je pritegnilo devet ekip, predvsem iz Prlekije in Prekmurja. Šlo je v veliki meri za znane profesionalne kuharje iz elitnih slovenskih restavracij, zraven pa so bili tudi ljubiteljski kuharji, predvsem ljubitelji te priljubljene divjačinske jedi. Ob vseh odličnih jedeh, niti ne preseneča, da je največ dela imela ocenjevalna komisija sestavljena iz vrhunskih strokovnjakov, predsednice Zdenke Mesarič (strokovna učiteljica na SŠGT Radenci), ter člana Danilo Kozar, vodja kuhinje v hotelu Termal in bazenskega kompleksa Terme 3000; in Boštjan Rožanc, vodja kuhinje v Zdravilišču Radenci, kajti potrebno je bilo oceniti same vrhunske izdelke. In čeprav so vsi golaži bili odlični, je komisija morala izbrati tri najboljše.

Tako je zmagal divjačinski golaž, ki ga je skuhala ekipa Terme 3000 Moravske Toplice, v sestavi: Renato Rac in Evgen Mlinarič, ki je lani bila druga. Tokrat je 2. mesto osvojila ekipa Team Slavinec Boreci (Viktor Slavinec, Milan Slavinec, 11-letna Maša Slavinec in 9-letni Vito Slavinec), tretje pa ekipa Petanjski butalci (Jožef Ranko, Robert Šeruga in Bernarda Kerec). Vse ostale ekipe so bile uvrščene na četrto mesto: KTD Puconci (zakonca Marta in Karel Hari), Zdravilišče Radenci (Klaudija Grah in Trezika Müller), Zakoj pa nej Puconci (Leon Maučec in Tatjana Novak), DOSOR Radenci (stanovalca Pavle Zvara in Ratko Majstorović), Terme Lendava (Tomaž Jaklin) in Turistično društvo Radenci (Viktor in Jure Zamuda).

In po kakšnem receptu je divjačinski golaž kuhala večina ekip?

Sestavine: 3 kg divjačine, 2 kg čebule, 4 stroke česna, večji korenček, 200 g zelene, 300 g paradižnika, 2 dcl olja,3 žlice moke, 5 dcl rdečega vina, 1 žlica brusničnega jama, voda za zalivanje, lovor, rožmarin, brinove jagode, timijan, mleta rdeča paprika, sol, poper, sesekljan peteršilj. Po želji – ostri feferoni.

Priprava: Najprej sesekljamo čebulo, ter jo prepražimo. Dodamo na kocke narezano meso in zelenjavo. Vse skupaj začinimo in prepražimo. Nato dodamo še sesekljan česen in rdečo papriko. Sestavine zalijemo z vodo in kuhamo do mehkega. Med tem ko se kuha dodamo še sesekljan olupljen paradižnik. Približno 10 minut pred koncem kuhanja zalijemo še z rdečim vinom in dodamo brusnice ter vse skupaj zgostimo z moko. Pred serviranjem potresemo s sekljanim peteršiljem. Zraven lahko ponudimo kruhove cmoke s suhimi slivami ali pečeno polento (ekipa Term Lendava je ponudila odlično, z ocvirku zabeljeno koruzno polento). In dober tek!