Alpsko – panonsko kulinarično izročilo
V radgonski "Restavraciji M" že skoraj 30 let razvajajo veliko gostov.
Osrednja in po mnenju mnogih najboljša restavracija v Gornji Radgoni in okolici je Restavracija „M“ na Partizanski ulici v Gornji Radgoni. Še skoraj 30 let jo vodi ugledna pomurska gostinka, ki je sicer znana po vsej Sloveniji, seveda pa tudi na drugi strani reke Mure, v sosednji Avstriji, ter še dlje Majda Šmid. Sama kot samostojna podjetnica opravlja zasebno gostinsko dejavnost že od leta 1988, pred tem je bila zaposlena v Zdravilišču Radenska Radenci, na vodilnih in vodstvenih delih (šef strežbe, vodja nabave, komercialist, zadnja dva mandata - 8 let) v takratni Radenski pa je bila direktorica hotela Grozd v Gornji Radgoni. Pred 28 leti pa se je odločila za samostojno gostinsko dejavnost. Pridobljeno znanje in že takratno veliko priljubljenost je s pridom izkoristila v gostinstvu in zelo hitro uspela, saj je po štirih letih odprla lastno restavracijo ob glavni cesti Maribor - Murska Sobota, praktično v središču Gornje Radgone, kjer lahko sprejme 150 gostov v restavraciji in baru ter 50 gostov na terasi. Zaposlenih ima sedem delavcev gostinske stroke, v svoji restavraciji pa je omogočila prakso najmanj tridesetim učencem iz srednjih gostinskih šol, zlasti iz SŠGT Radenci. V svoji restavraciji ima poudarek na domačih jedeh iz pomurskega in štajerskega okolja, ki „dišijo“ po alpskem in panonskem kulinaričnem izročilu. V Restavraciji M pa so zelo priljubljene tudi ribje in divjačinske specialitete.
A čeprav bi človek, na prvi pogled pričakoval, da v Restavraciji M strežejo predvsem sodobne jedi mednarodne kuhinje, je to zmotno pričakovanje. Majda Šmid namreč poudarja, da sicer ponujajo tudi standardne mednarodne jedi, toda nikakor ne pozabljajo niti na odlične domače specialitete, po nekaterih izmed njih pa omenjena restavracija tudi slovi. "Poleg domačih jedi, so pri nas v ospredju ribje jedi, poudarek pa je tudi na steakih. Toda sama nikakor ne mislim izključevati domačih jedi, kajti gostu želim ponuditi predvsem tisto, kar je odlično in najboljše zame. To pa tudi zaradi tega, ker so me na te jedi naučili moji starši. Biti mora največ domačih sestavin, jedi morajo biti pestre, barvite, takšne kot so bili nekoč in kot jih spet želijo sodobni gostje“, pravi dolgoletna gostinka Majda Šmid, ki je za svojo gostinsko, zlasti kulinarično ponudbo, prejela številna domača in mednarodna priznanja in nagrade. „Uvrstiti se med prepoznavnega ponudnika gostinskih storitev se gre zahvaliti v predanosti in v kvaliteti gostinske ponudbe po lastnem sloganu: le najboljše je dovolj dobro“, je prepričana naša sogovornica.
Gostinka Majda Šmid se s sinom Danijelom, ki jo mimogrede počasi nadomešča, in drugimi zaposlenimi udeležuje tudi raznih tekmovanj z gostinskega področja doma in v tujini. S svojo ponudbo je prisotna na vseh večjih prireditvah v občini Gornja Radgona. Sodeluje tudi v različnih projektu širšega pomena, med katerimi: Doživetje panonske gastronomije, kjer pripravljajo vodene kulinarične večere s poudarkom na kakovostni hrani in celovitosti doživetja. V Sloveniji je stalna udeleženka gostinsko turističnih zborov, v sosednji Avstriji pa se udeležuje vsako leto razstave kulinarike v Bad Gleichenbergu in Warmbad Villchzu. Pred nekaj leti pa je v sklopu Ministrstva za drobno gospodarstvo in turizem sodelovala na promociji slovenskega turizma v Budimpešti na Madžarskem. Bilo pa je tudi veliko drugih nastopov, tekmovanj, priznanj ipd. Poleg v svojih prostorih, pa kolektiv restavracije „M“ kadarkoli in kjerkoli lahko pripravi ketering za neomejeno število gostov. Zgodba zase so sejemske prireditve, ko v Gornjo Radgono pride nad 100.000 obiskovalcev in visokih gostov, ki so stalni gostje Restavracije M. Posebej jih veseli, da se gostje vedno znova vračajo, kar še posebej velja za sosede iz Avstrije, ki se spoznajo na dobro hrano...
„Na splošno velja, da je štajerska in pomurska kuhinja znana po težko prebavljivi in zelo kaloričnih jedeh. Zato smo se pri nas vključili v projekt »okusiti pomursko kulinariko nekoliko drugače« . Želimo v naše jedilnike vključiti čim več ekološke doma pridelane slovenske hrane in, da bi bila pot od pridelka do krožnika čim krajša. Ker pa hrana tako kot ljudje, ni rada sama, smo v družbo povabili priznane slovenske vinarje iz našega vinorodnega območja. Želimo, da bi vsem gostom ob kulinaričnih dobrotah in izbranih vinih dneve in večere napravili prijetne“, razlaga Majda Šmid, ki se vedno veseli, da lahko predstavi posebnosti, ki jih premore naša kulinarika. „Predvsem na izviren način moramo ponuditi tisto, kar je najboljše in na kar smo vsi lahko ponosni. Vsi mi gostinci se moramo potrudili in izbrane jedi pripraviti na poseben način ter jim s svojimi drobnimi skrivnosti dodati pridih novosti. In drobne skrivnosti naredijo ponudbo oz. jedi enkratne in raznolike“, dodaja Šmidova.
Recepti:
Škampov koktajl – sestavine: gamberi, kečap, majoneza, limona, sol, poper, konjak, mešano sveže sadje za dekoracijo
Priprava: Gambere skuhamo, jih odcedimo in pustimo, da se ohladijo. Ohlajenim gamberom dodamo kečap, majonezo, limonin sok, konjak in sadje. Vse dobro premešamo po želji solimo in popramo.
Tornedo Rossini steak – sestavine: začinjena in vležana goveja pljučna, popečeni sveži jurčki, gosja jetrca na maslu, pire krompir z bučnim oljem
Priprava: Iz uležane goveje pljučne oblikujemo steke, ki jih spečemo v ponvici. Posebej spečemo tudi gosja jetra in jurčke. Za pire skuhamo krompir, ga odcedimo. Kuhanemu krompirju dodamo bučno olje, maslo in kislo smetano, vse sestavine dobro pretlačimo. Jed oblikujemo in dekoriramo.
Orada na žaru – sestavine; riba orada, škampi, slani krompir in začimbe
Ko je orada očiščena in posušena je pripravljena za peko na žaru. Žar naj bo dovolj vroč in na njem, naj ne primanjkuje olivnega olja za pečenje. Predenj jo pečemo, jo s kuhinjskimi brisačkami, rahlo obrišemo po vrhu, če je njena koža suha, imamo manj možnosti, da se strga. Ko bomo orado položili na žar, naj ima na tisto stran, kjer je njen hrbet, prostora za še eno njeno širino. Orado pečemo na vsaki strani, 5-10 minut, odvisno od debeline njenega hrbta. Kot prilogo ponudimo pečen krompir s porom in rukulo, kot dekoracijo pa škampe.
Sladica Valentinov poljub - sestavine: maline, sladkor, žaletina, jajca, brusnice, moka, olje, brusnična marmelada, jogurt, sladka smetana
Priprava: Maline in sladkor skuhamo, spasiramo in dodamo namočeno želatino. To zmes vlijemo v pekač ki smo ga pred tem prevlekli z živilsko folijo. Damo v hladilnik, da se ovoj ohladi. V tem času pripravimo rolado z brusnicami ter jogurtovo kremo. Pripravimo tanki biskvit, ki ga premažemo z brusnično marmelado in zvijemo v tanko rolado. Jogurtovo kremo pa pripravimo tako, da jogurt in sladkor dobro premešamo. Želatino namočimo in jo raztopimo. Sladko smetano stepemo in jo primešamo k jogurtu, dodamo raztopljeno želatino in dobro premešamo. Ovoj položimo v model, ga do polovice napolnimo z kremo, vstavimo rolado in prelijemo s preostalo kremo, da bo rolada prekrita. Model damo v hladilnik in ga pustimo da se vse lepo strdi. Dober tek!