Najboljši so bili Rudolf, Drago in Dorisz

V Gaberju znova dišalo po koruznih zlevankah.
Kulturno društvo Zarja Gaberje (pri Lendavi) je konec minulega tedna v domačem vaškem domu pripravilo 2. Zlevankijado, tekmovanje v pripravi stare tradicionalne prekmurske in prleške jedi – koruzne zlevanke. Na tokratno tekmovanje, na katerem je bilo tudi veliko gledalcev in navijačev, se je prijavilo 28 tekmovalcev iz Gaberja, Radmožancev, Lendave, Mostja, Ižakovcev, Benice, Petišovcev, Trimlinov, Srednje in Gornje Bistrice, Kapce ter s Pinc, ki so pripravili zelo okusno staro pecivo iz koruzne moke. Vsi tekmovalci oz. tekmovalke so v ocenjevanje ponudili kar 44 zlevank, od česa 25 klasičnih in 19 modernih.

Tako je strokovna komisija, katero so sestavljale: Bernarda Raščan iz Velike Polane, Milena Toplak s Kapce in Helena Ftičar iz Dolnjega Lakoša, imela kar veliko dela, da je vsak vzorec pregledala, poskusila in ocenila. Po temeljitem ocenjevanju je 3-članska komisija odločila, da sta najboljši zlevanki spekli Drago Režonja (klasična zlevanka) in Rudolf Gönc (moderna zlevanka), naslov za inovativnost pa je osvojila Dorisz Farics.

Končni vrstni red, klasični vzorec: 1. Drago Režonja, 2. Sandra Vöröš, 3. Sindi Gerenčer (vsi Gaberje) itd.; Moderni vzorec: 1. Rudolf Gönc (Mostje), 2. Dorisz Farics (Petišovci), 3. Rudolf Gönc itd. Žirija se je med drugim odločila podeliti še priznanji za inovativni zlevanki. To sta bili zlevanki Dorisz Farics (Petišovci) in Helene Antolin Tubaut (Gaberje).

Drugo zlevankijado v Gaberju so s kulturnim programom popestrili: madžarski ljudski pevci KD Petőfi Sándor Čentiba, ljudski pevci KD Hotiza, mlada folklorna skupina iz Madžarske, ki deluje pod okriljem TKD Močvirski tulipan Radmožanci, citrarska skupina Petőfi Sándor, zakonca Donko iz Gornje Bistrice in prekmurska folklorna skupina iz Lendave.

Koruzna zlevanka – recept

Sestavine: 4 jajca, 3 dl. Sladkorja, 3 dl koruzne moke ali zdroba, 1,5 dl gladke moke, 1 pecilni prašek, 1 dl olja, 1 dl mleka, 3 naribana jabolka (40 dkg), malo soli.

Postopek: Cela jajca in sladkor zmešamo z mešalnikom, dodamo še ostale sestavine in vlijemo v namazan in z moko potresen pekač (pekač naj bo velik). Pečemo na 200 stopinj, 15-20 minut. Pečeno zlevanko premažemo s kislo smetano in posujemo s sladkorjem.