Poslej lažji nakupi gasilskih vozil in opreme, DDV z 22 na 5 %

Junaški gasilec Sandi Zajc ne bo moral plačati dohodnino za zbrano pomoč.

Te dni je bil narejen še en zelo pomemben premik za gasilstvo v Sloveniji, o katerem se zlasti po julijski ujmi in avgustovskih poplavah, največ govori povsod po Sloveniji. Vlada RS je namreč sledila predlogu Ministrstva za obrambo Republike Slovenije in sprejela dve pomembni odločitvi. Obe je obravnavala v okviru interventnega zakona.

Pri prvi gre za znižanje stopnje DDV z 22% na 5% (ničelna stopnja ni možna zaradi evropskih pravil) za nakup gasilskih vozil in opreme. Druga pa je vezana na tista prostovoljna gasilska društva, ki so zbirala denarne prispevke za svoje člane, ki jim je poplavilo domove. Najbolj znan je primer pogumnega gasilca iz Mengša, Sandija Zajca, ki je reševal otroke iz vrtca, medtem pa ostal brez doma. Po dosedanji ureditvi bi moral za nakazani znesek plačati dohodnino, sedaj je ne bo. Ta ukrep je začasne narave in velja do konca leta. To pomeni, da morajo prostovoljna gasilska društva (najbolj je znan primer Mengša), ki so od 4. avgusta dalje zbirala denarna sredstva, le ta morala nakazati prizadetim do 31.12.2023, da se prejemniki sredstev izognejo plačilu dohodnine.

Zakon bo začel veljati, ko ga sprejme Državni zbor RS, kar glede na trenutne razmere moči v parlamentu, ne bi smel biti problem.