Kakovost živilskih izdelkov na ocenjevanjih Agre še naprej raste
OB JUBILEJU VRHUNSKA KAKOVOST...
Na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni so direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec, ter predsednika ocenjevalnih komisij na strokovnih ocenjevanjih, prof. dr. Bogdan Perko in prof. dr. Božidar Žlender, predstavili izide strokovnih ocenjevanj živilskih izdelkov v okviru jubilejne „Agre 2012“. In splošna ocena je, da kakovost mesa, mleka, mesnih in mlečnih izdelkov ter sadnih sokov, pijač in vod v okviru ocenjevanj mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni še vedno raste. Ker izdelovalci pošiljajo najboljše, kar imajo, komisije tudi podelijo zelo veliko nagrad, žal pa se ne zgodi prepogosto, da so ocenjeni izdelki prisotni na trgovskih policah. V okviru sejma so že ocenili sveže meso in mesne izdelke 37 podjetij iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije, ki so poslala 207 izdelkov. 161 vzorcev mleka in mlečnih izdelkov je poslalo 29 izdelovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Nemčije, na ocenjevanje sadnih sokov, pijač in vod pa se je odzvalo 15 podjetij iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Združenih arabskih emiratov ter poslalo 90 vzorcev. Letos bodo sicer na sejmišču v Gornji Radgoni pripravili jubilejno 50. Agro in kot je povedal direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec, so priprave v sklepnem delu.
Kot je povedal Bogdan Perko z Biotehniške fakultete v Ljubljani, predsednika komisije, ki je ocenjevala mleko in mlečne izdelke, jih je navdušila izjemno visoka kakovost, kar potrjujejo tudi izredno visoke ocene, mnogi vzorci pa so prišli skozi sito komisije brez ene same odbitne točke. Perko dodaja, da taka kakovost seveda ni slika na tržišču, je pa dokaz, da je mogoče dobiti najboljše izdelke. Komisija je podelila kar 11 šampionskih naslovov, posebno priznanje za izjemno kakovost pa je soglasno prisodila programu sirov Vindije iz Hrvaške. Da se kakovost izdelkov še vedno dviga, je potrdil tudi Božidar Žlender z Veterinarske fakultete v Ljubljani, predsednik komisije, ki je ocenjevala meso in mesne izdelke. Izdelovalci z izborom na sejmu očitno dokazujejo strokovno usposobljenost in znanje, kako narediti izdelke najvišje kakovosti, domači izdelki pa se lahko merijo s tujimi na našem trgu. Komisija je podelila devet šampionov kakovosti, naziv nosilec kakovosti pa je za 15 najvišjih priznanj v vseh kategorijah dobila Pivka Perutninarstvo. Tudi izdelovalci sadnih sokov, pijač in vod so po oceni predsednika ocenjevalne komisije Janeza Hribarja z Biotehniške fakultete v Ljubljani ponudili veliko novih izdelkov izjemne kakovosti, med katerimi je ponudba sokov z večjim številom različnih vrst sadja, tudi v popolnoma novih kombinacijah in v različnih tehnoloških obdelavah. Nagradi šampion kakovosti sta dobila Fructal in Vindija.
Na ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov je sodelovalo 37 podjetij z 207 izdelki iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije (33 podjetij s 179 izdelki iz Slovenije, 3 proizvajalci s 14 izdelki iz Hrvaške in eden izdelovalec s 14 proizvodi iz Avstrije). Ob 50. jubilejnem sejmu Agra je bil podeljen naziv Nosilec kakovosti, ki ga je za letošnjih 15 najvišjih priznanj iz vseh kategorij izdelkov prejela Pivka Perutninarstvo d.d. Ob tem so naslov Šampion kakovosti prejeli izdelki s trikratno zaporedno zlato medaljo v letih 2010-2012: Kolekcija polpripravljenih jedi-Meso Kamnik d.d.; Kolekcija Jelen, mikro, sveže-Nimrod d.o.o.; Kolekcija Divji prašič, mikro, sveže-Nimrod d.o.o.; Kolekcija Srna, mikro, sveže-Nimrod d.o.o.; Pršut kuhan Anton-Meso Kamnik d.d.; Pršut pečen Anton-Meso Kamnik d.d.; Piščančji fingersi-Perutnina Ptuj d.d.; Piščančji file v gorčični omaki z zelenjavnim rižem-Proconi, d.o.o.; Prleška tünka-Panvita MIR d.d. Priznanje za inovatorstvo, Priznanje za varne mesnine ter Priznanje za tržno ponudbo svežega mesa je prejela Pivka Perutninarstvo d.d.
Prof. dr. Božidar Žlender, predsednik komisije Mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov, je glede ocenjevanja svežega mesa poudaril, da se v kategoriji mikrokonfekcioniranega mesa nadaljuje pozitivni trend v ponudbi različnega divjačinskega mesa in perutnine visoke kakovosti. Konkurenca v običajnih vrstah mesa kot so govedina in svinjina, ostaja na ravni preteklih let. Razen jagnjetine pa so na ocenjevanju pogrešali še več posebnih vrst mesa, ponudbo svežih pakiranih rib ter izdelke t.i. makrokonfekcioniranega mesa. Kot je povedal, je razveseljivo, da se je prvič pojavila kategorija t.i. EKO-mesa (zorjena govedina) visoke kakovosti. Večjo pestrost v ponudbi je tudi letos pokazala kategorija oblikovanega presnega in začinjenega mesa, pripravljenega za kuho, največkrat za pečenje na žaru, na plošči ali v ponvi. Večinoma je ta skupina izdelkov dobro opremljena z navodili za pripravo in upoštevanje le-teh pri pripravi zagotavlja visoko kakovost mesnih jedi. Pri sekljaninah (čevapčiči, pleskavice, klobasice...) v posameznih primerih motijo različni stabilizatorji in ojačevalci okusa, ki po mnenju komisije ne prispevajo k boljši senzorični kakovosti. »Delež nagrajenih izdelkov je letos ponovno zelo visok in delež zlatih medalj za tržno ponudbo je celo nekoliko večji kot v preteklih dveh letih. To kaže na izjemno visoko kakovost izdelkov tudi v letošnjem letu in je lahko dobra informacija za kupce, ki vse bolj posegajo po takem mesu.«
Tudi na ocenjevanju mesnih izdelkov podeljena odličja kažejo spodbuden trend dviga kakovosti izdelkov kljub številu vzorcev, ki ostaja na ravni preteklih let. Poudaril je, da je komisija okušala nekatere odlične »klasične« mesnine, kot so mortadele, kuhani in pečeni pršuti, kranjske klobase, paštete, perutninske barjene klobase, pa tudi nekateri izdelki z manj običajnimi dodatki kot so bučna semena in tartufi. Kar pet izdelkov iz te skupine je za stalnost odlične kakovosti (zaporedna trikratna zlata medalja) dobilo posebno priznanje »šampion kakovosti«.
Novi izdelki, ki jih je bila dobra desetina, so bili vsi nagrajeni in to kar polovica z zlato medaljo. Največ inovativnosti na področju novih izdelkov so pokazali polizdelki iz mletega mesa za pripravo mesnih prelivov, mesnih juh in mesnin z dodatkom špargljev.V kategoriji varnih mesnin so prevladovali ti. lahki izdelki z malo maščob (šunke, perutninska prsa v ovitku) in pa izdelki »brez kemije oz. brez E-jev«, to je tradicionalnih aditivov, ki so zamenjani z različnimi rastlinskimi dodatki in ekstrakti. »Proizvajalci mesnin očitno z izborom izdelkov na tem ocenjevanju-tekmovanju dokazujejo svojo strokovno usposobljenost in znanja, kako narediti izdelke najvišje kakovosti. Visoka kakovost domačih živilskih proizvodov se lahko meri s tujimi izdelki na našem trgu in je eden osnovnih smotrov in ciljev tega ocenjevanja in tekmovanja,« je sklenil svoje vtise Žlender.
Sadne sokove, pijače in vode je ocenila strokovna komisija, katere predsednik je bil prof.dr. Janez Hribar, Biotehniška fakulteta, Ljubljana. Na ocenjevanju sadnih sokov, pijač in vod je glede na pretekla leta sodelovalo rekordno število proizvajalcev in njihovih izdelkov. 15 podjetij je poslalo na ocenjevanje 90 proizvodov, ki imajo poreklo v Sloveniji, Avstriji, Hrvaški, Madžarski in Združenih Arabskih emiratih. Iz Slovenije se je ocenjevanja udeležilo 12 podjetij z 62 vzorci, iz Avstrije dva proizvajalca z 11 vzorci, iz Hrvaške 1 z 9 izdelki. Trije izdelki so prispeli iz Madžarske in 5 iz Združenih arabskih emiratov.
Nagrado šampion kakovosti za izdelke s trikratno zaporedno veliko zlato medaljo na ocenjevanjih 2010 – 2012 sta prejela: Fructal Selection ananasov sok (Fructal d.d. ter Vital naranča - mrkva - limun s luteinom 1 l prizma (Vindija d.d.). Prof. dr. Janez Hribar, predsednik ocenjevalne komisije, je vtise z ocenjevanja povzel takole: »V letošnjem letu so proizvajalci v sicer izrednem številu vzorcev ponudili tudi veliko novih, najkakovostnejših izdelkov. Med novostmi naj posebej omenim ponudbo sokov z večjim številom različnih sadnih vrst. Te nastopajo tudi v popolnoma novih kombinacijah in v različnih tehnoloških obdelavah. Število vzorcev, pri katerih je prepoznaven sadni delež, je visoko. Člani komisije ugotavljamo, da je bila kakovost na letošnjem ocenjevanju tudi sicer izredno visoka. Večji interes za sadne sokove in manj za druge pijače pa izkazuje trend, da se proizvajalci nagibajo predvsem k višji kakovosti sokov. To pomeni, da v sokove vnašajo prehransko pomembne snovi, zaradi česar je višja tako njihova senzorična kot tudi prehranska kakovost. To potrjujeta tudi Slovenski Fructal in Hrvaška Vindija, ki smo jima podelili šampionski naslov za izdelka, ki izkazujeta konstantno visoko kakovost.
Čeprav število zelenjavnih sokov na ocenjevanju ni bilo visoko, pa je bila zanimiva ponudba tudi v tem segmentu. V prihodnje lahko pričakujemo trend rasti uživanja hladnih zelenjavnih juh v obliki sokov. Komisija je izrazila skupno mnenje, da gre ob povečanemu številu vzorcev tudi za izjemno visoko kakovost izdelkov, kar odražajo tudi dosežena priznanja.«