Skupna misel govorcev: Upokojencem ni nič podarjeno!

Več kot 450 upokojencev na 16. srečanju v Zgornjem Konjišču, ki sporočajo: "Ne varčujte na plečih upokojencev."""
Na svoji tradicionalni lokaciji pri Ribiškem domu v Zgornjem Konjišču v Apaški dolini, je Društvo upokojencev Gornja Radgona, ki trenutno šteje natanko 777 članic in članov, pripravilo že 16. srečanje upokojenk in upokojencev svojega društva, a tudi iz ostalih društev s področja Upravne enote Gornja Radgona (občine: Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici), in sicer DU Apače, DU Grozdek Janžev Vrh, DU Kapela, DU Negova - Spodnji Ivanjci, DU Sveti Jurij ob Ščavnici in DU Radenci. Na srečanju v sencah stoletnih dreves v idiličnem okolju TRC Zgornje Konjišče, se je po lepem vremenu zbralo več kot 450 udeleženk in udeležencev, ter tudi nekaj gostov in izvajalcev kulturnega programa.

V čudovitem poletnem dopoldnevu so prisotne pozdravila župana občin Apače in Gornja Radgona, dr. Andrej Steyer in Stanislav Rojko, direktor Doma starejših občanov Gornja Radgona, ki sta podprla delovanje upokojenskih društev ter jim obljubili pomoč tudi v prihodnje, in mag. Marjan Žula, ki je dejal, da bi lahko svoj dom napolnili še enkrat, saj imajo na čakalni listi prav toliko (150) ljudi, kot je postelj v domu. Predsednica DU Gornja Radgona, Inge Ivanek, pa je dejala, da je DU Gornja Radgona, na območju vseh štirih sedanjih občin, kot enotno (danes jih je sedem op.p.), bilo ustanovljeno, 1. julija daljnega leta 1950. Predsednik DU Apače Vili Žunkovič pa se je spraševal, kako naj človek preživi s 500 evri pokojnine, katere si je zaslužil s štiridesetimi leti poštenega dela. Osrednja govornica pa je bila predsednica Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Viola Bertalanič, ki je prisotne upokojence in upokojenke pozdravila tudi v imenu Zveze društev upokojencev Slovenije.

Skupna misel govorcev je gotovo zajeta v kratkem stavku: Upokojencem ni nič podarjeno! ter tudi „Upokojenke in upokojenci smo v svoji aktivni dobi dovolj prispevali k razvoju države ter se odrekali marsičemu, da je povsem odveč, da bi tudi sedaj država varčevanje prevalila na naša pleča.“ Ob tem se je Ivanekova spraševala, ali so upokojenci pozabljena generacija v tako imenovani socialni državi, ter zatrdila, da upokojenci niso krivi, da je vedno manj delovno sposobnih prebivalcev, in da mladi bežijo v tujino. Viola Bertalanič pa se je obregla ob upokojenski regres, češ da bi ta moral biti v dveh zneskih, in sicer 300 in 600 evrov. Zaskrbljeno je tudi dodala: „V času represije so nam vzelo 7 % pokojnin in jih niso vrnili, sedaj pa nam se obeta nova recesija“. Opozorila je tudi na nizke vdovske pokojnine, probleme z dolgotrajno oskrbo starejših ter pohvalila DU Gornja Radgona in k večji aktivnosti na različnih podorčjih povabila tudi ostala društva. Dodala je, da upokojence ravno množičnost in v zadnjem času vedno večja enotnost vzdržuje na površju, in to je v Pomurju še posebej aktualno ob dejstvu, da je skoraj petina vseh Pomurcev tudi upokojencev.

Sploh pa je na srečanju bilo slišati tudi, da „pokojnine nikomur niso podarjene, temveč krvavo zaslužene. Zato nikomur nismo v breme. Na svoje minulo delo smo ponosni in ponosni smo na prehojeno pot do danes. Pridobili smo si znanje in gradili domovino in postopno ustvarjali materialno podlago za lepše življenje nas in prihajajočih generacij. Ne želimo delovati proti nikomur, toda ne smemo dovoliti, da bi nas nekateri obravnavali kot obremenitev za našo družbo, pozabljajo pa kaj vse smo vložili v to družbo in državo. Ne želimo voditi državo toda ne bomo dovolili, da bi kdorkoli tlačil pravice upokojencev. Ne zahtevamo nekaj kar nam ne pripada, ne bomo pa dopustili, da se o nas, a brez nas razpravlja in odloča. Želimo biti zraven in sodelovati ter soodločati o naši materialni osnovi, tako na področju pokojninsko zdravstvenih, kot socialno stanovanjskih zadevah pa o področju domskega varstva in nege na domu...“

Na prireditvi, katero je vodila Alenka Regoršek, so v kulturnem delu programa nastopili: Ženski pevski zbor Društva upokojencev Gornja Radgona, mladi harmonikar David Šauperl, Ljudske pevke DU Apače, ljudski godec, pevec in literat Dani Rajh, in pevec Janez Perko, ki je pred pričetkom kosila za katero so poskrbeli na Turistični kmetiji Benko iz Spodnje Ščavnice, skupaj z vsemi prisotnim zapel čudovito pesmico: En starček je živel. Po kosilu je sledilo večurno družabno srečanje, ko je za plesno glasbo in zabavo ter humor poskrbel glasbenik Bojan Kacijan (Sierra Madre) iz Svete Ane v Slovenskih goricah.