Poslanska skupina SDS na javni tribuni v Radencih

NOVI (IN VIŠJI) DAVKI UNIČUJEJO GOSPODARSTVO IN PODEŽELJE...
V okviru obiska poslanske skupine SDS v Pomurski regiji je v Radencih potekala javna tribuna na temo novih in višjih davkov, ki uničujejo gospodarstvo in podeželje. Glavni govorci so bili poslanci omenjene stranke: Alenka Jeraj, mag. Andrej Vizjak in Zvone Černač, sodelovali pa so še nekateri SDS poslanci, kot so: Tomaž Lisec, Marijan Pojbič, Ljubo Žnidar, Danijel Krivec, mag. Štefan Tisel ter Irena Tavčar.
Zvone Černač je uvodoma opozoril, da bo Slovenija konec leta 2014 zadolžena za približno 40 milijard evrov ter da je zelo zaskrbljujoče, ker se zadolžujemo po 6 – 7 % obrestni meri. »Oblast ni toliko pogumna, da bi zaprosila za mednarodno pomoč, ampak raje zadolžuje nove generacije,« je poudaril Černač. Povedal je, da je pred letom in pol vlada Janeza Janše prevzela odgovornost za državo in uspela skrčiti primanjkljaj na 1,1 milijardo, sprejeta sta bila zakona o SDH in slabi banki. »Sprejeti so bili ukrepi, ki so omogočili, da se je začela rezat poraba tam kjer ne boli, po drugi strani pa je bilo veliko storjeno za spodbudo za gospodarstva,« je dejal Černač ter dodal, da vlada Alenke Bratušek dela prav nasprotno, saj samo zmanjšuje sredstva za zagon gospodarstva, v zadnje pol leta pa je bistveno povečala davčne obremenitve. »Davek na nepremičnine ni nikjer na svetu namenjen polnjenju proračunske luknje, namenjen je lokalnim skupnostim,« je poudaril Černač in dodal, da bo večina ljudi plačevala 5-8x več kot do zdaj, nekateri pa bodo sploh plačevali stvari, ki jih do zdaj niso plačevali (kmetijska zemljišča in objekti, šole, vrtci). Černač je še povedal, da Po drugi strani vlada ščiti privilegije tistih, ki so jih postavili na oblast, za njihove grehe pa plačujejo in bodo plačevali vsi državljani.
Poslanka Alenka Jeraj je v nadaljevanju poudarila, da nove obdavčitve niso prava pot in da so v času vlade Janeza Janša znižali davke za podjetja, kar je imelo zelo pozitiven vpliv na gospodarsko rast. Vlada Alenke Bratušek pa niza obremenitev na obremenitev. »Prva taka obremenitev je bil dvig DDV, a so napovedi, da bodo s tem zbrali 150 milijonov evrov povsem nerealne,« je poudarila Jerajeva. Spregovorila je tudi o zvišanju cen vinjet, podražitvi šolskih prevozov, nespametni trošarinski politiki, višjih dohodninskih obremenitvah in predvidenem davku na nepremičnine. Poslanka Jerajeva je omenila interventni zakon o zdravstvu, ki med drugim prinaša povečanje prispevne stopnje, nihče pa noče slišati in raziskati, kje denar odteka. »Manjka nam nadzor nad zdravstvom, kjer se marsikaj preplača,« je povedala Jerajeva in navedla primere operacijskih miz, onkološkega inštituta. Ob koncu je poudarila potrebnost racionalizacije v javnem sektorju (šolstvo, državna uprava, sodstvo).
Mag. Andrej Vizjak pa je probleme države združil v štiri točke: 1. Evropa že okreva, pri nas še vedno padamo, veča se število brezposelnih tudi, gospodarstvo nazaduje. 2. bančni sistem ne funkcionira. 3. večanje davčne obremenitve in 4. neuravnotežene javne finance. Po besedah mag. Vizjaka je glavna naloga politike, da poišče rešitev za te težave. Spomnil je, da je vlada Janeza Janše ponudila sanacijo bančnega sistema in racionalizacijo funkcioniranja države. »V tem se razlikujemo od vlade Alenke Bratušek, katere zaveznik je državni aparat,« je poudaril mag. Vizjak. Pojasnil je tudi, da bi v primeru, če bi gospodarstvo delovalo oz. funkcioniralo kot mora, bila odločitev za novo obdavčitev sprejemljiva. »Vendar je v tem primeru to samomorilsko, ker gospodarstvo ne zmore teh obremenitev. Veliko bo neplačil, izogibanja in sive ekonomije. Humus za sivo ekonomijo so prav novi davki, ki jih uvaja vlada Alenke Bratušek,« je povedal mag. Vizjak. Ob tem je tudi dejal, da je vlada Alenke Bratušek očitno ocenila, da je kriza priložnost za dvig davkov in s tem polnjenje proračunske luknje. Mag. Vizjak je tudi opozoril, da je novi davek na nepremičnine zelo škodljiv. »Za podeželje je to pogubno, ker ste do zdaj plačevali relativno nizko nadomestilo,« je zbranim povedal mag. Vizjak in dodal, da se s tem zakonom tudi alocira razvojna sredstva občin na državo. Poudaril je še pomembnost naslednje finančne perspektive za Pomurje, kjer je t.i. pomurski zakon že začel dajati rezultate, vendar je to bistveno premalo, da bi dosegli preboj. »Politika se pelje v smeri krepitve centrov, podeželje pa se dodatno slabi,« je bil kritičen mag. Vizjak in dodal, da se s tem tudi želi povzročiti še večjo apatijo in volilno abstinenco. »Na nas pa je, da ne nasedemo tej logiki in obremenitvam,« je še povedal mag. Vizjak.
Javna tribuna je bila zelo dobro obiskana, saj se je udeležilo prek 120 ljudi. Slednji so imeli za poslance veliko vprašanj in pogledov na določene tematike in probleme, tako da je potekala živahna razprava tudi po končani tribuni.