Prleška gibanica na Vindelu 2015
Odlična prleška sladica je navduševala obiskovalce.
V kongresnem centru hotela Habakuk v Mar4iboru je potekal tradicionalni, že 8. VinDel, mednarodni salon dobrot. Kar 219 promocijsko degustacijskih mizic je pričakalo obiskovalce od blizu in daleč. Na pokušnjo je bila izjemna paleta vinsko kulinaričnih okusov višjega kakovostnega razreda. Sejemske pokušnje in srečanja z avtorji okusov so potekali kar osem ur. Z območja prleške občine Križevci je Kulturno in izobraževalno društvo Kelih, ob podpori občine poskrbelo za promocijo prleške gibanice, predstavilo pa se je tudi Vinogradništvo Družina Kos. Kosovi so ponudili tudi Veroniko, ki je bila letos izbrana za najbolj všečno vino k prleški gibanici.
Seveda je društvo Kelih poskrbelo, da so obiskovalci na VinDelu poskusili odlične prleške gibanice, zato so jih posebej za to priložnost pripravili v Gostilni Zorko iz Borecev in Dvorcu Jeruzalem. Prleško gibanico je spekla tudi Katja Koroša, manjkala pa ni niti drugo uvrščena na letošnjem ocenjevanju prleških gibanic, ki sta jo spekli Kafetarici Majda Vrbnjak in Lidija Koroša.
Jasmina Lubi je poskrbela za odlično predstavitev prleške gibanice ob promocijski mizici. Ker tudi sama občasno speče najboljšo prleško sladico, so obiskovalci dobili informacije o pripravi prleške gibanice dobesedno iz prve roke. Po odmevni prireditvi Prleška gibanica 2015 v mesecu septembru je bila to že druga predstavitev dela prleške kulinarike v Mariboru. Prva se je zgodila že v oktobru v Miškovi Špajzi, trgovini z dobrotami iz slovenskih kmetij. In kot je dejal Dušan Zorko, je promocija prleške gibanice zelo uspešna, da sladica postaja čedalje bolj prepoznavna, kar opazijo tudi pri njih v gostilni.
„Sicer pa je Vindel 2015 obiskalo izjemno veliko število obiskovalcev, katerih povprečna starost je bila okoli 35 let, hotel Habakuk pa je pokal po šivih. Salon VinDel je enkratno vinsko kulinarično doživetje in mnogim velja za najokusnejšega v letu“, je povedala mag. Tjaša Kosm vodja društva Kelih.