TOKRAT SO NAJBOLJŠI PASULJ SKUHALI GASILCI IZ ŠRATOVCEV

Za veselo celo nočno razpoloženje možice obiskovalcev, ki jih letos po dolgem času ni zmotil niti dež, so na Janževem Vrhu, poskrbeli člani skupine »Toti štirje«...
Konec minulega tedna (prvega v letošnjem avgustu) je v organizaciji PGD Janžev Vrh in tamkajšnjega gostinskega lokala »Western saloon« ob gasilskem domu Janžev Vrh bila na sporedu tradicionalna prireditev, 7. »Janešperska noč«, katero so ob veseli glasbi ansambla »Toti štirje«, popestrili s še nekaterimi zanimivostmi in atrakcijami, tako je vsakdo izmed skoraj 2000 obiskovalcev, kar po mnenju mnogih največji hkratni obisk tega lepega vinorodnega kraja, prišel na svoj račun. To še zlasti velja za ljubiteljske kuharje, ki so sodelovali na vnovičnem, sedaj že šestem po vrsti, nadvse zanimivem tekmovanju v kuhanju pasulja s prekajenimi rebri. Letos prvič ni bilo niti dežja, tako da je vse bilo v najboljšem redu, toda prave ljubiteljske kuharje pravzaprav nič ne more zmotiti. Dejstvo pa je, da so nekateri bili malo razočarani, toda v „športu“ nikoli ne morejo zmagati vsi. Ne glede na vse pa so že po dobrih treh urah kuhanja, ko so ekipe svoje delo zaključile, kotlički bili polni odlične jedi, katera je ob pravem letnem vzdušju in sploh poletnem času, teknila vsem prisotnim.
Sicer pa, tekmovanja v kuhanju različnih jedi, zlasti kislih juh, bograča, golaža, jedi z žara in podobnih reči ter tudi v peki kruha in raznih sladic, je v zadnjem času postalo pravi hit različnih družabnih prireditev in srečanj po vsej državi. In medtem ko je večina jedi že bila »zasedena« so se janešperski gasilci in gostinci iz kavbojskega »Western salonna« na Janževem Vrhu, že pred časom odločil za tekmovanje v kuhanju srbskega (vojaškega) pasulja, ali po domače fižola s prekajenimi rebri ali slanino. Menili so namreč, da če že imajo kavbojski salon morajo tudi jedi prilagajati kavbojem in je to bilo vodilo, da začnejo s tekmovanjem v kuhanju te za mnoge izjemno zanimive in nadvse okusne jedi. Tako je tokrat v okviru 7. »janešperske noči« potekalo 6. tovrstno tekmovanje, ki je spet pritegnilo izjemno veliko pozornost. Organizatorji so namreč uspeli privabiti rekordnih, kar 18 dvo, tro, štiri in petčlanskih ekip s širšega območja severovzhodne Slovenije, po mnenju organizatorjev, pa naj bi že prihodnje leto na tem tekmovanju, ki tako postaja dejanska atrakcija, nastopile tudi ekipe iz bolj oddaljenih slovenskih območij ter tudi iz sosednjih Avstrije, Madžarske in Hrvaške, morebiti pa še kakšna ekipa turistov iz pomurskih zdravilišč.
Samo tekmovanje je potekalo s „plinsko kurjavo“, in sicer v kotličkih, kar je poletni noči ponujalo še posebno čar celotni prireditvi. Vsaka prijavljena ekipa je že na začetku dobila po tri kilograme že namočenega fižola, kilogram prekajenih reber ter vso potrebno zelenjavo in začimbe, čas kuhanja pa je bil tri ure, oz. po potrebi še nekoliko dlje, če so tekmovalci menili, da jed ni končana. Vsakdo pa si je seveda moral urediti tudi »delovno mesto« oz. dekorirati prostor, kar je tudi prineslo nekaj točk v skupni oceni. Po končanem kuhanju pa so člani strokovne komisije, katero je vodil strokovni učitelj strežbe na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci, Peter Pertoci (zraven sta bila še: Irena Ajlec in Andrej Štamper), imeli izjemno težko delo. Ocenili so namreč videz izdelka, dekoracijo, predvsem okus, sestavine, gostoto, barvo, urejenost delovnega mesta ter videz in urejenost kuharjev, na koncu pa so se le morali odločiti za najboljše, katerim so podelili posebne nagrade.
Na koncu pa se je izpostavilo, da je letos najboljši pasulj skuhala enipa gasilcev iz PGD Šratovci (Bojan Stajnko in Herbert Flüster), ki so nato onemogočili tretjo zapovrstno zmago Turističnega društva »Majolka« iz Črešnjevcev pri Gornji Radgoni. Za PGD Šratovci se je na 2. mesto uvrstila ekipa kapelskih vinogradnikov Kapela d.d., na 3. mesto pa sta se uvrstili dve ekipi, in sicer, radgonski motoristi „Srepeni“ ter mešana ekipa „Stara roka“. Nagrado je prejala tudi peto uvrščena ekipa PGD Orehovci, vse ostale ekipe pa so osvojile 6. mesto. Sploh pa, vse omenjene ekipe so prejele lepe pokale in druge nagrade, vse ostale ekipe, ki so bile šeste pa so prejele posebna priznanja za sodelovanje na tem zanimivem tekmovanju. Sicer pa je vsaka ekipa skuhala po približno 20 porcij odličnega pasulja, katerega so obiskovalci lahko poskušali in uživali. Že pred tem pa so obiskovalci »razgrabili« poln poljski vojaški kotel gasilskega pasulja, katerega so pripravili domači gasilci z Janževega Vrha. To pa je samo vnovična potrditev, da na tem območju države zelo cenijo in imajo radi jed, ki se ji reče pasulj!
Mimogrede so letos organizatorji poskrbeli tudi za tekmovanje v vlečenju vrvi, kjer so med moškimi slavili domači gasilci z Janževega vrha, med dekleti pa gasilke iz PGD Kapela. Dosedanji zmagovalci: 1. pasuljijada: Bračko team (Drago Bračko in Andrej Medvešček) s Kapele; 2. pasuljijada: PGD Janežev Vrh (Vera Lušanc in Branko Trstenjak) z Janževega Vrha, 3. pasuljijada: Šonaja& Erjavec team ((Anton Šonaja in Emil Erjavec iz Radencev; 4. pasuljijada: TD Majolka Čerešnjevci (Zora Borko, Marjanca Rožman, Andrej Schara in Maja Starovastnik), 5. pasuljijada: TD Majolka Črešnjevci (Branko Pintarič, Ivan Kukovec, Srečko Poštrak); 6. pasuljijada: PGD Šratovci (Bojan Stajnko, Herbert Flüster).