Spoznali so jedi, ki krasijo praznično mizo
V Radencih so pripravili božični kuharski tečaj z Damjanom Babičem in Elizabet Bordon...
Priznani kuharski mojster Damjan Babič, najbolj znani kuhar na nacionalni TV Slovenija, ali kot ga nekateri imenujejo slovenski Jamie Oliver, in prva vinska kraljica Slovenske Istre Elizabet Bordon, tudi ob božičnih praznikih nista mirovala. V hotelu Izvir v Zdravilišču Radenci, kjer se jima je pridružil eden najboljših pomurskih kuharjev Denis Benko ter nekaj ljubiteljskih kuharjev, sta namreč pripravila božično obarvani kulinarični tečaj, na katerem so ljubitelji vihtenja kuhalnic med drugim pripravljali: božični kruh, orehovo potico, kokosovo potico, cimetove palčke, čokolade tartufe z mandlji in medene mufine. Ob tem je kuhar Damjan med drugim razkril tudi nekaj svojih skrivnih receptov in skrivnosti dobre kuhinje. Tako so prisotne, večinoma ženske, prejele marsikateri koristen kuharski nasvet. In da, tudi upreti so si upale kuharskemu mojstru - čeprav so delali sladice, so bile z dodajanjem sladkorja varčne, Damjanu pa ni preostalo drugega, kot da se strinja in jim pritrdi.
Da pa bi delavnica bila še bolj pestra je poskrbela nekdanja vinska kraljica Slovenske Istre Elizabet Bordon, ki je predstavitla odlična istrska vina, katera so obiskovalci lahko poskušali in kupili. „Degustirali smo vina Montis in Eko Laura, torej vina iz klasične predelave, vina iz ekološke predelave, likerje in žgane pijače. Med pokušino vina smo se tudi malo okrepčali z Istrskim pršutom, domačo rolano panceto, mladim ovčjim in kravjim sirom, tartufov pate, olivnim oljem in domačo kisano zelenjavo“, je razložila prva vinska kraljica Slovenske Istre Elizabet Bordon, ki se je tudi izkazala kot odlična kuharica, kar tudi ne preseneča, saj je Damjanova partnerica tudi izven kuhinje. obljubljajo organizatorji iz Radencev.
Božični kruh
Sestavine: 25 dkg ostre moke, 10 dkg sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vanilijev sladkor, 25 dkg suhih sliv, 10 dkg suhih mareilc, 10 dkg fig, 10 dkg rozin, 10 dkg sesekljanih orehov, 10 dkg na koščke narezane čokolade, 2 žlici ruma, šečepec cimeta, malo klinčkov.
Priprava: Suhe slive skuhamo v pol litra vode. Ohlajeno slivovo vodo damo k moki in zmešamo s sadjem, ki smo ga prej narezali na manjše koščke. V maso nato dodamo še ostale sestavine in dobro premešamo. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj damo maso. Pečemo eno uro pri 170 stopinjah.
Orehova potica
Sestavine, za testo: 50 dkg moke, 3 dkg svežega kvasa, 5 dkg sladkorja, 3 rumenjaki, 6 dkg surovega masla, žlica ruma, zvrhana žlica soli, približno 3 dl mleka; za nadev: 50 dkg zmletih orehov, dva lončka kisle smetane, snega treh beljakov, 12 dkr sladkorja, 3 žlice ruma, limonina lupina, cimet, vanjlijev sladkor.
Priprava: V kvas damo malo mleka, sladkorja in moke, nato počakamo, da vzhaja. Maščobo penasto zmešamo s sladkorjem, rumenjaki in rumom ter vse skupaj pognetemo z ogreto moko, soljo in mlačnim mlekom v mehkejše kvašeno testo. Stepemo ga s kuhalnico ali električnim mešalnikom, nato ga damo na toplo, da vzhaja in se njegova vsebina podvoji. Vzhajanega razvaljamo po pomokanem prtu za prst debelo in enakomerno namažemo z nadevom, za katerega po možnosti že dan poprej namočimo orehe v kisli smetani, da se dobro prepojijo. Primešamo dišave in trd snega iz beljakov, ki smo mu med stepanjem postopoma dodali sladkor. Namazano testo tesno zavijemo in položimo v močno pomaščen in z drobtinicamipotresen pekač in pokrito pustimo na toplem, da vzhaja. Nato potico premažemo s stepenim jajcem, večkrat prebodemo z vilico in damo v pečico, ki smo jo segreli na 20 stopinj. Čez deset minut vročino zmanjšamo na 180 stopinj in pečemo še 50 minut (če površina zelo potemni, jo vmes pokrijemo s papirjem za peko).
Kokosova potica
Sestavine-testo: 60 dag moke, 5 dag grenkega kakava, 5 dag kvasa, 10 dag sladkorja, 10 dag masla, 3 rumenjaki, 3 dl mleka, ščep soli; sestavine – nadev: 0,5 l sladke smetane, 40 dag kokosove moke, 20 dag sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 3 jajca + 3 beljaki.
Priprava: Iz sestavin zamesimo testo, kot za potico. Kakav umešamo med moko. Maslo, sladkor in rumenjake raztopimo v toplem mleku. Malo mleka prihranimo in v njem raztopimo kvas ter pustimo, da vzhaja. V skledo stresemo moko in v sredo naredimo jamico. Ščep soli damo ob strani, ker sol ne sme priti takoj v stik s kvasom. Ko kvas vzhaja, ga zlijemo v jamico, dodamo toplo mleko z ostalimi sestavinami in zamesimo testo (testo je precej gosto). Pustimo, da vzhaja, medtem pripravimo nadev. Smetano zavremo in v vrelo dodamo sladkor z vanilijevim sladkorjem in kokosovo moko. Dobro premešamo in odstavimo. Počakamo, da se ohladi in dodamo tri rumenjake in sneg iz šestih beljakov. Vzhajano testo razvaljamo in namažemo z nadevom ter zvijemo v potico. Pečemo na 180 stopinjah dobro uro. Vmes jo lahko pokrijemo s peki papirjem, da se ne zažge.
Cimetove palčke
Sestavine – palčke: 200 g pšenične vele moke, 150 g lešnikov, 250 g sladkorja, cimet 1 čajna žlička, 30 g masla, 7 žlic mleka; sestavine – glazura: 250 g sladkorja v prahu, svež limonin sok.
Priprava – palčk: V posodo stresemo moko, dodamo sesekljane lešnike, sladkor, mleko, cimet in maslo. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo in položimo na pekač, ki smo ga namazali z maslom. Za 30 minut ga damo na hladno. pečemo ga 20 minut na 200 stopinjah. priprava glazure: V posodi zmešamo sladkor in sok ene in pol limone. Segrejemo in prelijemo preko pečenega testa. Ko se glazura strdi in ohladi, testo narežemo na palčke.
Čokoladni tartufi z mandlji
Sestavine: približno dve skodelici čokolade, 100 g lističev mandljev, 50 g tartufate, 2 dl smetane, kakav v prahu.
Priprava: Čokolado raztopimo in jo zmešamo s smetano, tartufato, kakavom in postavimo zmes v hladilnik. Ko se ohladi oblikujemo žličnike in povaljamo v mandlje.
Medeni mufini
Sestavine: 280 g mehke moke, 70 g sladkorja, 90 g cvetličnega medu, 80 g masla, 1 dl kokosovega mleka, 4 jajca, 1 žlička naribane pomarančne lupine, 1 vanilij sladkor, 1 pecilni prašek, ½ žličke cimeta, 1 ščepec mletih klinčkov.
Priprava: Pečico segrejemo na 190 stopinj. jajca penasto umešamo s sladkorjem in vinilijemim sladkorjem. Jajčni mešanici dodamo zmehčano maslo, kokosovo mleko, med, začimbi in drobno naribamo pomarančno lupinico. Gladko razmešamo. Moko presejemo s pecilnim praškom, potem pa jo postopoma primešamo jajčni masi. Vdolbinice v pekaču za mufine obložimo s papirnatimi košaricami. Nadenemo jih s testom, ki naj sega le malo čez polovico košaric. Pekač za približno 20 minut postavimo v segreto pečico. Pečene mufine vzamemo iz pečice in ohladimo.