Avtomobilski "Detailing" je trend, ki se prebuja tudi v Pomurju

Tudi na Apaškem polju butična nega, ki avtomobilom ponuja novo perspektivo.

Če smo od nekdaj vajeni, da je čiščenje vozila zgolj sesanje in pranje, so se stvari skozi čas drastično spremenile tudi na tem področju. V vsaki samopostrežni avtopralnici si lahko avto operemo in na koncu še posesamo, za manj kot 10 evrov. Poleg pranja in sesanja je v ponudbi tudi globinsko čiščenje z namensko čistilno šobo, s katero na sedeže nanesemo čistilo in tako odstranimo umazanijo iz tekstilnih površin. Veliko ljudi je s tako storitvijo povsem zadovoljnih in s tem ni čisto nič narobe. Ker pa so danes vozila vedno dražja in v notranjosti izdelana iz vse bolj občutljivih materialov, pa lahko hitro pride do kakšnih poškodb. S tem pa nastane tudi večja materialna škoda, ki pa se lahko prepreči, predvsem s t.i. "detailingom", kjer gre za povsem drugo perspektivo nege vozil.

Zato smo se oglasili pri podjetju Avtokozmetika Tiva v Segovcih v Apaški dolini, katerega vodi mladi podjetnik Timi Varga, ki je že desetletje vpet v to področje dela. Kot nam je pojasnil podjetni Timi, gre pri detailingu za butično oskrbo vozil, kar pomeni da ko je en avto končan, je čas za naslednjega. Bistvo ni v masi ampak v kvaliteti storitev. Znanje in izkušnje si je nabiral tudi v sosednji Avstriji, sedaj pa že od leta 2019, to delo v svojem podjetju opravlja profesionalno.

In kaj sploh je detailing? Pri podjetju Avtokozmetika Tiva smo poiskali zanimiva dejstva in razlage o sami dejavnosti, katere nam je velikodušno zaupal Timi. V sami besedi "detailing", lahko razberemo "detail", kar pomeni osredotočenost na podrobnosti. Pri tem delu je vsekakor potreben fokus, saj se na primer pri globinskem čiščenju iz vozila demontirajo sedeži, tako da se avto očisti do zadnjega kotička, tudi pod rezervnim kolesom. Povprečno globinsko čiščenje manjšega vozila lahko traja tudi do dneva in pol, pri večjih vozilih pa tudi več. Pomembno je, da je očiščeno kvalitetno in da je ob prevzemu, vozilo suho. Nič pa ne gre brez namenskih pripomočkov in čistil, ki se jih poslužujejo avto detajlerji pri svojem delu. „Vse to je zajeten stroškovni zalogaj, kar pa se odraža tudi v cenah samih storitev. Pri samem detailingu je potrebno veliko več, kot le čiščenje in pranje vozila. Potrebna je celostna oskrba, kar pomeni, da je potrebno strankam ponuditi vse kar zajema nego in zaščito vozil na enem mestu. Tukaj je govora tudi o poliranju in zaščiti laka, ki je že pri novih vozilih v salonu nezaščiten in zelo občutljiv. Vozilo od samega kraja proizvodnje do prodajnega salona "prevozi" na tisoče kilometrov. Na tej poti potujejo vozila po morju, po cestah in železnicah, do končne destinacije. Na tej poti se kljub zaščiti posameznih panelov nabere kar nekaj umazanije, ki jo morajo pred prodajo končnemu kupcu odstraniti. Že tukaj se lahko pojavijo določene poškodbe laka, ki jih pa seveda po nakupu vozila lahko rešijo v avtokozmetičnih delavnicah, kjer vam lak tudi primerno zaščitijo, da je vozilo še dolgo sijoče in brez poškodb,“ nam je razlagal Varga, ki je tudi pojasnil, katere vse storitve lahko najdemo pri avtokozmetičnih "detailing" strokovnjakih?

Sam spekter storitev je izjemno širok, tako da vsakdo, ki mu je mar za svoje vozilo najde nekaj, kar je zanj in njegovega jeklenega konjička primerno. V sami notranjosti vozila vam lahko vozilo očistijo osnovno ali globinsko, prav tako so na voljo zaščite ali " inpregnacije" tekstilnih površin ter keramične zaščite usnjenih površin. „Vse te zaščite obdržijo materiale v najboljši možni kondicija na dolgi rok. Izvajajo tudi dezinfekcije klimatskih sistemov. Pri zunanjosti vozil je pomembno poliranje, ki je ključno pred nanosom raznovrstnih zaščit, ki jih ponujajo. Obstaja več vrst zaščit in se razlikujejo glede na obstojnost in stopnjo trdnosti zaščitnega sloja, ki ščiti lak pred UV žarki, umazanijo in poškodbami. Za vsak del na avtomobilu obstaja zaščita, najboljša je pa keramična,“ je še povedal Timi, pri katerem poleg čiščenj, poliranj in zaščit izvajajo tudi obnove volanskih obročev in prestavnih ročic, nego in zaščito alu platišč, obnovo dotrajanih žarometov, čiščenje sedežnih garnitur in ostalega oblazinjenega pohištva, nego in zaščito motociklov in še in še.

Začetki detailinga sicer segajo v 19. stoletje, ko so v Nemčiji za zaščito vozil začeli uporabljati živalsko maščobo, podobno kot dandanes vosek. V Sloveniji se je ta dejavnost začela pojavljati približno 15 let nazaj in vedno bolj postaja priljubljena in iskana med avtomobilističnimi navdušenci in ostalimi, ki jim je mar za svoje vozilo. Tako je vozila najbolje zaupati strokovnjakom na področju nege vozil in jim s tem dvigniti stopnjo zaščite za dolgotrajno obstojnost in samo vrednost ob morebitni prodaji...