Ribiči so zakurili v Lisjakovi strugi

Začela se je sezona kresovanj in prijetnih druženj.
Številni radgonski ribiči ter njihovi družinski člani in simpatizerji RD Radgona ter tudi drugi gostje, so veliki petek preživeli ob „tabornem ognju“ in slastnih pečenih ribah. Že leta 2000 so namreč radgonski ribiči združili spomladansko čistilno akcijo ob svojem ribniku in ribiški hiši, v Lisjakovi strugi, kjer je spomladi veliko suhega vejevja in neuporabnega lesa, s prižigom kresa. Od začetka so prireditev imenovali „Srečanje ob tabornem ognju“, ker pa je prireditev vsako leto za velikonočne praznike, natančneje na „postni“ Veliki petek, sedaj temu rečejo „Velikonočno kresovanje“. Ob prijetnem druženju si obiskovalci kakšno povedo, se poveselijo, ribiči pa pripravijo tudi dobre pečene ribe... In prizadevni radgonski ribiči, ki s svojimi različnimi ter pogostimi prireditvami bistveno popestrijo družabno življenje v Gornji Radgoni in okolici, se tudi letos niso izneverili tradiciji. Tradicionalno velikonočno kresovanje, pravzaprav zanimivo družabno srečanje, ki je že sedmič potekalo na velikonočni petek, je spet bilo veselo in razigrano.

Pravilna je bila odločitev organizatorjev, da prireditev potekaka na veliki petek, ko večina ljudi uživa ribe. In tako se je tokrat po lepem vremenu, že od poldneva zbralo lepo število obiskovalcev, ki so med drugim pohrustali več kot 160 lepo zapečenih postrv, s krompirjevo solato, katere so spekli: Branko, Bojan, Silva in Ivan. Če bi rib bilo še več, bi vse odšle za med. Obiskovalci so uživali v prijetnem klepetu in glasbi, nekateri pa so tudi kartali šnops, tako da nikomur ni bilo dolgočasno, še najbolj razigrani pa so bili malčki. Tako se je v Lisjakovi strugi, ki je postala ena osrednjih radgonskih turističnih destinacij odvijalo marsikaj prijetnega, vse skupaj pa samo potrjuje, da so si ribiči že pred leti izbrali pravi termin za popestritev dogajanj v prazničnih dneh. Že samo druženje je sila koristno, saj tega dandanes marsikje primanjkuje, Predsednik RD Radgona TE Gornja Radgona Ivan Bolčina je bil izjemno zadovoljen z obiskom in dogajanjem, zato pa ne vidi vzroka, da se prireditev ne bi odvijala tudi v prihodnje.

Sploh pa na radgonskem območju vsako leto med Veliko nočjo in 1. majem pripravijo številne prireditve s kresi, ki pritegnejo veliko pozornost. Pohvalno pa so se večinoma uspeli dogovoriti okrog termina, saj kres najprej ob Veliki noči imajo ribiči v Lisjakovi strugi, na Dan upora ga imajo lovci ob svojem lovskem domu v Hercegovščaku, na predvečer 1. maja je poslastica na ŠRC Trate v organizaciji Zavoda za turizem, kulturo in promocijo, ter gasilcev, na sam praznik dela ob ribiškem domu v Podgradu...